Arhiepiscopul Tomisului a slujit de Cincizecime în Biserica Românilor din capitala Bulgariei. ÎPS Teodosie: Toți ne-am înnoit astăzi darul Duhului Sfânt ca să putem să ne rugăm cu spor!

În ziua Cincizecimii, care în 2023 s-a suprapus cu sărbătoarea Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel (4 iunie), ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” a comunității românești din Sofia, capitala Bulgariei. Coliturghisitori au fost episcopul locului, PS Tihon, și preotul paroh Neluțu Oprea. (VIDEO)

„Sărbătoarea de astăzi ne copleșește pe toți. Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, a coborât în chip de limbi de foc asupra apostolilor, a stat asupra fiecăruia dintre ei și i-a umplut de putere, de inspirație, de dragoste, de mărturisirea dreptei-credințe. Și, iată, predicând Sfântul Apostol Petru, cei „ca la 3.000 de suflete” au fost pătrunși de cuvântul său. Au întrebat: ce să facem? Și Petru le-a răspuns: botezați-vă în numele Domnului Iisus Hristos și veți primi harul Duhului Sfânt! S-au botezat, au primit darul Duhului Sfânt, apoi s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie și s-au împărtășit. Așa a luat ființă Biserica Creștină, încât astăzi este ziua întemeierii Bisericii, ziua din care, istoric, vorbim despre Biserica văzută.

Biserică este întreaga comunitate a creștinilor, biserică este și sfântul lăcaș, biserici suntem și noi, fiecare în parte. Toți ne-am înnoit astăzi darul Duhului Sfânt ca să putem să ne rugăm cu spor.

Păcatul a izgonit harul Duhului Sfânt din strămoși, iar ziua Cincizecimii aduce înapoi Harul înăuntru nostru. Să ne bucurăm de acest dar de la Dumnezeu, să păstrăm acest Har, să-l înnoim în fiecare zi prin credința, rugăciunile, dragostea și faptele noastre!

Vă aduc binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe (Române), și eu, ca ierarh, vă binecuvântez! Să vă țină Dumnezeu în Lumina Harului, să fiți vrednici de demnitatea de creștini și, în fiecare zi, să fiți tot mai hotărâți și mai puternici în credință! Amin”, a afirmat ÎPS Teodosie, duminică, în biserica românească din Sofia.

Episcopul bulgar Tihon își amintește cu drag de vizita la Peștera Sfântului Apostol Andrei, făcută la invitația Arhiepiscopului Tomisului

„Înaltpreasfinția voastră, frate întru Hristos Teodosie, mare bucurie este pentru mine că, de data aceasta, am putut să vă întâlnesc la noi, în Bulgaria, și să-mi aduc aminte cum ÎPS voastră ne-a primit în România la Peștera Sfântului Andrei și în orașul de reședință al ÎPS voastre. Ne bucurăm de faptul că sunteți din nou în Sofia, simțiți-vă ca unul dintre noi. Toți credincioșii noștri ortodocși, români și bulgari, se bucură că în ziua de azi ați venit și am slujit împreună. Aduc un mic cadou înaltpreasfinției voastre, ca unui frate al nostru, și ne-am dori să vă aducă bucurie și, din nou și din nou, cerem binecuvântarea ÎPS voastre”, a afirmat, la rândul său, Episcopul bulgar Tihon.

La final, Arhiepiscopul Tomisului i-a dăruit preotului Neluțu Oprea o Sfântă Cruce pectorală, mărturisind că actualul paroh din Sofia i-a fost student la Constanța și chiar ÎPS sa l-a recomandat pentru a fi hirotonit în capitala bulgară.

„La Cincizecime, toți ucenicii aflați în casă s-au umplut de Duhul Sfânt. Astfel încât, din fricoși cum erau, stând numai cu ușile încuiate, ei au devenit deodată îndrăzneți, luminați, cutezători și dornici să își exprime bucuria pe care au primit-o din Cer”, a mai transmis ierarhul tomitan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *