Alimente fermentate pentru sănătate, o nouă carte de Doina Blaga se pregătește de lansare în ediție limitată
Doina Blaga, neobosita scriitoare, dar și bibliotecară la Liceul Tehnologic „Avram Iancu” din Sibiu, se exersează de cel puțin 3 ani în tainele preparării de alimente supuse fermentației și a găsit de cuviință să-și adune rețetele între copertele unei cărți. Nu este vorba despre „Îndrăznesc să trăiesc sănătos”, „Și tu poți să coci pâinici din făină integrală”, „Mă bucur că sunt femeie”, „De vorbă cu omuleț” sau „Firimituri de iubire”, ci despre mai noul ei volum, intitulat „Alimente fermentate pentru sănătate”.
Cartea de 308 pagini a primit deja codul ISBN și urmează să fie lansată în decursul lunii octombrie. Pentru a vă asigura că nu pierdeți șansa de a o achiziționa, puteți face o precomandă la adresa de e-mail specificată pe blogul autoarei. Cei care vor face precomanda prin e-mail vor primi gratuit un subcapitol spre lectură, iar cei care vor fi prezenți la lansare pot primi, dacă doresc și semnalează din timp acest lucru, ciperci de chefir de lapte şi/sau de apă.
„Fermentația, una dintre cele mai vechi și valoroase tehnici culinare din lume, nu doar că adaugă gust și savoare alimentelor, dar le îmbogățește cu nutrienți esențiali, probiotice și enzime.
Ce veți descoperi în această carte:
Știința din spatele fermentației și modul în care susține sănătatea intestinală, imunitatea și digestia.O prezentare accesibilă a fundamentelor științifice ale procesului de fermentare și a modului în care alimentele fermentate pot reduce inflamația și îmbunătăți sănătatea. Veți afla cum alimentele fermentate vă îmbunătățesc digestia, vă susțin imunitatea și vă oferă o stare generală de bine. Veți găsi rețete ușor de urmat: De la tot felul de legume fermentate, chefir de lapte și chefir de apă, până la kombucha și kvas. Veți învăța cum să preparați în casă alimente bogate în probiotice, cu ingrediente simple și naturale. Cum să integrați alimentele fermentate bogate în nutrienți în dieta zilnică și cum să vă asigurați că beneficiați la maxim de proprietățile lor nutritive. Această carte vă oferă o nouă perspectivă asupra modului în care puteți folosi fermentația pentru a vă transforma sănătatea și stilul de viață. Începeți chiar acum să descoperiți beneficiile uimitoare ale alimentelor fermentate și faceți din ele o bază a sănătății d-voastre de zi cu zi!”, ne explică doamna Doina Blaga.
Ca să vă puteți face o idee, redăm, mai jos, cuprinsul cărții „Alimente fermentate pentru sănătate”:
PREFAŢĂ
Cum am descoperit alimentele fermentate (AF) …………….
Documentarea ………………………………………………………….
Se impune nevoia de a învăţa arta fermentării! ……………..
Provocările din timpul scrierii acestei cărţi ……………………
Notă importantă …………………………………………………………
NOŢIUNI INTRODUCTIVE
Ce este fermentarea ………………………………………………….
Organisme responsabile de fermentare …………………………
Tipuri de fermentație ………………………………………………….
Metode de fermentare …………………………………………………
Variabilele fermentării ………………………………………………..
Ce sunt alimentele fermentate
Definiţia alimentelor fermentate ……………………………………
Categorii de alimente fermentate ……………………………………..
Beneficiile fermentării alimentelor …………………………………..
Siguranţa alimentelor fermentate ……………………………………..
Istoria alimentelor fermentate ………………………………………….
Alimentele fermentate menționate în Sfânta Scriptură ………..
Alimente fermentate de-a lungul timpului …………………………
Brânza maturată …………………………………………………………….
Interesul actual pentru alimentele fermentate ……………………
Alimentele fermentate și perioada COVID-19 ………………….
Alimentele fermentate – delicii pentru unii, respingătoare pentru alții ……….
Inițierea în consumul alimentelor fermentate ……………………
Gusturile copilăriei ………………………………………………………..
Fermentarea și Cultura …………………………………………………..
Conservarea culturală …………………………………………………….
Alimentele fermentate şi sănătatea
Bacteriile şi sănătatea …………………………………………………….
Alimente fermentate și probioticele …………………………………
Pastile cu probiotice vs alimente fermentate vii ………………..
Alimentele fermentate și prebioticele ………………………………
Cartoful fiert și răcit-sursă de prebiotic!…………………………..
Acțiunea alimentelor fermentate în intestine …………………….
Beneficiile consumului de alimente fermentate ………………..
Consumul de alimente fermentate …………………………………..
Cum consum eu alimente fermentate ………………………………
Beneficiile consumului de AF- o scurtă sinteză ………………..
LACTO-FERMENTAREA LEGUMELOR
De ce să fermentăm legumele? ……………………………………….
Componentele fermentării legumelor ………………………………
Cheile fermentației legumelor ………………………………………..
Alte aspecte ale fermentării legumelor …………………………….
Întrebări frecvente …………………………………………………………
Murăturile de la magazin conțin probiotice? …………………….
Legume fermentate cu sare vs legume conservate cu oțet ……
Beneficiile pentru sănătate ale legumelor şi fructelor murate (dl dr. Mecinicopschi) ……………………………………
REȚETE DE LEGUME LACTO-FERMENTATE
Ardei iute fermentat ………………………………………………………
Pastă de ardei iute fermentat …………………………………………..
Castraveți murați (lacto-fermentați) …………………………………
Momordica (Castravete amar) – leac pentru diabetici ………..
Ceapă murată ………………………………………………………………..
Conopidă murată …………………………………………………………..
Dovlecei muraţi …………………………………………………………….
Fasole verde murată ………………………………………………………
Frunză de viţă de vie ……………………………………………………..
Gulie murată …………………………………………………………………
Morcov murat ……………………………………………………………….
Batoane de morcov murate …………………………………………….
Praz murat ……………………………………………………………………
Ridichi de lună murate …………………………………………………..
Roșii murate …………………………………………………………………
Salsa din roșii ………………………………………………………………
Spanac murat ……………………………………………………………….
Sparanghel murat …………………………………………………………
Usturoi murat ………………………………………………………………
Usturoi fermentat în miere …………………………………………….
Pastă de usturoi lacto-fermentată ……………………………………
Varză murată ……………………………………………………………….
Vinete lacto-fermentate …………………………………………………
LACTO-FERMENTAREA FRUCTELOR
De ce să fermentezi fructele? …………………………………………
Cireșe lacto-fermentate ………………………………………………….
Coji de pepene murat …………………………………………………….
Mere lacto-fermentate ……………………………………………………
Afine lacto-fermentate …………………………………………………..
Căpșune lacto-fermentate ……………………………………………….
Merișoare murate …………………………………………………………..
Măsline ………………………………………………………………………..
LACTO-FERMENTAREA LEGUMINOASELOR
Leguminoasele-sursă importantă de proteine ……………………
Efectul fermentației asupra leguminoaselor ……………………..
Cum se fermentează leguminoasele? ……………………………….
Influența metode de prelucrare ……………………………………….
Paşii de fermentare a leguminoaselor? …………………………….
Reţete
Hummus lacto-fermentat ………………………………………………
Farinata ………………………………………………………………………
LACTO-FERMENTAREA CEREALELOR
Hidratarea boabelor de cereale ……………………………………….
Cereale încolțite și făinurile din cereale încolțite ……………….
Pâinea cu maia este la îndemâna tuturor …………………………..
Pâinea cu maia vs pâine cu drojdie …………………………………..
Terciuri de cereale fermentate …………………………………………
LACTO-FERMENTAREA OLEAGINOASELOR
Rețete de brânzici vegetale …………………………………………….
Brânzică vegetală din semințe și nuci ………………………………
CHEFIR DE LAPTE
Introducere …………………………………………………………………..
Prezentare generală …………………………………………………….
Ce este chefirul de lapte? ……………………………………………….
Etimologia cuvântului kefir …………………………………………….
Istoria chefirului de lapte ………………………………………………..
Boabele de chefir …………………………………………………………
Prezentare generală a boabelor de chefir …………………………..
Gestionarea boabelor de chefir …………………………………………
Prepararea chefirului
Găsirea boabelor de chefir ………………………………………………
Modalitatea de fermentare ……………………………………………..
Vase pentru fermentare ………………………………………………….
Aclimatizarea boabelor de chefir nou dobândite ……………….
Reţeta preparării chefirului …………………………………………….
Amestecarea chefirului în timp ce fermentează …………………
Strecurarea chefirului …………………………………………………….
Întrebări și răspunsuri
Alegerea laptelului pentru fermentare ……………………………..
Chefirul din lapte de soia ……………………………………………….
Chefirul din lapte de cocos ……………………………………………..
Păstrarea chefirului ……………………………………………………….
Povești ale consumatorilor de chefir ………………………………..
Beneficiile kefirului pentru sănătate
Tratamentul cu chefir …………………………………………………..
BĂUTURI PROBIOTICE
KEFIR DE APĂ
Ce este chefirul de apă …………………………………………………
Prepararea kefirului de apă …………………………………………..
Întrebări și răspunsuri ………………………………………………….
Rețete pentru a doua fermentare ……………………………………
Kombucha .………………………………………………………………..
Borș de acrit ciorbele …………………………………………………
Kvas de sfeclă lacto-fermentată ………………………………….
ANEXĂ
Microbiomul uman și sănătatea………………………………………..
Alimente fermentate pentru copii
NOTE BIBLIOGRAFICE