Sărbătoarea Sfintei Treimi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: În momentul în care s-a oferit acest hram catedralei, care este mama tuturor bisericilor din Ardeal, s-a avut în vedere și unitatea tuturor românilor, care erau împărțiți în 3 provincii. Tâlcuirea ÎPS Laurențiu Streza

În predica sa de la finalul Sfintei Liturghii a praznicului Sfintei Treimi, care este și hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, ÎPS Laurențiu Streza a explicat semnificația specială a acestei sărbători pentru românii tranislvăneni, care vedeau în unitatea Sfintei Treimi idealul de Unire a celor 3 provincii românești. Mitropolitul Ardealului a mai subliniat faptul că sărbătoarea de cu o zi înainte, Pogorârea Duhului Sfânt, nu este doar un moment circumscris unei singure zile, ci darurile sale se repetă în fiecare Sfântă Liturghie și cu ocazia oficierii fiecărei Taine a Bisericii, dintre care Sfânta Împărtășanie este poate cea mai deasă. Totodată, ierarhul a vorbit și despre pelerinajul declanșat de aducerea și depunerea în Catedrală pentru 3 zile a unui fragment din Brâul Maicii Domnului, provenind de la Sfânta Mănăstire „Panaghia Xenia” din Grecia.

„Iubiți credincioși, cu ajutorul Bunului Dumnezeu am ajuns astăzi în a doua zi de prăznuire a Pogorârii Duhului Sfânt, ziua de luni fiind închinată Duhului Sfânt – cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi -, dar, în același timp, și sărbătoarea Preasfintei Treimi. Este sărbătoarea care constituie hramul Catedralei Mitropolitane, de o semnificație deosebită pentru neamul nostru românesc, dar și pentru Biserica noastră, ca să avem ca ocrotire Preasfânta Treime.

În momentul în care s-a oferit acest hram catedralei (de la Sibiu), care este mama tuturor bisericilor din Ardeal, s-a avut în vedere și unitatea tuturor românilor, care sunt deja în aceeași Biserică, dar erau împărțiți în 3 provincii. Cele trei provincii românești sunt reprezentate într-o unitate deplină prin icoana Preasfintei Treimi, care tronează în ansamblul eclezial, catedrala noastră.

Preasfințitul Andrei vi-a vorbit despre Sfânta Treime. Ceea ce putem continua este faptul că Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt nu este doar un eveniment care s-a întâmplat și care se mai repetă o dată într-o zi de prăznuire, ci Biserica noastră este o Biserică sacramentală, în care Cincizecimea este continuă. Adică Pogorârea Duhului Sfânt este o lucrare pe care Biserica o urmărește prin Sfintele Taine. Și iată-ne acum cu toții fiind cuprinși și împărtășindu-ne de darurile Duhului Sfânt la Sfânta Liturghie, care a culminat cu Comuniunea, cu Împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Duhul Sfânt a prefăcut pâinea și vinul, care au fost darurile pe care le-ați adus frățiile voastre, ofranda credincioșilor a intrat la proscomidie în ofranda Bisericii, care a fost asumată de Hristos și prezentată Tatălui. Iată cum conlucrarea Duhului Sfânt realizează în cadrul Liturghiei o părtășie totală, o părtășie pe care noi o avem ca cinstire deosebită pe care a lăsat-o Hristos ca s-o primească credincioșii Bisericii Sale.

În această părtășie totală, în această comuniune de rugăciune și de Împărtășire cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, am avut bucuria de a ne închina și unei relicve, unei piese din veșmântul Maicii Preacurate, care ne-a apropiat-O și mai mult pe Maica Domnului, Cea Care stă totdeauna și, din icoana împărătească, ținându-L pe brațe pe Fiul Său, ni-L arată nouă ca Mântuitor. De aceea suntem obligați acum, suntem datori spiritual și o facem cu multă bucurie, să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să mulțumim și celor care au mijlocit ca să se împlinească bucuria aceasta a praznicului pogorârii Duhului Sfânt”, a explicat ÎPS dr. Laurențiu Streza.

Predica Mitropolitului Ardealului și Arhiepiscopului Sibiului poate fi urmărită în filmarea de mai jos începând cu minutul 3:13:05. Totodată, predica PS Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei, fost episcop vicar la Sibiu, poate fi ascultată de la minutul 2:41:14. Printre invitați și co-liturghisitori s-a mai numărat și PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. (articolul continuă sub filmare)

Sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane sibiene s-a încheiat cu oferirea premiilor pentru elevii din cele trei parohii din Arhiepiscopia Sibiului care au ocupat primele 3 locuri la etapa eparhială a Concursului naţional catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Totodată, ÎPS Laurențiu a oferit diplome şi cărţi coordonatorilor şi elevilor care au fost premiaţi la Olimpiada Națională de Religie din anul 2022, potrivit paginii web Mitropolia-Ardealului.ro.

Foto sus și jos: Vlad Pârău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *