Fosta consilieră prezidențială Ligia Deca e noul ministru al Educației. După depunerea jurământului, ea a făcut o plecăciune în fața lui Iohannis

Ligia Deca, o fostă consilieră prezidențială, este noul ministru al Educației, după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat joi „din proprie inițiativă”, în urma unor acuzații de plagiat. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care Ligia Deca a fost numită în funcţia de la Mininsterul Educației, după un interimat de numai 3 zile asigurat de Sebastian Burduja (PNL), ministrul Digitalizării.

Imediat după ce PNL a votat pentru nominalizarea sa în funcția de ministru al educației, Ligia Deca a precizat că misiunea ei în acest domeniu este „de a pune în operă viziunea România Educată”. Ea a subliniat că va „operaţionaliza „România Educată” în literă şi în spirit, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis”, relatează Evenimentul Zilei.

După ceremonia de depunere a jurământului, aceasta i-a înmânat o serie de acte președintelui, făcând și o plecăciune în fața lui, gest care a stârnit comentarii aprinse. La fel ca mulțumirile către premierul Nicolae Ciucă și Biroul Politic Național al PNL, transmise pe Facebook:

„Le mulțumesc membrilor Biroului Politic Naţional (BPN) al Partidului Național Liberal (PNL) pentru încrederea acordată prin nominalizarea mea pentru funcția de Ministru al Educației. Mulțumesc Prim-ministrului Nicolae Ciucă pentru susținere și sprijin. Decizia de astăzi mă onorează și mă responsabilizează deopotrivă. PNL și-a asumat politic din primul moment materializarea Proiectului „România Educată”. Mulțumesc predecesorilor mei pentru toți pașii deja realizați în construirea cadrului legislativ și în operaționalizarea viziunii în programe concrete, cu finanțare națională sau europeană. Vă asigur că veți avea în mine un partener implicat pentru ca fiecare copil să aibă acces la educație incluzivă de calitate”, a scris Ligia Deca, luni, pe pagina ei de socializare.

În afară de sprijinul politic și de slujirea lui Klaus Iohannis atât în Administrația Prezidențială, cât și în implementarea proiectului „România Educată” prin Guvern, să vedem ce alte calități o recomandă pe Ligia Deca la Ministerul Educației: „Născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial”, se arată în descrierea ei de pe pagina web a Administrației Prezidențiale.

Citiți și: Egalitatea femeilor? Cu plecăciune în fața bărbatului

Sulemeneala Educată

România Educată, salvată de sinistrul Sorin Cîmpeanu. DEMISIA, anunțată pe Facebook. EDITORIAL