Eveniment de Ziua Copilului: Marșul pentru Viață 2022, desfășurat la Cluj de Platforma Împreună. Reacția organizatorilor tradiționali

Un eveniment numit „Marșul pentru Viață – Iubit din prima clipă” a fost desfășurat de ziua Copilului, 1 iunie 2022, la Cluj-Napoca, de către Platforma Civică Împreună – filiala Cluj, cu binecuvântarea mitropolitului ortodox Andrei Andreicuț și colaborarea Asociației „Mama și Copilul. Șansa la o nouă viață”. Pe de altă parte, cei care organizau în mod obișnuit înainte de pandemie Marșul clujean pentru Viață se disociază de evenimentul desfășurat miercuri, susținând că acesta trebuia să fie unul interconfesional, adică să implice mai multe culte pe lângă cel ortodox, și atrag atenția că utilizarea numelui evenimentului de către „terțe persoane pe platforme diferite de cele oficiale nu reprezintă activitatea organizatorilor de drept ai Marșului pentru Viață Cluj-Napoca”.

Anunțul Platformei Împreună Cluj:

„Platforma ÎMPREUNĂ va invita la evenimentul MARȘUL PENTRU VIAȚĂ -„Iubit din prima clipă”, care se va desfășura miercuri 1 iunie 2022 intre orele 12.00-15.00 în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, în fața Catedralei Mitropolitane”, se arată în descrierea evenimentului de pe 1 iunie 2022.

Totodată, pe 30 mai Platforma Împreună Cluj făcuse următorul anunț: „Platforma ÎMPREUNĂ și Asociația Sfânta Parscheva lansează la evenimentul MARȘUL PENTRU VIAȚĂ o colectă cu numele Bursa Pentru Viață prin care ne propunem să aducem pe lume copii, sprijinind financiar mămicile aflate în criză de sarcină, ca alternativa concreta pentru renunțarea la avort.

Donațiile oferite la eveniment se vor constitui in zece Burse Pentru Viata care vor fi folosite pentru salvarea de la avort a zece copii”.

Citiți și: De Ziua Copilului, la Cluj-Napoca a avut loc Marșul pentru viață 2022

Evenimentul, la care au luat parte scriitorul Mihiai Gheorghiu, președintele Platformei Împreună, PS Benedict Bistrițeanul (episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului), mai mulți preoți și familii creștine alături de copiii lor, precum și tineri îmbrăcați în costume populare, a arătat astfel: VIDEO.

Anunțul oficial al organizatorilor „Marșului pentru Viață Cluj-Napoca: Unic din prima secundă”

„Marșul pentru viață Cluj-Napoca este un eveniment în cadrul căruia comunitatea pro-viață din acest oraș își exprimă crezul că viața omului începe la concepție. Acest eveniment a fost de la bun început unul interconfesional și se dorește să rămână așa în continuare. Orice activități întreprinse în scopul organizării evenimentului oficial al Marșului pentru Viață se vor comunica publicului larg pe contul de Facebook „Marșul pentru Viață Cluj-Napoca”, de pe site-ul MarșulPentruViațăCluj.org și de pe Instagram: marșulpentruviață.cluj.

Alte demersuri care utilizează numele evenimentului, dar sunt promovate de terțe persoane pe platforme diferite de cele oficiale nu reprezintă activitatea organizatorilor de drept ai Marșului pentru Viață Cluj-Napoca.

Având în vedere că măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au fost ridicate târziu anul acesta și că pentru pregătirea unui eveniment de amploare sunt necesare mai multe luni de zile, organizatorii Marșului pentru Viață au decis să amâne și anul acesta organizarea evenimentului. Vom reveni cu informații oficiale despre următoarea ediție a Marșului pentru Viață Cluj-Napoca Unic din prima secundă”, au transmis printr-un comunicat organizatorii evenimentului din anii anteriori.

Faptul că la Cluj se desfășoară mai multe marșuri pro-viață nu poate să fie decât îmbucurător, însă ar fi de preferat ca liderii mai vechi și mai noi să colaboreze între ei sau, în caz contrar, să folosească denumiri diferite pentru evenimente diferite, chiar dacă pentru o cauză similară. În cazul în care vreuna dintre platforme dorește să facă precizări suplimentare pe marginea acestui articol, așteptăm mesajul acesteia la adresa redactia@cerulcodrulsiparaul.ro sau, direct, în secțiunea de comentarii a site-ului.

ACTUALIZARE PLATFORMA „ÎMPREUNĂ” CLUJ – am primit din partea unei reprezentante a acestei organizații următorul comunicat:

„Marșul pentru Viață – „Iubit din prima clipă” – Cluj-Napoca, 1 Iunie 2022

Sărbătorit în deplină libertate, MARȘUL PENTRU VIAȚĂ a adus în sufletele noastre bucuria întoarcerii către copilărie. Într-un oraș cu mii de părinti și copiii pe străzi și la terase, marșul a uimit prin îndemnul de a iubi viața firesc și necondiționat, din prima clipă.

Un mesaj transmis și pe scena marșului în fața catedralei mitropolitane prin împreună-rugăciunea cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, prin discursurile domnului Mihai Gheorghiu, președintele Platformei ÎMPREUNĂ, doamnei Mariana Cuceu, președinta Asociației „Sfânta Parascheva” din Chicago și părintelui Ioan Raza de la Asociația „Mama și Copilul”.

În a doua parte a evenimentului, copiii noștri dragi au umplut scena cu cântece și bucurie! Elevi ai Școlii „Octavian Goga” din clasa întâi, elevii Școlii Gimnaziale Palatca, Frigur Botond de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și grupul de adolescenți „Prieteni de poveste”. Cu toții au fost aplaudați la scenă deschisă!

Mulțumim tuturor celor care au susținut MARȘUL PENTRU VIAȚĂ din acest an, sponsorilor evenimentului Asociația Sfânta Parascheva și Bartrom Exim, coorganizatorilor de la Asociația Mama și Copilul, donatorilor și voluntarilor implicați, Arhiepiscopiei Clujului, Vadului și Feleacului pentru binecuvântare și susținere și, nu în ultimul rând, participanților – părinti și copii – prezenți la această sărbătoare!”, se arată în comunicatul Platformei „Împreună” Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *