Foto: ziuadevest.ro

29 iunie: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Predica părintelui Florin Antonescu de la Biserica de Lemn (Brașov)

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost sărbătoriți în bisericile ortodoxe la data de 29 iunie, ca în fiecare an, la finele primului post din vară, care le poartă și numele. Am ales spre exemplificare predica părintelui Florin Antonescu de la „Biserica de Lemn” din Centrul Civic al Brașovului, din care vă prezentăm un fragment scris, împreună cu înregistrarea video:

„Există o icoană în care cei doi sfinți apostoli, Petru și Pavel, sunt reprezentați îmbrățișați. Să vă spun de ce: Pentru că, la un moment dat, a existat un conflict între ei. Să nu credeți că s-au dușmănit! Nu, dar a existat un conflict. De ce? Pentru că, atunci când Sf. Ap. Petru a stat la masă cu creștinii din Damasc, el s-a ferit să mănânce alături de creștinii care erau dintre păgâni. A stat și a mâncat cu creștinii cei dintre evrei. Și, observând aceste fapte, Sf. Ap. Pavel l-a certat: de ce faci una ca aceasta? Ți-e silă de ei? Îi disprețuiești? Stai la masă și mănâncă și cu ei! Și, de aceea, spune el, Sf. Ap. Petru a fost vrednic de înfruntare. Și de aceea icoana îi arată îmbrățișându-se, adică împăcându-se. Chiar dacă Pavel l-a mustrat pe Petru, și pe bună dreptate, s-au împăcat. De aceea, icoana îi reprezintă îmbrățișându-se, adică trăind în dragoste și murind pentru Hristos amândoi, iată, la Roma, în ziua de 29 iunie.

Mâine sunt pomeniți toți sfinții apostoli – și să știți că toți sunt mari! Să nu creadă careva că numai aceștia sunt mari! Nu, toți sunt mari! Dacă de la Sf. Ap. Petru avem două epistole sobornicești, de la Sf. Apostol Pavel avem 14 epistole și, dacă ne gândim că Evanghelia a treia este cuvântul său rostit și Faptele Apostolilor tot așa, iată că mai putem pune încă două! Unii spun că sunt cel puțin două epistole care s-au pierdut. Nu știm!

În orice caz, tuturor celor care poartă numele de Paul sau Pavel sau Petru sau Petruța, tuturor le urăm la mulți și binecuvântați ani!”, a rostit Pr. Florin Antonescu de la Biserica „Înălțarea Domnului” din Brașov joi, 29 iunie 2023. (VIDEO – după minutul 02:40:33)

V-ar mai putea interesa și…

One thought on “29 iunie: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Predica părintelui Florin Antonescu de la Biserica de Lemn (Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *