ÎPS Teodosie, la Liturghia de după slujba Odovaniei Praznicului Învierii: Nu vă mai înspăimântați de amenințările timpului, nu vă mai temeți de cei ce nu sunt cu Dumnezeu! Numai de Dumnezeu să vă temeți și să vă rugați Lui!

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a săvârșit miercuri, 1 iunie, Sfânta Liturghie și un parastas pentru Mărturisitorii Neamului Românesc la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români de la Poarta Albă – Galeșu, județul Constanța (o ctitorie a fostului deținut politic, arhimandritul Iustin Pârvu).

„El s-a îngrijit ca în locurile unde au suferit mărturisitorii să fie biserici: și aici, și la Periprava, și la Aiud și în alte părți, iată, părintele Iustin a fost ca un cuprinzător al tuturor celor care s-au ostenit, au crezut și au mărturisit pe Hristos. De aceea, îl pomenim cu mare cinste, cu mare credință, cu multă dragoste și vom mai veni aici pe 26 (iunie), când este pomenirea Mărturisitorilor Români (…). Iată, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful are urmași vrednici: un mărturisitor atât de viu (pr. Iustin Pârvu, n.r.), atât de hotărât, cu durere, cu sânge, cu lacrimi, dar care ne-a lăsat o moștenire atât de frumoasă, credința noastră în Hristos, Mântuitorul nostru.

De aceea, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, în care ne-am adunat aici, la Sfânta Liturgie, la pomenirea părintelui Iustin și a tuturor celorlalți, și pentru sufletele noastre, să luăm arvună de sfințenie și de mărturisire de credință și să rămânem într-un duh, într-o inimă, într-o credință și într-o mărturisire cu mărturisitorii noștri! Dumnezeu să ne primească sfintele rugăciuni! (…)

Să rămânem și noi cu mărturisitorii, mărturisind pe Hristos chiar cu prețul vieții noastre! Și să nu vă mai înspăimântați de toate aceste amenințări ale timpului: numai de Dumnezeu să vă temeți! Nu vă mai temeți de cei ce nu sunt cu Dumnezeu, pentru că Îl puneți pe Dumnezeu pe planul 2 dacă vă temeți de cei ce vă amenință! Temeți-vă de Dumnezeu și rugați-vă lui Dumnezeu și, dacă va fi să vină sfârșitul pentru cineva, să fiți mărturisitori ai lui Dumnezeu, că pe mărturisitori Dumnezeu îi primește în lăcașurile Sale. Hristos a înviat!”, a transmis ierarhul tomitan la slujba din cea de-a 39-a zi de după Paști, oficiată la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români de la Poarta Albă – Galeșu, județul Constanța.

În ajun, ÎPS Teodosie a slujit în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța slujba de Odovania Praznicului Învierii Domnului, o rânduială care se săvârșește în tipicul anual al Bisericii Ortodoxe Române, dar care a căpătat o semnificație specială în anul 2020 când, în contextul pandemiei de coronavirus, bisericile au fost închise de Paști, iar reluarea slujbei pascale în cadrul celei de Odovania Praznicului a fost un prilej de recuperare în libertate a celei mai mari sărbători a creștinătății (Învierea Domnului). ÎPS Teodosie a slujit aceeași Odovanie a praznicului Învierii și în 2020, dar și în anii următori, după cum se face în toate bisericile ortodoxe, în Arhiepiscopia Tomisului această slujbă căpătând o importanță extraordinară din cauza încălcării libertății religioase, dicate de politica pandemiei.

Învierea este Sărbătoarea sărbătorilor, în care trebuie să fim cuprinși toți creștinii!

„Iată că și-n anul acesta, 2022, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să facem împlinirea Praznicului Învierii Domnului, care este miercurea înaintea Înălțării. Și, pentru că Învierea se face la miezul nopții, și încheierea se cuvine să fie făcută tot la miezul nopții. Să priveghem măcar aceste două zile și să avem bucuria că în întuneric răsare Lumina și, iată, întunericul este alungat de Lumină. Învierea lui Hristos, Sărbătoarea sărbătorilor, care împlinește toate celelalte sărbători, este pentru noi toți ziua cea mare a izbăvirii, ziua cea mare a înnoirii noastre. Prin Înviere noi avem altă condiție: nu mai gândim la rele, la moarte. Când trăim Învierea gândim la cele de Sus – de acolo a venit Învierea Domnului, de Sus, prin Lumina cea neînserată. Și, iată, această Lumină cea neînserată stăpânește întreaga creștinătate. Cei ce au urechi de auzit să audă, iar cei ce au ochi de văzut, să vadă! Nici o sărbătoare, dacă nu tinde spre Înviere, nu-și împlinește rostul său; Învierea dă sens tuturor sărbătorilor. Chiar începutul venirii pe lume a Domnului Iisus Hristos este pregătit pentru Înviere (de unde deducem că Paștile sunt o sărbătoare mai mare decât Crăciunul, n.r.). Pentru că este un început: Mântuitorul crește, Mântuitorul propovăduiește, face minuni, cheamă morții la viață, curățește leproșii, vindecă bolnavii, vestind, astfel, Învierea. Cum spune cuvântul: Hristos a înviat și nici un mort nu mai este în groapă!

La Înviere toți ne găsim locul, dar nu ne mântuiește în mod automat Mântuitorul Hristos, pentru Înviere mereu trebuie să ne pregătim, să trăim ca fii ai Învierii, să înțelegem că Învierea trebuie să fie o stare, o trăire intensă, să-L avem pe Hristos Cel Înviat în sufletele noastre și să-L purtăm cu noi neîncetat în credința noastră, în lucrarea noastră! În tot ceea ce facem, să trăim ca fii ai Învierii, care avem nădejde și știm că Învierea este Sărbătoarea sărbătorilor, în care trebuie să fim cuprinși toți creștinii! Dacă nu ne simțim cuprinși în această sărbătoare, nu mai suntem fii ai Învierii. Trebuie să trăim Învierea cu prospețime, cu bucurie, cu nădejde, cu dragoste, să înțelegem că nimic nu ne va vătăma dacă trăim cu nădejdea Învierii, pentru că Învierea este împlinirea vieții noastre: Hristos a înviat pentru ca și noi să înviem!”, a transmis ÎPS Teodosie la slujba de Odovanie a Praznicului Învierii din anul 2022.

Puteți urmări aici slujba de Odovania Praznicului Învierii din 2022:.

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 iunie

Joi, 2 iunie, praznicul Înălțării Domnului, Ziua Eroilor

  • de la ora 6.55, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, așezământ monahal aflat în apropierea localității constănțene Saraiu;
  • de la ora 10.30, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă (Gară);
  • de la ora 12.00, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Eroilor din Cimitirul Central. Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară;
  • de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului. Întrebările se trimit NUMAI pe mail, la adresa radiodobrogea@gmail.com;
  • de la ora 22.00, IPS Teodosie va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
    Vineri, 3 iunie,
  • de la ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
    -de la ora 23.00, va asista la Sfânta Liturghie oficiată la biserica „Sfinții Patru Martiri” din Constanța (cartier Faleză Nord, Strada Unirii, nr. 108).
    Sâmbătă, 4 iunie, Sfinții mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel
  • dimineață, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Niculițel, județul Tulcea, unde au fost descoperite moaștele sfinților sărbătoriți;
  • de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
  • Duminică, 5 iunie, va oficia Sfânta Liturghie la biserica cu hramurile „Schimbarea la față și Sfântul Ioan Rusul” din orașul Ovidiu (lângă podul de cale ferată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *