Azomureș suspendă temporar producția de amoniac din cauza creșterii prețului la gaze. Nu vor mai exista îngrășăminte în următorul sezon agricol dacă Guvernul nu pune în aplicare o schemă europeană de ajutor pentru industrie

Azomureș a anunțat miercuri că va suspenda „temporar” producția de amoniac necesar fabricării de îngrășăminte chimice, punând decizia pe seama creșterii prețului la gazele naturale și a faptului că „producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic”. Instalația de producere a amoniacului va fi oprită joi, 23 iunie, iar fabricarea de îngrășăminte va mai continua până la epuizarea stocului de amoniac existent. Reprezentanții Azomureș solicită Guvernului să aplice ajutorul economic oferit de U.E. pentru industriile energo-intensive astfel încât să fie plafonat prețul gazelor și în cazul său. Dacă doleanțele nu le vor fi îndeplinite și suspendarea activității se va prelungi, angajații ar putea să fie trecuți în șomaj tehnic, iar îngrășămintele românești nu vor mai putea asigura necesarul pentru următorul sezon agricol.

„Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului. În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului. În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic.

În consecință, Azomureș a luat decizia de a suspenda temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor), instalația urmând a fi oprită în condiții de siguranță începând cu data de 23 iunie 2022. Vom continua să producem îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent. Decizii similare au luat și alte companii din Europa, cauza fiind aceeași, prețul nesustenabil din punct de vedere economic.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european.

Ca producător, știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Personalul de pe platforma Azomureș își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrășăminte și cereale la nivel global”, se arată într-un comunicat de presă emis de companie miercuri, 22 iunie 2022.

Citiți și: Putin e de vină că Iohannis e președintele României . EDITORIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *