Turiști fericiți și camioane de-a latul / Știrea din spatele știrii, cartea de amintiri semnată de Mariana Sebeni și prefațată de Ion Cristoiu, va fi lansată la LibFest Brașov. Cum se făcea gazetărie pe teren în anii 90? VIDEO

„Turiști fericiți și camioane de-a latul / Știrea din spatele știrii” este cartea de amintiri a fostei jurnaliste TVR și Evenimentul Zilei, brașoveanca Mariana Sebeni-Comșa, care se va lansa în august la ed. Libris. Maestrul Ion Cristoiu, care i-a fost redactor-șef în perioada de început a renumitului cotidian, este unul dintre semnatarii cuvântului introductiv, motiv pentru care a prezentat întregul volum în cel mai recent jurnal video al domniei sale:

„Am întrerupt cititul unei cărți de pe Internet, o carte franțuzească despre scriitorii francezi și scriitorii lumii care au fost la Nisa, printre care și Cehov, pentru a citi un manuscris trimis de o fostă colaboratoare a Evenimentului Zilei, o fostă mare ziaristă – spun „fostă” pentru că acum nu mai este, a ieșit din business -, Mariana Sebeni.

Ea a scris o carte, „Știrea din spatele știrii”, uluitoare! Are o autoironie față de această meserie de gazetar. Știți, gazetăria de pe vremuri, care acuma nu se mai face, presupunea mult teren, întâmplări… Ea a colaborat și la Evenimentul Zilei, era de la Brașov, a colaborat și la BBC, a fost corespondenta TVR… De ce a putut să scrie o carte „Știrea din spatele știrii”? Pentru că, pe vremuri, … a face rost de o știre presupunea o aventură. O să vedeți în cartea aceasta.

Eu am citit-o ca pe o carte de proză, are subtitlul foarte hazos: „turiști fericiți”. Ea, fiind redactor la TVR, trebuia să dea de Crăciun și de Revelion și de vacanțe „turiști fericiți” de pe Valea Prahovei. Ea, în loc să petreacă Revelionul, (relata) ce spun „turiști fericiți”, niște idioți! Tot în subtitlu „și camioane așezate de-a latul” – e o bătaie de joc uluitoare, dar o ironie de mare calitate la adresa clișeelor presei noastre. Și, într-adevăr, când vine Crăciunul, toate televiziunile dau de pe Valea Prahovei și, când începe înghețul, cum alunecă astea… camioanele!

Foarte bună! Dar, repet, este și o carte de aventuri, deoarece fiecare știre… ea a fost la pușcăria de femei și, colaborând la Evenimentul Zilei, concura Poliția, a descoperit înaintea Poliției niște urmăriți generali – a băut o cafea cu ei și (în acest timp) îi căuta Poliția prin toată țara și era Dejeu ministrul de Interne și noi, la Evenimentul, spune ea, plecând de-aici l-am tocat pe Dejeu până și-a dat demisia. Ăia erau urmăriți general și erau pe-acolo, pe undeva, pe la restaurantele din jurul Poliției din Brașov!

Da, este o carte extraordinară, am amintit de ea pentru că ea trebuia mâine s-o dea la tipar. Eu nu am terminat, am citit cartea și eu sunt un autor care scriu foarte greu… O să râdeți: la un moment dat, Tolstoi trebuia să scrie o reclamă la vodkă, Lev Tolstoi! Și, nu știu, a lucrat vreo jumătate de an pentru două rânduri. Da, mă, două rânduri, zice, dar sunt scrise de mine!

Păi nu scrie Tolstoi! Nu contează, autor! Am citit, dar eu după asta trebuie s-o gândesc, adică nu-mi pot permite sub semnătura mea… Puteam să scriu „a fost jurnalistă, am cunoscut-o, citiți cartea!”. Nu, am citit-o și Cora (Muntean), care mi-a dat cartea mai demult, mi-a zis să nu scriu 10 file! Doamne, ferește! Sper că nu mă apuc să scriu 10 file, o nouă carte!”, a povestit, amuzat, gazetarul și scriitorul Ion Cristoiu în jurnalul său video din seara zilei de 25 iunie 2023.

Mariana Sebeni: „Am scris pentru Evenimentul Zilei aproape toată viața, însă nimeni niciodată nu mi-a lăudat textele. Era, cumva, firesc să fie bune! Azi, însă, au venit atâtea laudeși de la cel care mi-a fost mentor, șef și sprijin: Maestrul Ion Cristoiu”

Autoarea cărții, Mariana Sebeni-Comșa, a urmărit emisiunea Maestrului de duminică seară și a făcut luni o postare în care își prezenta mulțumirile și povestea cărții proaspăt pregătite pentru tipar.

„Am scris pentru Evenimentul Zilei aproape toată viața, însă nimeni niciodată nu mi-a lăudat textele. Era, cumva, firesc să fie bune, era, cumva, obligație de serviciu să fie bune, așa că nici nu așteptam vreo laudă. Le făceam și gata.

Azi, însă, au venit atâtea laude, încât nu-mi trec nici pielea de găină, nici senzația de inimă în gât, nici lacrimile de bucurie. Pentru că vorbele vin pe un podcast cu zeci de mii de vizualizări pe zi și de la cel care mi-a fost, chiar la început de drum, mentor, șef și sprijin. Maestrul Ion Cristoiu.

Mulțumesc, Cora Muntean, pentru insistențe! N-aș fi putut fără tine.

De la min 3.40 la min 8.07 maestrul vorbește despre cartea mea de amintiri ce va vedea lumina zilei la Libris, datorită omului Virgil Oniță, care a zis DA mergând pe încredere și fler, înainte de prefața scrisă de Mirela Retegan, un om minunat, tot numai inimă, fost corespondent BBC și fondatoarea Zurli, căreia îi mulțumesc din suflet si de cea a domnului Ion Cristoiu, atât de onorantă încât nu-mi mai încap în piele. (Augusta Oniță-Bagoly, Ana Onita, mulțumesc!)

În curând, la Libris, ”Turiști fericiți și camioane de-a latul/Știrea din spatele știrii”, despre vremurile în care, pentru a obține o știre, trebuia să ieși din casă și să mergi pe teren.
De la min 3.40 la min 8.07”, a explicat luni, pe Facebook, fosta jurnalistă și actuala femeie de afaceri din Brașov.

La întrebarea reporterului publicației noastre, Mariana Sebeni-Comșa a precizat că volumul semnat de ea va fi lansat de Libris.ro în cadrul târgului de carte și experiențe culturale LibFest, în data de 4 august 2023, la ora 15, în Piața Sfatului. VIDEO:

V-ar mai putea interesa și…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *