Radio Chișinău, primul post din Basarabia interbelică, reactivat de SRR în 2011, nu mai poate folosi numele capitalei de dincolo de Prut din cauza conducerii pro-ruse a primăriei locale

În plin război declanșat de Rusia în Ucraina, care amenință să se extindă către Transnistria, autoritățile locale de la Chișinău n-au altă grijă mai mare decât să facă încă un serviciu Kremlinului împiedicând postul „Radio Chișinău”, deținut de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), să păstreze toponimicul „Chișinău” în denumirea sa oficială. Simbolic vorbind, reprezentanții pro-ruși ai Consiliului Municipal Chișinău nu doresc ca orașul să fie asociat cu presa de stat din România, iar asta în ciuda faptului că mass-media rusească ori „moldovenistă” (anti-românească mascată sub falsul patriotism local) este oricum predominantă în regiune. Aceleași autorități locale au refuzat în 2011 filialei regionale a radioului public românesc să folosească denumirea de „Radio România Chișinău”, fiind probabil deranjate de cuvântul „România”. Astfel s-a ajuns ca postul reînființat atunci să se numească „Radio Chișinău”, situație deloc neobișnuită, întrucât toate studiourile regionale ale Radio România folosesc numele orașului unde își au sediul (ex.: Radio Cluj nu se numește „Radio România Cluj”, la fel și Radio Târgu-Mureș, Radio Reșița, Radio Timișoara, Radio Craiova, Radio Constanța, Radio Iași ș.a.). Miza cea mare este caracterul profund anti-românesc al unei asemenea decizii a Consiliului Municipal Chișinău, cu atât mai mult cu cât, istoricește vorbind, primul post de radio înființat la Chișinău a fost cel subsidiar strămoașei Societății Române de Radiodifuziune (30 septembrie 1939, sub denumirea de „Radio Basarabia”, în contextul în care, la acea dată, România avea granița estică pe Nistru). Acest post românesc, care a existat în perioada interbelică, a fost reactivat de SRR sub numele de „Radio Chișinău” la 1 Decembrie 2011, prin preluarea infrastructurii unui post local înființat în vara aceluiași an.

Citiți și: DOCUMENTAR: Radio Basarabia – postul Radiodifuziunii menit să combată propaganda sovietică, Radio Chişinău – punte a românismului peste Prut

Cu toate acestea, Consiliul Municipal Chișinău, controlat de primarul prorus Ion Ceban, nu a mai extins, la finele lunii trecut, permisiunea de folosire a numelui „Chișinău” în denumirea postului de radio românesc „Radio Chișinău”, care este de deținut de Radio România Actualități, potrivit Știri pe Surse.

În replică, SRR a publicat pe 28 mai 2022 un comunicat în care își exprimă punctul de vedere față de mișmașurile administrației locale pro-ruse de la Chișinău (una vremelnică, de altfel, n.r.):

„Societatea Română de Radiodifuziune are convingerea că a fost o neînțelegere și are semnale că situația privind decizia de interzicere a utilizării toponimicului Chișinău în denumirea postului Radio Chișinău se va soluționa.

În data de 27.04.2022, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, Proiectul de Decizie privind utilizarea toponimicului Chișinău a fost respins prin votul majorității consilierilor prezenți. Toponimicul Chișinău a fost utilizat anterior de către Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, între 2011-2021, pe o perioada finită de 10 ani și a fost obținut în baza unei proceduri de validare similare.

„Am fost, desigur, contrariați de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a Primăriei Municipiului Chișinău, pentru ca, ulterior, să fie respinsă în dezbaterea Consiliului Municipal. Considerăm întreaga situație o neînțelegere și avem semnale că va fi remediată. Prin prezența sa, Radio Chișinău a ajutat la menținerea unui peisaj mediatic caracterizat de pluralism, de o voce liberă și independentă, atât de necesare în aceste momente – elemente apreciate de întreaga opinie publică și factori de decizie moldovenești. Sigur, în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, S.R.R. va fi, într-adevăr, nevoită să ia toate măsurile necesare – administrative și juridice – pentru îndreptarea cât mai rapidă și în beneficiul ascultătorilor noștri din Republica Moldova a situației postului Radio Chișinău, cântărind atent, în conformitate cu poziția sa, implicațiile tuturor soluțiilor posibile. Sunt încrezător, însă, că nu se va ajunge aici”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune.

Context

Având în vedere că la data de 25.01.2022 urma să expire aprobarea inițială de utilizare a toponimicului, în data de 27.12.2021, în termenul legal, a fost depusă și înregistrată la Primăria Chișinău solicitarea de prelungire a permisiunii de utilizare, însoțită de toate actele necesare acestui demers.

În data de 17.01.2022, a fost expediat proiectul de hotărâre privind acordarea dreptului de utilizare a toponimicului Chișinău atât în denumire, cât și în marca de servicii. Draftul publicat pe site-ul primăriei Chișinău a fost însoțit de avizul pozitiv al Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor. În proiectul de hotărâre pentru acordarea toponimicului este inserat și un articol pentru abrogarea Deciziei anterioare de acordare a toponimicului cu nr.1/4 din 25.01.2012 de la intrarea în vigoare a deciziei.

Proiectul a intrat în dezbaterea Consiliului Municipal în ședința din data de 21.04.2022, dar nu a fost dezbătut în cadrul ședinței. În data de 27.04.2022 a fost continuată ședința CMC, în cadrul căreia Proiectul de Decizie a fost respins.

Radio Chișinău

Parte componentă a Radio România, Radio Chișinău, pe parcursul celor zece ani de emisie, a fost un partener loial tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european, respectul pentru public și pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Radio Chișinău este singurul radio din Republica Moldova care emite integral în limba română, istoric fiind primul post regional al Radio România”, detaliază un comunicat ce refelectă poziția SRR privind denumirea postului Radio Chișinău.

Nu doar Radio România a luat atitudine față de persecutarea presei de limbă română din cel de-al doilea stat românesc, ci și mai multe organizații de presă din Republica Moldova:

„Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media se declară îngrijorate și contrariate în legătură cu decizia Consiliului Municipal Chișinău de a refuza prelungirea utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.

Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău nu a putut obține prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea sa, după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC), printr-o decizie din 27 aprilie, nu a dat curs cererii. Potrivit unui comunicat al instituției media, administrația și angajații își declară „regretul și dezamăgirea profundă” față de decizia autorităților.

Reprezentanții Radio Chișinău s-au adresat Primăriei Capitalei, în decembrie 2021, cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră, drept pe care l-au obținut pentru zece ani în 2012 printr-o decizie a CMC.

Conform informațiilor postate pe site-ul municipalității, proiectul de decizie elaborat în ianuarie anul curent și avizul dat de comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu local, agricultură și dezvoltarea suburbiilor erau favorabile prelungirii dreptului acordat pentru utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea stației de radio.

În ședința sa din 27 aprilie (la o lună după 27 Martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, n.r.), CMC a examinat proiectul deciziei și „l-a respins prin votul majorității consilierilor prezenți la ședință”. În cadrul ședinței, consilierul Partidului Șor Valerii Klimenko a spus că redacția postului de radio este administrată de un agent economic, care ar trebui să achite plăți speciale pentru utilizarea denumirii Capitalei.

În comunicatul său, redacția Radio Chișinău a subliniat că „SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp.”

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră că hotărârea CMC din 27 aprilie restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor.

Organizațiile semnatare ale prezentei declarații fac apel la Consiliul Municipal Chișinău să-și reconsidere decizia din 27 aprilie care vizează utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău și solicită intervenția neîntârziată a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru anularea actului emis în acest sens”, se arată într-un comunicat emis de API.md.

Acesta a fost emis în numele următoarelor ONG-uri: Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media-Guard, RISE Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul Acces-info.

Din partea României, a mai emis un punct de vedere și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), spunând că regretă decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de interzicere a utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău, considerând-o „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”.

„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 Decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat”, a transmis MAE pe 27 mai 2022.

Redacția publicației „Cerul, Codrul și Pârăul” a solicitat și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) un punct de vedere pe această temă, după ce această organizație profesională s-a pronunțat în martie cu privire la libertatea presei din Rusia. Așteptăm cu interes și o poziție referitoare la libertatea presei din Republica Moldova, pe care o vom reflecta de îndată ce va fi pronunțată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *