După starea de urgență covidiană, Viktor Orban și-a tras stare de urgență anti-războinică. După Ungaria, urmează România?

Guvernul Ungariei a declanșat starea de urgență în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină. Anunțul a fost făcut marți de prim-ministrul Viktor Orban într-un clip video postat pe Facebook, potrivit Antena3.ro.

„Lumea este în pragul unei crize economice”, a mai spus Orban în videoclip, reiterând că „Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor”.

Deși regimul lui Viktor Orban își arogă puteri sporite sub pretextul protecționismului socio-economic, abuzurile de putere din pandemie săvârșite la adăpostul stării de urgență sunt încă proaspete în memoria colectivă. Amenințarea a trecut de la Covid la război, însă guvernele nu se mai satură de a conduce prin ordonanțe sau decrete-legi, ocolind mecanismele democratice parlamentare, care obligă la dezbatere și vot.

Avocatul Gheorghe Piperea comentează într-o postare de marți noul viraj al Ungariei spre totalitarism:

„Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria pentru a … crea spațiu de manevră guvernului. De ce? Ca să țină în afara războiului Ungaria și în siguranță familiile hune…
Adică, trăiască lupta pentru pace. Adică, e pentru siguranța voastră băi, furnicilor.

Cu acest precedent, putem fi aproape siguri că și alți iliberali, ordoliberali sau paternaliști vor găsi pretexte pentru a conduce țări prin stări de urgență și ordonanțe militare. Întru slava stăpânilor lor.

În situații de excepționalism economic și juridic, nu mai există democrație, drepturi și libertăți individuale și nici economie de piață și competiție, nici merit și nici calitatea vieții. Cine și-a dorit economie de război, acum o are. Urmează raționalizarea, cartelizarea, distribuția militarizată și planificată, adică tot ce era mai “bun” în comunism.

Vestea bună e ultima propoziție din poemul Hannibal, de Eugen Jebeleanu:
Și n-au învins”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, marți, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *