De ce crede Ion Cristoiu că România crapă? Pandemia a fost un jaf, a urmat afacerea refugiaților, apoi îmbogățiții de război, plus cel mai mare coșmar: ÎNARMAREA!

Istoricul Clipei Ion Cristoiu comentează în jurnalul său video din 10 iunie 2023 corelația dintre nemulțumirile sociale recente (greva profesorilor și a altor categorii de angajați la stat) și modul iresponsabil în care Guvernul a cheltuit bugetul public pe achiziții aberante – milioanele de doze de ser experimental nedorite și nefolosite, mituirea presei și înregimentarea ei în lanțul de propagandă guvernamentală, investiția în refugiații ucraineni deși Ucraina îi transformă în refugiați la ei acasă pe românii bucovineni, investiții în armament costisitor și inoperabil deocamdată etc.

„Urmăresc cu mare atenție criza socială din România. Este clar că în România crapă. Crapă, nu mai sunt bani, viața e tot mai grea, greva profesorilor este emblematică pentru redescoperirea de către români a ceea ce a scris Cornel Nistorescu într-un articol foarte bun, redescoperirea grevei de către români: de regulă, mișcările publice de stradă la noi erau de genul TeFeLiștii care s-au dus în Piața Victoriei să agite telefoanele împotriva lui Dragnea și împotriva corupților. Acum sunt chiar profesorii, cadrele sanitare, polițiștii, sunt nemulțumiți magistrații în legătură cu tăierea pensiilor.

Însă este clar că deja crapă. Cum deja crapă? Deja crapă pentru că, de la pandemie încoace… deci, a fost pandemia un jaf, cheltuieli nesăbuite, izolete, vaccinuri, bani, bani, bani aruncați! Când or venit vaccinurile, mă întrebam: mă, de unde atâta, de unde?! Atâta lucru știu și eu ca cap de familie, cum știți și dumneavoastră: până la urmă, o țară e ca o familie: o administrezi! Deci, cât câștigi și cât cheltui. Dacă o iei razna și cheltui mai mult decât câștigi, te-ai terminat, că-ți faci datorii la bancă, vine banca și-ți ia casa. Asta este foarte simplu. Și la o întreprindere este foarte simplu, și la o primărie este foarte simplu, și la o țară!

Atunci când s-a terminat pandemia v-am spus că nu a venit un premier sau cineva de la Guvern sau Klaus Iohannis să prezinte Parlamentului și opiniei publice lista cheltuielilor. Mă, cât s-a cheltuit? La seringi am cheltuit atâta, a mai rămas atâta, la tablete am cheltuit… Era un dezastru, se aruncau bani pentru tablete, pentru seringi, pentru vată, pentru vaccinuri – vaccinuri care acuma sunt aruncate.

Dar, a fost o aparentă neglijență, pentru că (de fapt) a fost un jaf! Și așa au apărut îmbogățiții pe seama pandemiei. Presa s-a îngrășat și ea pe vremea pandemiei pentru că a primit bani… Deci, încă o dată: banii unei țări provin din taxe și impozite; dacă îi arunci pe fereastră și nu îi cheltuiești cât de cât chibzuit, te ia dracul și ajungi la situația României că faci datorii, faci datorii, până ce datoria publică crește, deficitul bugetar crește.

A venit apoi războiul din Ucraina. Războiul din Ucraina a fost iar prilej pentru apariția unei noi clase de îmbogățiți. Pe vremea lui Antonescu se numeau „îmbogățiți de război”. Au fost îmbogățiții de război, îmbogățiții de Revoluție, îmbogățiții de pandemie, îmbogățiții tranziției și, acum, îmbogățiții de războiul din Ucraina. Și aici s-au aruncat bani în neștire. Americanii au mai dat două miliarde de dolari ucrainenilor, Uniunea Europeană, încă 5 miliarde! Eu, ca om care am învățat economie atât capitalistă cât și socialistă (mă întreb) de unde bani, de unde, de unde? E clar că se iau dintr-o parte, de la sănătate, de la social și de suc aici.

La noi a venit afacerea cu refugiații. S-au cheltuit milioane de euro și, de fapt, s-au risipit, pentru că nici acum, ca și după pandemie, nu știm, nu există un bilanț: mă, au venit în România atâția refugiați, am cheltuit cu tacâmurile lor atâta și atâta, cu plătirea apartamentelor atâta și atâta, s-a făcut o risipă, dar să știți că nu era vorba de generozitatea aia că ne-am grăbit noi, românii, să fim generoși! Gândiți-vă în felul următor: cei care s-au ocupat cu imobiliarele și care au luat sume înspăimântătoare pe chirii cu ucrainenii. Nici acuma nu știm unde s-au dus banii cu hrana lor, cu întreținerea lor, cu spitalele lor.

Bun, și a venit coșmarul acestei țări, care este înarmarea! Stimați telespectatori, este un lucru știut că Uniunea Sovietică s-a prăbușit foarte simplu: Americani au lansat așa-zisa Războiul Stelelor, adică o înarmare în Cosmos, rușii au venit și ei imediat și au zis: trebuie să ținem piept acestei înarmări. A te înarma înseamnă a lua bani dintr-o parte, de la social, de la sănătate, de la viața cotidiană și a vârî în arme. Ei, la un moment dat Uniunea Sovietică a crăpat tocmai pentru că, spre deosebire de America, încă bogată la vremea respectivă, care și-a putut permite, Uniunea Sovietică, nu! Și-a crăpat. Acest lucru se întâmplă și acum cu România, crapă!”, a explicat scriitorul și gazetarul Ion Cristoiu. VIDEO:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *