Putin e de vină că Iohannis e președintele României. EDITORIAL

După ce anul trecut vă anunța că este președintele „minunat” al unui stat eșuat (cum e turcul, și pistolul!), Iohannis vă anunță acum că nu clasa politică e de vină pentru inflație, scumpiri și crize, ci Putin e vinovatul (președintele României dă vina pe președintele Rusiei pentru situația din România, care nu e condusă de ruși, ci de români/sași/maghiari/liberalo-pesediști etc.). Pe scurt, Putin e de vină că România e condusă de o gașcă de hoți și abuzatori pentru că, dacă nu era Putin criminal, nici ei nu mai erau hoți și abuzatori și nici Iohannis n-ar fi fost un președinte eșuat. Mai pe scurt: Putin e de vină că Iohannis e președinte (și că are „GuWernul meu” și „Parlamentul meu”). Ați înțeles? Dacă da, votați în consecință.

Context: Președintele republicii, Klaus Iohannis, a declarat joi, 12 mai 2022, la finalul unei vizite „istorice” la Spitalul Colentina din București că, deși are „toată încrederea că Guvernul a luat și va lua în continuare măsurile care se impun” pentru a stăvili creșterea inflației, răspunderea pentru apariția acestui fenomen galopant nu aparține decidenților locali, ci războiului provocat în țara vecină de Putin. Astfel, prin ricoșeu, Vladimir Putin ar fi de vină pentru toate rateurile economico-financiare ale guvernelor făcute și desfăcute de Iohannis în ultimii ani. „Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, (…) toate acestea, repet, au o singură cauză și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei”, a opinat locatarul de la Cotroceni, adăugând că „problema nu este una românească, problema este una globală”.

El i-a avertizat pe români (probabil, pe anti-putiniști) că „nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, sau asupra Parlamentului, sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin – care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”. Următoarea etapă ar fi ca președintele să vă spună că, dacă veți avea cumva lucruri de reproșat Guvernului său, Parlamentului său și clasei politice, înseamnă că țineți cu Putin și, dacă în 2021 vi se spunea „conspiraționiști”, în 2022 veți fi etichetați drept „putiniști”. În fapt, asistăm la reînvierea mitului „teroriștilor domestici” – cine nu ține cu regimul din România, înseamnă că ține cu dușmanii României. Gândirea critică autonomă și neafilierea politică (internă sau externă) nici măcar nu sunt prezumate.

Ce a mai spus președintele?

După ce un jurnalist (probabil același) i-a pus datele în față, arătându-i că, de când actuala coaliție – nășită de Iohannis – a preluat puterea, inflația aproape că s-a dublat, iar datoria publică a depășit 50% și guvernul se împrumută la „cele mai mari dobânzi din regiune”, ceea ce denotă că executivul „nu a luat chiar cele mai bune măsuri” în domenii care „țin de noi”, nu de factorii externi, președintele a negat toată această argumentație și s-a întors obsesiv la teza lui: criza economică nu e din vina guvernanților, ci din vina lui Putin.

„Concluzia pe care ați tras-o nu este tocmai cea bună. Noi ne împrumutăm evident mai scump, dacă avem o inflație mai mare. Inflația mai mare a apărut din prețurile energetice mărite, din prețul general crescut, toate venind din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Deci dacă românii caută pe cineva vinovat, este ușor de identificat: se numește Putin și Federația Rusă”, a afirmat Iohannis.

Ca să facă și mai clar ce ne așteaptă, el a atras atenția că și dacă războiul s-ar termina mâine, crizele se vor prelungi. Cu alte cuvinte: și dacă Putin n-ar mai fi de vină, nu ne vom întoarce prea curând la normalitate. Vă sună cunoscut?

„Orice comparație este lipsită de sens, fiindcă întreaga situație în care ne aflăm acum este o situație de război, de criză. Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică. Problema vine de la război și, ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi. Vor fi situații destul de complicate şi este bine să fim conștienți de acest lucru”, a concluzionat Iohannis.

Mai limpede de atât n-o putea spune decât primul om în stat. Români, se anunță vremuri complicate, ele nu sunt rezultatul acțiunilor iresponsabile ale decidenților politici, ci rezultatul războiului lui Putin, dar chiar și dacă războiul s-ar încheia, crizele create de el se vor prelungi și în lipsa lui. Nu vi se pare că cineva încearcă să vă arate iepuri într-un joben gol, luându-vă de fraieri?

Aceeași senzație, dar altfel transpusă în cuvinte, o au și alți comentatori și istorici ai clipei:

scriitorul Ion Cristoiu: Klaus Iohannis, dacă tăceai, președinte rămâneai!

profesorul Ionuț Cojocaru: Iohannis dibuiește rapid vinovații de serviciu. A fost Pe-Se-De, acum e Putin!

Iohannis, primul dezinformator al țării. Chiar și platforma lui Arafat l-ar fi prins că răspândește „fake news”

Ne amintim faptul că Raed Arafat intenționa acum două luni să își creeze la DSU o platformă de cenzură a Internetului, cu scopul formal de a combate dezinformarea online, pe fondul războiului din Ucraina. O inițiativă între timp ambandonată sau pusă pe pauză. Oare cum ar fi fost catalogate de acea platformă afirmațiile lui Klaus Iohannis, potrivit cărora Putin și războiul stârnit de el ar fi cauza problemelor economice ale României?

8 thoughts on “Putin e de vină că Iohannis e președintele României. EDITORIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *