Ucrainenii nu învață din greșelile trecutului și îi imită pe ruși la cerbicie, lovind în minoritatea română și, deci, în România până acum aliată. Gazetarul Ion Cristoiu comentează lipsa de reacție a regimului Iohannis față de Legea Minorităților a regimului Zelenski. VIDEO

După ce o Lege a Educației dată în contextul ostilității față de ruși după 2013 la Kiev oficializa învățământul doar în limba de stat (ucraineană) și ducea la desființarea școlilor în limbile materne ale minorităților naționale (printre care poloneză, maghiară, rusă și română), după ce această atitudine a dus la o reacție virulentă a Ungariei înainte de 2022, care s-a angajat să blocheze toate demersurile Ucrainei la UE și NATO până când aceasta va repara nedreptatea făcută minorităților de pe teritoriul ei, după ce în primăvara anului 2022 Volodimir Zelenski a promis în videoconferința transmisă în Parlamentul României că va îmbunătăți tratamentul acordat de Ucraina minorității române, în decembrie același an Kievul a promulgat o lege a minorităților și mai extremistă decât cea deplânsă de toate țările vecine, reușind „performanța” de a-și face dușmani din aliații de până acum și de a-și demonstra lipsa de aderență la „valorile europene”, știut fiind că în UE respectarea minorităților este sacrosanctă, fapt ce a costat statele membre destul de multe „reforme” ingrate, dar adoptate de urgență. În acest context, Ucraina se comportă absolut iresponsabil, în clasicul dispreț sovietic, dând dovada că se bate cu fosta URSS doar în apărarea drepturilor sale, dar îi adoptă întru totul comportamentul brutal în ceea ce privește drepturile etniilor conlocuitoare – depășindu-și pe alocuri „maestrul”, dat fiind că pe vremea URSS în regiunile Cernăuți și Odessa erau active mai multe școli de limbă română decât în timpul regimului Zelenski. Istoricul clipei Ion Cristoiu, făcând revista presei românești, atrage atenția asupra acestei legi nedemocratice adoptate cu surle și trâbițe la Kiev:

„Ucraina vrea să intre în Uniunea Europeană și, atunci, a făcut o lege a Educației pe care a dat-o acuma, a semnat-o Zelenski. O lege care este un dezastru pentru minoritățile naționale. Libertatea a publicat un articol extraordinar, vi-l și arăt, este al jurnalistului Marin Gherman din Cernăuți care, după invazia rusă s-a alăturat echipei Libertatea. Zice așa: Am citit noua lege a minorităților naționale, adoptată în decembrie de rada supremă a Ucrainei/Parlament. Și spune că această lege nu aduce nici o schimbare, nici o îmbunătățire în situația minorităților naționale și a minorității române. Ea a fost aprobată. Puteți să-mi spuneți și mie, cu excepția lui Rareș Bogdan – am înțeles -, ce politruc român a luat atitudine? Unde este „mărețul” Klaus Iohannis, nu trebuia să scrie pe Facebook? Unde este Ciucă? Aaa, n-avem voie să scriem, nu putem să-l supărăm pe Zelenski, că e în război?

Ne răspunde un domn Cristian Pârvulescu – este pentru mine un tip odios, cel care în 2004 a participat ca lider al Pro Democrația la diversiunea care l-a făcut președinte pe Traian Băsescu, și anume cea dinaintea turului 2, cum că a fost fraudat turul 1. El (Pârvulescu) a fost pe prima linie. El e la SNSPA. Am văzut, apoi, la acea mizerie gazetărească care a fost talk-show-ul de când candidatul Klaus Iohannis în 2019 și-a organizat talk-show-ul cu niște limbi date lui Klaus Iohannis. Este decan la SNSPA, întotdeauna m-am întrebat la ce servește această facultate, de ce cheltuim atâția bani, ce ies cei de la SNSPA (…) Vinde dl. Pârvulescu și spune că aaa, nu e nici o problemă, Zelenski… Iată ce spune el, ăsta este decan la SNSPA: O explicație pentru care Legea nu a suferit schimbările pe care etnicii români le așteptau ține de construirea identității naționale ucrainene pe câmpul de luptă.

Cum adică? Deci ei sunt în război și își construiesc identitatea națională distrugând celelalte naționalități? Cum poate să facă o asemenea afirmație un decan de la SNSPA? Cum poate să spună o asemenea imbecilitate, nu ticăloșie? Cum adică: păi n-are decât dl. Zelenski să facă progrom? Zice că ucrainenii n-au identitate națională – și așa și este – și ei acuma și-o fac în detrimentul minorităților naționale, deci toate minoritățile naționale, inclusiv cea românî, nu mai au dreptul la nimic pentru ca să-și poată construi ucrainenii identitatea lor! Păi, stimați telespectatori, putem face un propgrom! Și Hitler spunea la fel, că, pentru păstrarea identității rasei ariene, trebuie să-i omorâm pe ceilalți! Cum adică? Ce legătură are construirea identității cu respectarea minorității? Adică identitatea ucraineană înseamnă să nu mai existe și alte limbi pe teritoriul Ucrainei, numai ucraineana, că are ea o problemă?

Dar, oricum, sigur este un lucru: în România, care trebuie să apere drepturile minorităților din țările din jur, a fost mucles! Ce țară, ce politruci! Cum să îndrăznească Klaus Iohannis să-l critice pe Zelenski, căruia a dat să-i pupe mâna însăși Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților?! Vă imaginați cine conduce lumea? Congresul american al cărei șefă trebuie să-i pupe mâna lui Zelenski?”, a consemnat Ion Cristoiu în jurnalul său video din 22 decembrie 2022.

Citiți și: Articolul lui Marin Gherman din Libertatea: Directorul unei școli vechi de 207 ani din regiunea Cernăuți, despre legea minorităților naționale din Ucraina: „Suntem la noi acasă, dar prea multe speranțe nu avem”

CEALALTĂ FAȚĂ A RĂZBOIULUI. Bărbații ucraineni din Bucovina și Transcarpatia caută soluții disperate pentru a fugi din țară prin râurile și pădurile de la graniță: „Ei se gândesc la copiii lor, nu la geopolitică”

Reacția MAE la noua lege a minorităților din Ucraina: Partea română a invocat permanent în contactele cu partea ucraineană promisiunea Președintelui Ucrainei conform căreia persoanele aparținând comunității române din Ucraina vor beneficia de același tratament de care beneficiază în România persoanele aparținând comunității ucrainene

Postarea lui Rareș Bogdan pe Facebook:

„Ei bine, NU!
Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie o lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă. Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017, care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează că, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă. Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit. Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile. Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta. Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient. Cred că rezolvarea acestei probleme, care pentru România este extrem de importantă, va ajuta Ucraina inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească, aceasta nu este în situația celei ruse, folosită de un criminal în referendum-uri pentru a-și justifica invazia de ev mediu. Dimpotrivă, atenuarea nemulțumirilor îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să constituie o voce și mai puternică împotriva războiului nedrept dus de un terorist. Ucraina are statut de țară candidată la UE, printre ale cărei valori fundamentale este protecția reală a minorităților.” – Rareș Bogdan (PNL)

Profesorul Cristian Pîrvulescu, despre legea minorităților naționale din Ucraina: „Nu este o lege împotriva românilor, ci o lege dată în război. Să nu avem o atitudine care-i ajută pe ruși”

(Întrebare – retorică, de altfel: Dacă rușii sunt răi cu ucrainenii, asta le dă dreptul ucrainenilor să fie „ruși” față de români, iar asta în timp ce se bat cu pumnul în piept cât de democrați și europeni sunt ei? – n.r.)

2 thoughts on “Ucrainenii nu învață din greșelile trecutului și îi imită pe ruși la cerbicie, lovind în minoritatea română și, deci, în România până acum aliată. Gazetarul Ion Cristoiu comentează lipsa de reacție a regimului Iohannis față de Legea Minorităților a regimului Zelenski. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *