Sute de români au protestat duminică la Turda împotriva mutării statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului sub paravanul unei modernizări pe fonduri europene. Putem fi europeni dar nu români?

Români din toată țara au participat duminică după-amiaza la un protest în piața centrală a municipiului Turda, pentru a-și manifesta nemulțumirea în privința preconizatei mutări și marginalizări a statuii eroului național Avram Iancu, sub pretextul reabilitării centrului vechi cu fondui europene. Nu este clar dacă proveniența fondurilor sau orientarea consilierilor primăriei a făcut ca, sub masca bunelor intenții de modernizare, să se ascundă acsest demers subversiv de înlăturare a unor simboluri naționale. La protest au participat lideri și membri ai Asociației Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Asociației ASTRA, Asociației naționale „Cultul Eroilor”, Asociației Calea Neamului, Grupului „Legitimă Apărare”, „Starea de Libertate”, Grupului „NOI Românii”, Ligii pentru Unitatea Națională a Românilor, Virtus Romana Rediviva, Neamunit, Carpatica, Asociației Refugiaților și Expulzaților din 1940, Ligii pentru Deșteptarea României ș.a. Toți cei enumerați mai sus au cerut stoparea mutării statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în chiar anul în care sunt comemorați 150 de ani de la moartea eroului. Românii sunt gata să recurgă la toate mijloacele legale pentru a împiedica strămutarea monumentului din piața centrală în curtea unei biserici romano-catolice. Protestul a fost unul neautorizat din indolență sau rea-voință, el fiind notificat Primăriei din timp.

„Turda, 10 iulie. Apărăm istoria, apărăm statuia lui Avram Iancu! Nici un pas înapoi!
Mergem cu Dumnezeu înainte!
Nimic fără Dumnezeu!
Totul Pentru Neam și Țară!

În genunchi niciodată în fața PRĂDĂTORILOR și Asasinilor economici! Cu miile de eroi în spate, cu miile de Sfinți ai Neamului, mergem cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Român!
Turda 10 Iulie. Apărăm istoria, apărăm Statuia lui Avram Iancu”, a scris pe Facebook activistul civic Luis Bratu, de la grupul „Legitimă Apărare”.

VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Mihai Tîrnoveanu: Nu mă interesează floricelele, ci Florile de Colț!

„Piedici. Dintr-o „întâmplare”, în fața Statuii lui Avram Iancu au apărut doua mormane mari de pământ sterp, buldozere, excavatoare, chiar în ziua protestului și tot „întâmplător”, s-a decis de către Facebook înainte că nu pot transmite live 29 zile și că postările mele vor fi reduse ca audiență. La Mărișel o televiziune națională a vrut să-mi ia un interviu…dar să nu vorbesc despre protestul de la Turda, doar despre sărbătoarea câmpeneasca. Am refuzat. Nu am venit la Mărișel pentru „sărbătoare”, ci pentru mobilizarea oamenilor în apărarea lui Avram Iancu de la Turda. Împreună cu Ciută Daniela am distribuit acolo 3000 manifeste. Dacă nu pot să vorbesc la TV pentru Avram Iancu nu mai vorbesc deloc. Nu mă interesează floricelele, ci Florile de Colț!
Lupta continuă!”, a scris pe Facebook Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”.

Daniela Ciută: Statuile eroilor români din Transilvania deranjează. Ne vor țara dar fără români și simbolurile lor. AJUNGE!

„Duminică, 10 iulie 2022, am participat la Serbarea Populară a moților de la Mărișel-Fântânele, dedicată Eroului Națiunii Române – Avram Iancu, după care am coborât la Turda, municipiul în care primarul și consilierii locali vor să îl scoată pe Avram Iancu din centrul vechi pentru a-l muta lângă unul din pereții laterali ai bisericii romano-catolice.
Statuile eroilor români din Transilvania deranjează. Ne vor țara dar fără români și simbolurile lor.
Ajunge!
Nu vom permite ca simbolurile românilor să ajungă bătaia de joc a oportuniștilor ajunși în funcții publice înalte.
Am protestat la Turda, dar vom fi prezenți peste tot unde va fi necesar a elibera un simbol românesc!
Eroi nu mai au nevoi,
Eroii ne mai au pe noi!”, a scris pe Facebook doamna Daniela Ciută, redactor-șef al publicației Buletin de Carei și președinte al despărțământului local al Asociațiunii ASTRA.

Și organizația civică „Starea de Libertate” s-a declarat „Alături de statuia lui Avram Iancu, care trebuie să rămână acolo unde este!” (VIDEO).

„REZOLUTIA CONSILIULUI NATIONAL AL SOCIETĂȚII CULTURAL-PATRIOTICE AVRAM IANCU DIN ROMÂNIA

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România întrunită în ședința Consiliului Național în zilele de 9 și 10 iulie 2022 cu prilejul participării la manifestările omagiale organizate la Crucea Iancului-Mărisel, a luat act cu surprindere și indignare de intenția primarului și Consiliului Local Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutare a acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.

Membrii Consiliului National al Societății au dezbătut și adoptat prezenta Rezoluție urmare a constatării că Primăria și Consiliul Local Turda, în intenția de modernizare a Pieții Republicii, au ignorat și încălcat legile privind drepturile de proprietate și ale drepturilor de autor. Din analiza documentelor prezentate de primarul Cristian Matei s-a constatat ca Primăria și Consiliul Local Turda nu au realizat consultarea publică pe acest proiect și nici nu au adus la cunoștința opiniei publice, nici a autorului statuii, sculptorul Ilarion Voinea, și nici a Societății Avram Iancu din România, în calitate de coproprietari ai monumentului, intenția de relocare a statuii din amplasamentul legal hotărât și autorizat în anul 1998.
Consiliul National al Societății Avram Iancu din România consideră a fi o mare impietate adusă Eroului Național Avram Iancu intenția de scoatere a statuii din piața centrală. Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire până astăzi.

Manifestările de la Crucea Iancului-Fântânele prin participarea a mii de moți au demonstrat încă o dată cât de iubit și apreciat este Eroul Național Avram Iancu în Țara Moților și în întreg Ardealul.
Consiliul Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România a decis să facă toate demersurile necesare pentru a împiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.
Împreună cu asociațiile naționale ASTRA, Cultul Eroilor, Liga pentru Unitatea Națională a Românilor, Calea Neamului, Virtus Romana Rediviva, Neamunit, Carpatica, Asociația Refugiaților si Expulzaților din 1940 și Liga pentru Deșteptarea României, vom apela la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa.
Președintele Societății Avram Iancu din România, Tiberiu Groza
Cluj Napoca, 10.07.2022”, este mesajul publicat pe Facebook de Societatea AVRAM IANCU din România.

Citiți și: Societatea AVRAM IANCU din România: COMUNICAT DE PRESĂ

Grupul NOI, ROMÂNII: Primăria Turda face și acum, la peste un secol de la schimbarea conducerii maghiare cu cea românească, jocul revizioniștilor maghiari de eradicare a culturii și istoriei românești din orașe!

Noi Românii este în Turda.
Grup ad-hoc de suporteri naționaliști format din Camarazii, N.O.I., U.S.T. și membri ai Peluzei Șepcile Roșii prezenți la Turda pentru a transmite un mesaj împotriva inițiativei Primăriei de a muta statuia Eroului Național Avram Iancu din centrul pieței.
Următorul discurs a fost rostit:
„La 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, este datoria noastră de urmași și trăitori ai idealului său, acela de a fi stăpâni pe propriul nostru pământ strămoșesc, să îi cinstim memoria și să îl evocăm cum se cuvine, păstrându-l viu în memorie și istorie.
În proiectul urbanistic care vizează centrul orașului, urmează ca statuia lui Avram Iancu, simbol al identității românești și al luptei de secole pentru afirmare și Unire a tuturor românilor, să fie mutată din zona pietonală, vizibilă, „într-un loc mai bun”, conform „specialiștilor” turdeni, în spatele Bisericii Romano-Catolice (ungurești), departe de ochii cetățenilor din piață. De-a lungul istoriei Transilvaniei românești, mulți eroi și cetățeni români ne-au fost trimiși „într-un loc mai bun” de către unguri: Horea, Cloșca și Crișan, Baba Novac, martirii de la Ip, Treznea, Moisei și alte zeci de locuri ale memoriei suferinței românești.
Deși vremurile când românii erau „națiune tolerată” și nu aveau voie în cetate, au apus demult, Primăria Turda face și acum, la peste un secol de la schimbarea conducerii maghiare cu cea românească, jocul revizioniștilor maghiari de eradicare a culturii și istoriei românești din orașe, scoțând simbolul românesc din cetate, din văzul lumii.
Nu ne ascundeți istoria după ziduri!
NU ACCEPTĂM ca eroul nostru național, Avram Iancu, să fie „ucis” și îngropat în uitare de către autoritățile trădătoare!

„Sau punem pumnul în pieptul furtunii, sau pierim!” – Avram Iancu”

One thought on “Sute de români au protestat duminică la Turda împotriva mutării statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului sub paravanul unei modernizări pe fonduri europene. Putem fi europeni dar nu români?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *