Av. Ana-Corina Săcrieru: Decizia de condamnare a lui Mircea Vulcănescu a fost anulată la cererea urmașilor superiorului său, în privința acestuia din urmă

Am explicat deja aici faptul că, la momentul dezbaterilor din fața instanței de judecată, acuzarea îl descria pe inculpatul Mircea Vulcănescu drept un distins intelectual, cu o competență netăgăduită în materie financiară, chemat să conducă în calitate de subsecretar de stat, Ministerul de Finanțe, datorită competenței sale, cinstei și caracterului său de netăgăduit.

Mircea Vulcănescu nu a fost legionar, nu a făcut niciodată politică, fapt confirmat chiar de către comuniști în Fișa sa matricolă penală unde este menționat expres acest lucru.

Adevărul juridic subliniat fiind chiar de acuzarea comunistă nu a împiedicat condamnarea inculpatului Mircea Vulcănescu la pedeapsa de 8 ani temniță grea și 3 ani detenție riguroasă, prin Deciziunea Criminală nr. 27/06.02.1948 a Curții de Apel București, decizie care a fost anulată în privința superiorului lui Vulcănescu, ministrul de Finanțe Netta Gheron.

Astfel, așa cum corect a reținut Curtea de Apel București în 2019[1], în privința lui Mircea Vulcănescu nu s-a formulat după 1989 un recurs în anularea acestei hotărâri de condamnare, pentru achitarea lui firească, așa cum s-a cerut de exemplu și s-a și obținut în cazul superiorului său, condamnat prin aceeași hotărâre judecătorească și în baza aceleiași legi, respectiv ministrul de finanțe Netta Gheron.

Prin Decizia nr 2/17.01.2000 pronunțată de Curtea Supremă de Justiție în dosarul 52/1999, Curtea Supremă a României a anulat, în privința lui Netta Gheron, exact Decizia prin care fusese condamnat si Vulcănescu, în calitatea sa de subsecretar de stat în Ministerul de Finanțe.

Ulterior, în procesul deschis de fiica lui Mircea Vulcănescu… (citiți continuarea pe Juridice.ro)

[1] – Decizia civilă 967A/26.06.2019 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a III a Civilă în dosarul 29432/3/2016

Un articol de opinie scris de av. Ana-Corina Săcrieru, care ne-a acordat permisiunea de a-l prelua, fapt pentru care îi mulțumim! – Nota Redacției.

Citiți și: Av. Ana-Corina Săcrieru explică adevărul juridic despre Mircea Vulcănescu. Demolarea bustului martirului anticomunist de către Primăria Sectorului 2 a căzut la vot

2 thoughts on “Av. Ana-Corina Săcrieru: Decizia de condamnare a lui Mircea Vulcănescu a fost anulată la cererea urmașilor superiorului său, în privința acestuia din urmă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *