Anul nou începe cu decese subite printre teologi: Emanuel P avea doar 31 de ani când a murit în Italia, iar preotul sibian Emanuel B a murit chiar de anul nou, la doar 36 de ani

Începutul anului 2023 a adus cu sine vestea morții neașteptate a doi tineri absolvenți de Teologie, un preot și un fost cântăreț bisericesc. Amândoi aveau același nume, Emanuel, care se tâlcuiește „Cu noi este Dumnezeu” (cf. Matei 1, 23). Pr. Ioan Emanuel Benchea avea 36 de ani și s-a simțit rău după ce sâmbătă, 31 decembrie, întârziase foarte mult la biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu (Hipodrom I), pe care o păstorea, iar după-amiaza și-a scos copiii la patinoarul din Târgul de Crăciun. Ajuns la spital, a fost lăsat să plece acasă cu puțin timp înainte de miezul nopții, însă a murit până dimineața – zice-se că de infarct. Pe pagina lui de Facebook nu am putut găsi indicii privind vaccinurile Covid, singura postare care ne-a atras atenția fiind una mai veche, prin care demonstra că se opune restricțiilor abuzive care au afectat viața liturgică a Bisericii. Cu toate astea, lumea comentează pe Facebook și privitor la o posibilă injectare cu serurile experimentale. Indiferent care ar fi situația, moartea prematură la o vârstă așa de tânără ne pune pe gânduri și este un subiect în sine.

Citiți și: Mitropolia Ardealului: Pr. Ioan Emanuel Benchea, de la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu, pe drumul veșniciei la doar 36 de ani…

Despre al doilea, Emanuel P., care mi-a fost coleg și amic, am aflat din păcate la 1 ianuarie 2023, când m-a notificat Facebook că ar trebui să-i urez „La mulți ani!” la împlinirea vârstei hristice, de 33 de ani. Mergând pe pagina lui, am fost surprins să constat că era mort de un an și jumătate. Pe 7 august 2021 „inima lui a cedat” pe o plajă din Italia, după ce a fost scos în stare de inconștiență din apă de către salvamari. Originar din Suceava, Emanuel absolvise în 2009 Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu în 2013 și începuse un masterat în 2014 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Deși, în perioada lui sibiană, Emanuel, provenit dintr-o familie numeroasă din Suceava, se întreținea fiind cântăreț bisericesc la un schit din Sibiel și primea, totodată, ajutoare ocazionale (informale) de la Oastea Domnului, prin 2018 am aflat de la el că devenise șofer de TIR și făcea curse între Germania și Franța, dar spera să se mai întoarcă pe la Sibiu. Unde, de altfel, o cunoscuse pe soția lui, Maria, absolventă în 2014 a Seminarului Teologic „Cuvioasa Parascheva” de la Mănăstirea Agapia și studentă din 2015 la Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În ultima parte a vieții, Emanuel P. locuia în Schwäbisch Gmünd, Germania. Se căsătorise la 5 septembrie 2020, pentru ca, la 7 august 2021, să decedeze subit pe când se afla în vacanță la niște prieteni din Italia.

Aceasta a fost trista veste a absolventului de Teologie Emanuel P., decedat la doar 31 de ani, precum și a preotului Emanuel B. din Sibiu, care a murit pe neașteptate de Anul Nou, la doar 36 de ani. Voi detalia, pe rând, ambele istorii.

Părintele Ioan Emanuel Benchea, paroh al Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu, moare subit la doar 36 de ani, în zi de duminică și de anul nou

„Preotul Ioan Emanuel Benchea, în vârstă de numai 36 de ani, a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă doi copii mici. Acesta slujea la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu. Și-a încheiat studiile teologice în Alba Iulia, tatăl său fiind la rândul său preot la biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din cartierul Ampoi II (din Alba Iulia, n.r.). Trupul său urmează să fie înmormântat în cursul zilei de miercuri, 4 ianuarie, în Alba Iulia, oraș din care familia sa este originară”, au informat AlbaIulia.info și ZiarulUnirea.ro pe 2 ianuarie 2022.

O altă mărturie este anunțul făcut de preotul sibian Călin Sămărghițan:

„Bunul și blândul păstor Ioan Emanuel Benchea (36 de ani) a plecat pe cea cale. Bunătatea cea firească lumina cea neapropiată luminând.
Apele s-au cutremurat și s-au întors înapoi și pustiul se va umple oarecând cu verdeață”, a scris Pr. Călin Sămărghițan din Sibiu la 1 ianuarie 2023, fără să menționeze nimic despre cauza morții mai tânărului său coleg – și asta nu pentru că nu ar fi dorit, ci, cel mai probabil, pentru că nu știa. Discuțiile s-au aprins însă între credincioși sau cunoscuți, atât printre comentariile la postare, cât și printre comentariile la redistribuirea știrii, precum și prin mesaje private primite la redacție.

Astfel, câteva persoane se întreabă dacă preotul de 36 de ani era vaccinat cu serul experimental, dar sunt aprig contrazise de alte persoane. Îndrăznesc să spun că nici unii, nici alții nu își pot întemeia afirmațiile pe dovezi și că va trebui ca familia decedatului, dacă va simți nevoia, să spună adevărul. Pr. Benchea lasă în urmă o văduvă și doi copii. Ce am putut afla „pe surse” este că, în ultima zi din an, sâmbătă, 31 decembrie, a stat foarte mult la biserică, iar apoi și-a dus copiii la patinoar. Reîntors acasă, i s-a făcut rău și a fost dus la spital. După ce a primit îngrijiri minime, a fost lăsat să plece acasă pe la ora 23. În dimineața zilei de duminică, preotul a decedat la domiciliul său. Unele surse spun că ar fi fost vorba de un infarct – ceea ce pare mai plauzibil pe fondul surmenajului de sărbători, mai ales dacă părintele Benchea a slujit în toate zilele de Crăciun și de după, plus efortul fizic făcut la patinoar pe 31 decembrie. Alte surse indică mai degrabă o ciroză hepatică sau „o boală autoimună care a afectat ficatul”. Ar putea foarte bine să fie vorba de amândouă diagnosticele, dar aceasta e doar o presupunere. Peste toate, vârsta de doar 36 de ani ar trebui să ridice anumite semne de întrebare. (articolul continuă dedesubt)

Emanuel P., originar din Suceava, absolvent de Teologie din Sibiu, a murit la doar 31 de ani pe când se afla în vacanță în Italia. Peste o lună ar fi împlinit un an de la căsătorie

Un tânăr român în vârstă de 30 de ani (31 de ani, n.r.) s-a înecat în mare sâmbătă, 7 august (2021, n.r.), la Lido degli Scacchi, în provincia Ferrara. Bărbatul locuia în prezent în Germania și era venit în vizită la prietenii săi, relatează Gazzetta di Mantova, citată de Rotalianul.

Salvamarul italian l-a găsit în câteva clipe pe Emanuel, care plutea inconștient, pe burtă, cu capul sub apă. Ajutat de un alt salvamar și de alte persoane, l-a urcat pe barcă și l-a transportat pe plajă. Pe țărm, cei doi salvatori au început imediat practicile de resuscitare cardio-pulmonară, alternând cu masajul cardiac. La o oră după sosirea echipajelor de salvare, timp în care au fost efectuate manevre de resuscitare, medicii au fost nevoiți să declare decesul.

O relatare similară ne oferă și Observator News, care îi dă lui Emanuel vârsta corectă – 31 de ani în 2021. Suplimentar, detaliază locul din Italia unde a avut loc tragedia: la Lido degli Scacchi, în satul de vacanță Holiday Village Florenz. La o căutare pe Facebook, vedem că era vorba despre un sat de vacanță cu hotel și camping de rulote. Ne-am pus problema dacă accesul era la acea vreme condiționat de certificatul de vaccinare Covid, însă spațiile în aer liber (cum ar fi plaja) nu aveau această condiționare, iar cele două organe de presă ne-au spus că Emanuel se afla „în vizită la prieteni”, deci, probabil, locuia mai degrabă la casa acestora decât la vreo cazare privată.

„Un român, aflat în vacanță în Italia cu prietenii, a intrat în mare și nu a mai ieșit. Emanuel avea doar 31 de ani și se căsătorise de puțin timp. (…)

Românul de 31 de ani a fost și el găsit în scurt timp și adus la țărm, unde s-au încercat manevrele de resuscitare până la sosirea salvatorilor. La fața locului au ajuns o ambulanță, un echipaj medical de la spitalul Delta din Lagosanto, dar și un elicopter care a decolat de la spitalul Santa Maria delle Croci din Ravenna. După o oră de încercări disperate, inima lui Emanuel a cedat. Trupul românului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală din Ferrara”, a relatat Observator News pe 8 august 2021.

Pe 13 ianuarie 2021, soția lui Emanuel postase o fotografie de profil de la nunta lor (care avusese loc pe 5 septembrie 2020). De asemenea, am găsit cel puțin două postări anti-vaccinare pe profilul ei, însă pe al lui nu am găsit nici una. Din discuțiile avute cu el în urmă cu 4 ani, rezulta că este șofer pe TIR și transportă marfă între Germania și Franța. Ne aducem aminte de faptul că transportatorii din mai multe țări din UE au pornit în februarie 2022 un Convoi al Libertății similar cu cel din Canada, pentru a protesta împotriva condiționării locului lor de muncă de inocularea cu serurile experimentale Covid. De asemenea, faptul că în august 2021 Emanuel se afla pe o plajă din Italia ridică semne de întrebare, având în vedere că, în aceeași perioadă, noi, nevaccinații, nu puteam merge nici măcar până la bulgari fără pașaport Covid. E adevărat, exista și posibilitatea testării, care trebuia făcută de 2 ori pe săptămână și pentru mulți devenise o corvoadă.

Nu vreau să dau verdicte pentru că efectiv îmi lipsesc piese din puzzle, pot doar să bănuiesc că un șofer de TIR care făcea naveta între două dintre cele mai vacciniste state ale UE și-și mai făcea vacanța și în Italia ar fi putut fi vaccinat, iar vârsta prea tânără la care a murit, coroborată cu relatarea că „inima i-a cedat” (Observator News), să fie un indiciu în acest sens. Dar, se poate la fel de bine ca Emanuel să fi fost un stoic care s-a testat la infinit și nu a cedat nici la presiunile firmei angajatoare, iar apa mării și faptul că nu știa să înoate să fi fost singura cauză a morții. Rămâne însă întrebarea: de ce a murit doar el din gașca de 4 tineri care s-au aventurat în aceeași apă și care erau la fel de neinițiați într-ale înotului? Dacă știți mai multe, dacă faceți cumva parte din cercul restrâns de prieteni, vă punem la dispoziție rubrica noastră de comentarii anonime.

Citiți și: O lume de 20 de ani: Un student teolog de la Sibiu a murit subit. Colegii comentează că era injectat cu serurile experimentale care i-ar fi distrus sănătatea

Dan Diaconu: Când realitatea e mai crâncenă decât ceea ce prevedeau „conspiraţioniştii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *