33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, marcați de Biserică, Armată și autorități în orașul-martir Sibiu

Autorităţile locale, împreună cu Garnizoana Sibiu şi Arhiepiscopia Sibiului, au desfășurat miercuri, 22 decembrie 2022, mai multe manifestări de cinstire a eroilor evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu. La fiecare monument închinat eroilor Revoluției din oraşul-martir Sibiu au fost ținute slujbe de pomenire şi evenimente de omagiere, culminând cu manifestarea organizată în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor (actualul Centru Cultural „Ion Besoiu”), unde este ridicat un frumos monument-memorial pentru victimele din decembrie 1989, având ca elemente distinctive Sfânta Cruce, un citat evanghelic, mai multe plăci de marmură cu numele celor care și-au dat viața pentru Libertate, precum și o vatră cu „flacăra eternă”.

Slujba de pomenire pentru aceşti eroi a fost oficiată de ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de clerici din care au făcut parte protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coşa, preotul militar Florin Pavel, preotul militar Adrian Drăgușin, diaconi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Mitropolitul Ardealului a rostit în fața monumentului un cuvânt de evocare şi de cinstire a celor care şi-au dat viaţa pentru recâştigarea Libertăţii și Demnității naționale – deziderate care au rămas încă parțial neîmplinite până astăzi, la 33 de ani după Revoluție.

„Această slujbă de pomenire a fost înfăptuită, pentru că acum 33 de ani eroii și-au dat viața pentru noi pentru urmașii noștri. De fiecare dată când venim la acest loc, la acest monument ne amintim de ceea ce s-a petrecut atunci atunci când nu ne-am dat seama, de fapt ce urmează să fie și mai ales nu am cunoscut consecințele și urmările acestor mișcări revoluționare. În momentul în care am aflat de numele lor și numele lor sunt înscrise în ceruri, emoția profundă și mai ales recunoștința ne obligă de fiecare dată să ne aplecăm în fața lor, să rugăm pe bunul Dumnezeu să le odihnească sufletele cu drepții între sfinți, pentru că eroii au câștigat mai mult decât putem să ne câștigăm noi când ne ducem viața în mod obișnuit. Noi suntem obligați, suntem datori, o datorie de conștiință să îi pomenim cu drag și să ne gândim la ei și mai ales să ne rugăm ca Dumnezeu să ocrotească și pe cei care au rămas după ei pentru că mulți și din familiile lor, au plecat după ei să se odihnească cu cei drepți și să ne dea nouă mai multă putere și mai multă perseverență, mai multă stabilitate în a răspunde conștiinței fiecăruia dintre noi așa cum se cuvine. Dumnezeu să-i pomenească în veci!”, a rostit ÎPS Dr. Laurențiu Streza, citat de pagina web a Mitropoliei Ardealului.

Ceremonia a continuat cu depunerea coroanelor de flori pregătite de autorităţi şi de mai multe asociaţii din Sibiu. Mitropolitul Ardealului a fost, ulterior, invitat să binecuvânteze ședința solemnă a Consiliului Județean Sibiu, dedicată Zilei Eroilor Revoluției din 1989.

Foto: Costin Chesnoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *