ASASINAT ECONOMIC: Guvernul României închide prin OUG minele de lignit și huilă, punând cruce termocentralelor pe cărbune, în ciuda crizei economico-energetice și a faptului că alte state din UE au profitat de derogări pentru a-și reporni vechile centrale

Deși responsabilul pentru Green Deal (pactul verde) al U.E., Frans Timmermans, a declarat în martie că țările membre care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru ca o derogare de la obiectivele U.E. în materie de agendă ecologistă pentru a compensa criza energetică iscată de războiul ruso-ucrainean, Guvernul României s-a grăbit să dea pe 30 iunie 2022 o OUG prin care închide definitiv minele de huilă și carierele de lignit, asasinând astfel posibilitatea repornirii temporare a termocentralelor pe cărbune, care să compenseze deficitul de energie termică și electrică dat de criza petrolului și gazelor de proveniență rusească. Totul în numele tranziției spre energie „verde” stipulate în PNRR, un plan caduc, agreat înaintea începerii războiului, iar asta deși, mai nou, alte state din UE, tributare aceluiași „pact verde european”, își redeschid în prezent centralele pe cărbune. Dar în România nu se poate, din cauză că Ministerul Energiei se arată mai catolic decât papa și o dă înainte cu angajamentele ecologiste, ignorând războiul din vecinătatea noastră și criza economico-energetică ce deja a început să-și arate colții, creând revolte sociale în țara noastră.

Citiți și: NOUĂ LOVITURĂ: CURTEA SUPREMĂ ÎI SCOATE PLANURILE VERZI DIN CAP LUI BIDEN (InPolitics.ro)

Guvernul a adoptat, joi, la propunerea ministerului Energiei, condus de Virgil Popescu, Ordonanţa de Urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit şi huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziţia verde al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, anunţă ministerul într-un comunicat oficial. Ministrul Virgil Popescu (PNL) a afirmat că ordonanţa privind decarbonarea sistemului energetic este jalon în PNRR, care îşi propune să elimine, etapizat, cărbunele din mixul energetic, până în 2032, notează news.ro, potrivit Știri pe Surse. Iar asta, deși Guvernul nu știe exact cum va ieși România din iarna anului 2022.

Prin proiectul de act normativ se stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, şi măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Acestea se vor retrage din exploatare şi se vor conserva corelat cu punerea în funcţiune a investiţiilor în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă şi ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul.

De asemenea, minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea vizitatorilor.

Măsuri de protecţie socială, reconversie profesională şi recalificare

Persoanele care îşi pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecţie socială precum şi măsuri active de combatere a şomajului în condiţiile prevăzute de lege şi de prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, la cursurile de reconversie profesională şi recalificare prevăzute în Planul Naţional de Formare Profesională, precum şi a nevoilor de formare profesională identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziţie Justă şi învăţământ dual.

Având în vedere că operatorii economici cei mai afectaţi de procesul de decarbonizare se află în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, în planurile de creştere a capacităţii serviciilor publice de formare profesională şi recalificare.

Totodată, acestea pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru achiziţia de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operaţional Tranziţie Justă.

În scopul atenuării impactului socio-economic al implementării reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, se vor aplica politici active pentru creşterea accesului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a angajatorilor la programe de calificare/recalificare, perfecţionare şi specializare, care să fie corelate dinamic şi anticipativ cu cererea de calificări şi specializări preconizate în economia fiecărui judeţ, însoţite de servicii de asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă şi de măsuri de incluziune activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază afectate de reducerea sau transformarea activităţilor economice expuse negativ tranziţiei la neutralitatea climatică.

Un Comitet Interministerial pentru implementarea „decarbonizării”

De asemenea, pentru coordonarea întregului proces de implementare a decarbonizării, se va înfiinţa Comitetul Interministerial al Cărbunelui, fără personalitate juridică, pentru coordonarea implementării procesului decarbonizării. Comitetul va avea în componenţă reprezentanţi ai următoarelor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi instituţii ale prefectului: Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Instituţia Prefectului Gorj, Instituţia Prefectului Hunedoara, Instituţia Prefectului Dolj, Instituţia Prefectului Mehedinţi şi Instituţia Prefectului Vâlcea.

Ordonanţa de Urgenţă mai prevede că „în situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”.

Şi, nu în ultimul rând, este important de reţinut că pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mixul energetic, se fac investiţii pentru punerea în operare până în anul 2030 şi a unor noi capacităţi de producere hidroelectrice şi capacităţi energetice nucleare, mai precizează ministerul Energiei.

Să ascultăm și opinia părții adverse: o conferință de presă susținută de deputata Anamaria Gavrilă la Deva, împreună cu activistul civic Adrian Aciu, pe tema crizei energetice. VIDEO:

One thought on “ASASINAT ECONOMIC: Guvernul României închide prin OUG minele de lignit și huilă, punând cruce termocentralelor pe cărbune, în ciuda crizei economico-energetice și a faptului că alte state din UE au profitat de derogări pentru a-și reporni vechile centrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *