Trilogia Timpului, noul volum de versuri al doamnei avocat Ana Săcrieru, a fost lansată la București de Ziua Poeziei. VIDEO

„Trilogia Timpului” de av. Ana Săcrieru este încă un ecou de Ziua Poeziei – pentru că nu numai la Sibiu această zi a fost marcată cum se cuvine. Volumul de versuri al celei mai cunoscute personalități feminine a Referendumului pentru Familie din 2018 vede lumina tiparului 5 ani mai târziu, la Editura Coresi din București. Lansarea a avut loc marți, 21 martie 2023, (de Ziua Internațională a Poeziei!), la ora 16:30, la Librăria „Eminescu” din capitală, avându-i ca invitați pe scriitorii Passionaria Stoicescu și Christian Crăciun, cel din urmă fiind și semnatarul prefeței cărții.

„Invitația Trilogiei este la deplina integrare de către om a destinului său real” – Ana Săcrieru

„Cele trei părți ale Trilogiei timpului sunt Dincolo de Timp, La Hotar și Clipe fără timp, fiecare dintre aceste diferite timpuri fiind esențial atât în conținutul și misiunea lui pentru om, cât și în ceea ce privește nivelul de conștientizare a lui de către suflet. Poeziile din fiecare dintre cele trei părți sunt despre clipele definite astfel.

În „Dincolo de timp” și „La hotar”, sufletul se află fie în fața lui Dumnezeu, fie la hotarul dintre timpul cu Dumnezeu și timpul nimerit lui în lipsa trăirii sale prezente, vii, care ajunge astfel, în realitate, un timp fără Dumnezeu.

Spre deosebire de aceste două spațialități ale timpului, determinate în primul rând de alegerea omului de a trăi – în și prin sufletul său, iar nu prin dimensiunile sale vremelnice – fiecare clipă în mod prezent și conștient de miracolul timpului care îi este dat, în „Clipe fără timp” iubirea este aceea care îl scoate pe om dintr-un timp pământean, din curgerea vremelniciei sale. Nuanțele sunt însă definitorii și aici, pentru că limpezimea iubirii este aceea care salvează acest timp prin înveșnicirea sa, așa încât timpul pământeanului nu mai este un timp al unui Adam alungat din Rai, ci devine însăși poarta întoarcerii către chipul său primordial, prin asemănare. Aceasta chiar dacă mișcarea iubirii este descendentă, pentru că ea este nu atât o întâlnire personală cu Dumnezeu (prezent, totuși, în iubire din prima clipă până în veșnicia ei), ci una a aplecării cerului înspre pământ pentru rodirea a ceea ce urmează a se înălța iar către cer.

Astfel, în „Clipe fără timp” este dovedit că, prin iubirea limpede – în sensul asumării ei ca dat principal ontologic al omului – sufletul trăiește, dacă are acest înălțător curaj, clipe la fel de inefabile în eternizarea lor ca cele de dincolo de orice timp ori ca cele de la hotar, de această dată autodefinite chiar ca fiind înafara timpului.

În definitiv, poeziile fiecărui timp nu sunt decât despre spirale diferite ale destinului real al sufletului hotărât să trăiască – nu oricum, ci asumat în lumina nemuririi sale – timpul care îi este dat și care devine timpul pe care chiar el și-l alege, iar invitația Trilogiei este la deplina integrare de către om a acestui destin real al său”, a explicat autoarea într-un cuvânt-înainte.

„O tălmăcire a Timpului ca dar divin” – Passionaria Stoicescu

„O demonstrație adesea caligramată, traducând nu doar un deziderat artistic, ci și unul moral, al sufletului care trăiește doar pentru că are curajul înălțător al Iubirii – de Dumnezeu, de Aproapele, de Departele, în fapt, o tălmăcire a Timpului ca dar divin”, precizează scriitoarea Passionaria Stoicescu despre Trilogia poetică a Anei Săcrieru.

„Avem aici o carte de învățătură” despre iubire – Christian Crăciun

„Poezia Anei Săcrieru este o splendidă actualizare a universului imaginar al dialogului cu divinul, statuat prin Cartea fundamentală și prin comentariile Părinților la aceasta. ”…neînțelesul lumii” vine astfel să ne vorbească încet, la ureche. Marele poet mistic Ioan al Crucii spunea: „La sfârșit vei fi întrebat despre iubire. Învață, deci, să iubești!”. În acest sens, avem aici o carte de învățătură”, consideră scriitorul prof. dr. Christian Crăciun, cel care a scris cuvântul introductiv în chiar duminica mamei Cananeence.

„Trilogia Timpului. Poezii” de Ana Săcrieru poate fi comandată de pe site-ul Librăriei Coresi și de pe Coresi.net. Autoarea a avut gentilețea să ne trimită la redacție un exemplar cu dedicație, fapt pentru care îi mulțumim în mod deosebit, ca și pentru toată colaborarea pe site-ul nostru, asigurând-o de toată prețuirea noastră.

Puteți viziona mai jos un crâmpei video de la lansarea bucureșteană a cărții, ocazie cu care au fost recitate câteva dintre poeziile care au văzut lumina tiparului. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Av. Ana Săcrieru, despre Suflet și Poezie. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Prof. univ. dr. Gheorghiță Geană despre ,,Trilogia timpului”. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Articole de/cu av. Ana Săcrieru publicate la noi pe site:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *