Germania a anunțat declanșarea „fazei de alertă” în privința gazelor, pregătind terenul pentru creșteri colosale ale prețurilor. 10 state ale UE au emis o „avertizare timpurie”. Timmermans: Riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat joi că țara va intra în faza a doua, cea de alertă, a planului de urgență – prevăzut a fi implementat în trei etape – privind gazele naturale. De la stadiul de avertizare timpurie, se trece acum la nivelul următor de criză. „De acum înainte, gazul este o resursă rară”, a declarat astăzi, la Berlin, ministrul. Motivul? Vladimir Putin!, arată Deutsche Welle și Report24.

În această fază a doua, furnizorilor li se permite să transfere prețurile ridicate către clienți, determinând, astfel, scăderea cererii. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla automat, fiind nevoie de avizul oficial al Agenției Federale pentru Rețele (Bundesnetzagentur), care este autoritatea de reglementare pentru gaz și electricitate.

Anunțarea fazei 2 este o condiție obligatorie pentru ca guvernul să poată folosi mai multe centrale electrice pe cărbune, astfel încât să se evite utilizarea gazului în producția de electricitate.

În cadrul fazei a 3-a, sau nivelul de „urgență”, Bundesnetzagentur va fi solicitată să raționalizeze gazul. Gospodăriile private se bucură de protecții speciale și ar primi gaz cât mai mult timp posibil (însă la un preț tot mai ridicat), în timp ce industria ar trebui să suporte penuria. Spitalele, centrele pentru îngrijirea și sprijinirea persoanelor cu handicap, precum și pompierii, poliția și forțele armate ar beneficia, de asemenea, de un statut protejat.

Germania se afla în faza 1 a planului său de urgență de la sfârșitul lunii martie.

Ocolind adevărul, Habeck a calificat reducerea furnizării de gaze de către Rusia drept „un atac economic împotriva noastră”, adăugând că strategia președintelui rus ar fi să semene incertitudine, să provoace creșterea prețurilor și să creeze disensiuni.

Avertizând că situația este gravă și că nu peste mult timp vine iarna, ministrul a făcut apel la reducerea consumului de gaz. Totodată, acesta a declarat că prioritatea principală acum este umplerea instalațiilor de stocare, identificarea unor furnizori alternativi și dezvoltarea unor surse de energie regenerabilă.

12 ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia, a declarat joi Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

10 din cele 27 state membre UE au emis o „avertizare timpurie” privind aprovizionarea cu gaze – primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans. Acesta a avertizat: „Riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată”.

One thought on “Germania a anunțat declanșarea „fazei de alertă” în privința gazelor, pregătind terenul pentru creșteri colosale ale prețurilor. 10 state ale UE au emis o „avertizare timpurie”. Timmermans: Riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *