Compania Tesla trece de la mașini electrice la roboți, lansându-și primul android pe 30 septembrie. În viitor, munca fizică va fi o alegere posibilă, dar nenecesară pentru oameni, profețește Elon Musk

Roboții sunt din ce în ce mai des întâlniți în ziua de azi și această tendință se accelerează, după cum o dovedește și anunțarea de către Elon Musk a unui robot umanoid produs de Tesla. Ceea ce readuce în prim-plan chestiunile etice legate de conștiința inteligențelor artificiale și de dezvoltarea robotizării. France Soir trece în revistă cele mai noi evoluții în materie de automatizare și robotizare.

Roboți destinați sarcinilor dificile

Roboții au fost deja chemați în ajutor în sectoarele care suferă de lipsă de forță de muncă: pot fi găsiți câteodată ca înlocuitori de infirmiere sau de chelneri, de exemplu. În general, roboții sunt o alegere practică pentru antreprenorii siliți să facă față unor recrutări dificile în sectoare aflate sub presiune. De asemenea, anumiți roboți industriali sunt dezvoltați și utilizați în fabrici, pentru a se evita externalizarea producției în China. Pe câmpuri, roboții agricoli le dau o mână de ajutor producătorilor care nu doresc să-i înlocuiască pe muncitori, ci să acopere sarcinile mai puțin plăcute și să optimizeze urmărirea datelor agricole cu ajutorul algoritmilor.

Mai nou, au fost prezentați roboți cu înfățișare de animale (capre, câini) care să transporte sarcini grele (de până la 100 de kilograme). Creat de inginerii de la Kawasaki, acest robot este capabil, precum caprele, să ajungă pe terenuri dificile sau să se deplaseze rapid pe teren plat. Acest robot i-ar putea înlocui pe oameni în patrularea pe platforme industriale și, mulțumită camerelor video, ar putea ajuta în domenii precum logistica și salvările. Câinii-roboți ai companiei Boston Dynamics sunt deja folosiți pentru a opera sau supraveghea locuri greu accesibile sau periculoase pentru oameni. La Pompei, de exemplu, acest câine-robot a fost utilizat pentru a supraveghea și conserva situl arheologic, mai ales structurile subterane, „în care nu pot fi întrunite condițiile de securitate pentru introducerea personalului uman, cum ar fi numeroasele tuneluri foarte înguste și periculoase ale site-ului”, explică Gabriel Zuchtriegel, directeur du site. Sărmanul câine antic care a rămas captiv în lava care a cuprins orașul Pompei în timpul unei erupții a vulcanului Vezuviu nu și-ar fi imaginat ce fel de câini vor patrula prin subteranele acestei așezări câteva mii de ani mai târziu!

De altfel, compania Boston Dynamics nu se ocupă doar cu fabricarea de câini-roboți și de roboți industriali, ci și cu crearea unor roboți pe două picioare, după cum se poate vedea în următorul filmuleț de prezentare. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Când omul creează un robot după chipul și asemănarea sa

O parte a roboticii se concentrează pe dezvoltarea de roboți care să semene cât mai mult posibili cu oamenii, pentru a crea adevărați înlocuitori și chiar pentru a le putea da un caracter „animat” sau „sensibil”. După Sophia, acel robot umanoid creat de Hanson Robotics, care a surprins pe toată lumea, dar care avea încă unele defecte, Engineered Arts l-a creat pe Adran, ale cărui chip și trăsături se apropie de perfecțiune. În cadrul Forumului Economic din Qatar, Elon Musk a declarat că dorește și el să-și aducă contribuția la crearea unui umanoid prin anunțarea robotului Optimus. Acest prim robot produs de compania Tesla combină funcțiile suprafirești ale roboților inspirați de animale și o formă omenească. Acest robot care măsoară 1,73 metri și are o greutate de 56,7 kilograme se poate deplasa cu o viteză de 8 km/h, poate ridica greutăți de până la 68 de kilograme și poate transporta sarcini de 20 de kilograme. El este conceput pentru a ajuta în fabrici, dar și ca ajutor casnic. Marele public va trebui să aștepte până la Tesla AI Day, programată pentru 30 septembrie 2022, pentru a face cunoștință cu robotul lui Elon Musk. „Tesla este mult mai mult decât o companie de automobile și este cea mai importantă companie de Inteligență Artificială existentă în lumea reală”, a scris pe Twitter miliardarul preocupat de asemenea de sateliți, cipuri implantabile și platforme de socializare.

Impozitarea roboților pentru protejarea locurilor de muncă

Elon Musk crede că, în viitor, munca fizică va ține de alegerea personală: „Dacă vreți s-o faceți, puteți s-o faceți, dar nu veți avea nevoie s-o faceți”, a profețit el. Potrivit OCDE, robotizarea ar putea duce la dispariția a aproximativ 16% din locurile de muncă din Franța în următorii 20 de ani. Ideea de a „impozita roboții” pentru a proteja locurile de muncă ale oamenilor nu este una nouă. Alți specialiști ai pieței muncii mizează pe formarea cadrelor astfel încât locurile de muncă ocupate de roboți să poată fi compensate prin alte posturi mai împlinitoare, mai puțin repetitive sau periculoase, în care factorul uman să nu poată fi înlocuit, dar să poată să se folosească de roboți pentru a-și optimiza eficiența. Cum s-ar spune, roboții vor putea înlocui maiștrii, dar vor fi conduși de ingineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *