Șantaj cu statuia lui Mihai Eminescu în România: primarul maghiar al municipiului Sfântu Gheorghe pune condiția ca Forumul Civic al Românilor să renunțe mai întâi la procesele pe care i le-a intentat pentru discriminarea românilor, apoi să ceară autorizație

Mihai Eminescu nu are parte de liniște nici după moarte. Cei care nu iubesc neamul românesc și nu respectă valorile sale practică șantajul pentru a permite ridicarea statuii românului absolut, Mihai Eminescu. Este vorba de administrația din Sfântu Gheorghe, un municipiu din România, țara care a stabilit Ziua Culturii Naționale după data nașterii poetului național Mihai Eminescu, relevă Buletin de Carei.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a solicitat, recent, amplasarea unui bust dedicat poetului național Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, a anunțat că „o condiţie prealabilă a oricărei negocieri este ca FCRCHM să îşi retragă acţiunile în justiţie pe care le-a iniţiat”.

„După ce retrag aceste procese, pot să vină să discutăm pe statuia lui Eminescu şi despre alte subiecte”, a spus primarul Árpád Antal, notează MTI.

Declarațiile maghiarului Árpád Antal sunt făcute în calitatea sa oficială de funcționar al statului român, care comite – cel puțin – infracțiunea de abuz în serviciu atunci când refuză cererile întemeiate ale cetățenilor români, după cum, probabil, este acuzat și în procesele de care și-ar dori să scape. Șantajul, de asemenea, este o infracțiune, cu atât mai mult cu cât autorizația nu o dă primarul din adâncul sufletului său ori în numele convingerilor lui personale, ci în numele statului român, care i-a închinat lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Sfântu Gheorghe este un oraș din România și este obligat să se supună acelorași reguli ca fiecare localitate din țară, să respecte valorile și simbolurile românești. La ora actuală, în România, minoritățile au parte de discriminare pozitivă (în majoritatea orașelor din Ardeal există statui și monumente dedicate și maghiarilor/sașilor, cu aprobarea administrației românești), în timp ce românii sunt marginalizați laolaltă cu simbolurile lor naționale. Reamintim faptul că, din 2022, și discriminarea e o infracțiune care se pedepsește cu amendă sau închisoare între 6 și 36 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *