Daria Dughina, fiica politologului rus Alexandr Dughin, a murit la doar 30 de ani în explozia mașinii pe care o conducea și la bordul căreia ar fi trebuit să fie și tatăl ei, scăpat cu viață. ACTUALIZARE: Moscova acuză serviciile secrete ucrainene, dar Kievul neagă orice implicare

Daria Platonova Dughina, fiica ideologului rus Alexandr Dughin, un apropiat al Kremlinului, a fost ucisă la Moscova în explozia unei mașini-capcană. Nu este vorba de o mașină necunoscută, ci de autoturismul Toyota Land Cruiser al tatălui ei, pe care aceasta îl conducea în timp ce se întorcea de la festivalul „Tradiția” de la Muzeul Pușkin din suburbia moscovită Bolșîie Viaziomi, potrivit Știri pe Surse. În vârstă de 30 de ani, Dughina era jurnalistă, filosoafă și o susținătoare a invaziei ruse din Ucraina. Dumnezeu s-o ierte!

Deși multe detalii sunt încă neclare și neelucidate, se pare că o tentativă de asasinat care îl viza pe Alexandr Dughin (60 de ani) a eșuat, curmându-i în schimb viața fiicei sale, Daria (30 de ani). Potrivit relatărilor, fiica lui Dughin a fost „spulberată în bucăți” de explozie. Tatăl ei plănuise inițial să se întoarcă împreună cu ea de la festival, dar, în ultimul moment, acesta a decis să meargă cu o altă mașină, potrivit Daily Mail, citat de Report24. Răzgândirea fortuită avea să-i salveze viața sexagenarului.

Aleksandr Dughin este un politolog rus naționalist, ale cărui luări de poziție se pare că au alimentat imperialismul președintelui Vladimir Putin, încă de la anexarea Crimeei (2014) și continuând cu invazia din Ucraina (2022). El pleda ca Ucraina să devină „un sector pur administrativ al statului centralizat rus”, pe care îl numește Noua Rusie (Novorusia). Aceasta nu ar fi decât primul pas pentru formarea unui Imperiu Rus care să controleze continentul eurasiatic de la Dublin la Vladivostok, în contraponderea influenței americane și în concurență cu „(euro)atlantismul”. Acest imperiu ar purta numele de Uniunea Eurasiatică și, potrivit lui Dughin, România ar avea un loc asigurat în cadrul noii uniuni dacă ar renunța la uniunea (europeană) din care face deja parte. Numit de unii „ideologul lui Putin”, Dughin ar fi avansat chiar promisiunea Reunificării României cu Basarabia – cu tot cu Transnistria (!!!) – în ipoteza în care țara noastră ar deveni membră a Uniunii Eurasiatice, intrând sub sfera de influență a Moscovei.

Deși ancheta privind circumstanțele și cauzele deflagrației care au dus la moartea Dariei Dughina sunt în curs, este clar că atentatul îl viza de fapt pe tatăl ei și era parte a unei răzbunări la adresa regimului de la Kremlin, al cărui asociat era Alexandr Dughin, în calitate de consilier al președintelui rus. Rămâne de văzut cine se află în spatele acestei operațiuni: opoziția din Rusia, serviciile secrete ucrainene sau americane, mafia ucraineană sau cea rusă ori, de ce nu, serviciile secrete ruse dornice să-i ofere lui Putin un casus belli la fel de serios ca Atentatul de la Sarajevo, astfel încât „operațiunea specială” pe care Rusia o desfășoară în Ucraina să fie declarată oficial ca ceea ce este de fapt, un război. Toate scenariile sunt posibile. Vom reveni cu actualizări în momentul în care noi informații vor fi disponibile public. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

ACTUALIZARE luni, 22 august 2022: Moscova acuză serviciile secrete ucrainene, dar Kievul neagă vehement orice implicare

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni drept „o crimă josnică” asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin ce susţine ofensiva asupra Ucrainei, în explozia maşinii pe care o conducea, lângă Moscova, moarte pe care autorităţile ruse o impută Kievului, informează Agerpres.

„O crimă josnică, plină de cruzime, a curmat prematur viaţa Dariei Dughina, o persoană strălucitoare şi talentată, dotată cu o inimă cu adevărat rusă”, a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe publicat de Kremlin şi adresat apropiaţilor tinerei ucise sâmbătă.

„Ca jurnalistă, om de ştiinţă, filosof şi corespondent de război, ea a servit poporul şi patria cu sinceritate, ilustrând prin faptele sale ce vrea să însemne o patrioată rusă”, a adăugat Putin.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de la festivalul „Tradiția” împreună cu fiica sa la bordul aceluiaşi autoturism, dar, în ultimul moment, a decis să plece cu o altă maşină.

Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia, trezind amintiri dureroase despre numeroasele asasinate care au însângerat perioada instabilă ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

Potrivit unui anunţ al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), „crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei a fost identificat drept o cetăţeană ucraineană, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta ar fi sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură ‘Tradiţii’, unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a transmis serviciul secret rus.

„Pe 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia”, detaliază FSB.

Potrivit acestui serviciu moștenitor al fostului KGB, agenta ucraineană ar fi închiriat un apartament în clădirea în care locuia şi Daria Dughina, pe care a urmărit-o aproape o lună în acţiunea de planificare a atentatului, folosind în misiunea sa un autoturism căruia i-a schimbat trei plăcuţe de înmatriculare.

Ucrainenii neagă orice implicare în atentatul care i-a curmat viața Dariei Dughina și care, cel mai probabil, îl avea ca țintă principală pe tatăl ei, Aleksander Dughin – sau chiar pe amândoi.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a negat luni încă o dată orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce mai devreme în aceeaşi zi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat faptul că asasinarea Dariei Dughina ar fi fost executată de o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, consemnează Agerpres.

„Propaganda rusă trăieşte într-o lume ficţională (…) Unei femei (ucrainene) şi copilului său în vârstă de 12 ani li s-a ‘atribuit’ responsabilitatea pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina. Este surprinzător că nu au găsit şi ‘viza estonă’ la faţa locului”, a scris pe Twitter consilierul lui Zelenski.

„Viperele din serviciile speciale (ruse) au început o luptă între specii”, adaugă acesta în mesajul său. O luptă între specii înrudite, având în vedere că și SBU, serviciul secret ucrainean, este descendent al fostului KGB (la fel ca FSB, serviciul secret rusesc).

Acelaşi consilier prezidenţial ucrainean negase categoric şi duminică orice implicare a Ucrainei în explozia soldată cu moartea Dariei Dughina: „Ucraina categoric nu are nimic de-a face cu asta, pentru că noi nu suntem un stat criminal, ceea ce Rusia este, şi cu atât mai mult nu suntem un stat terorist”, afirmase Podoliak la o televiziune ucraineană.

One thought on “Daria Dughina, fiica politologului rus Alexandr Dughin, a murit la doar 30 de ani în explozia mașinii pe care o conducea și la bordul căreia ar fi trebuit să fie și tatăl ei, scăpat cu viață. ACTUALIZARE: Moscova acuză serviciile secrete ucrainene, dar Kievul neagă orice implicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *