Mihai Eminescu, omagiat la Sibiu de civili și militari. Dacă ați ratat evenimentul din Parcul Sub Arini, Ziua Culturii Române va fi marcată prin alte câteva manifestări locale duminică și luni
Ziua de Naștere a scriitorului Mihai Eminescu (15 ianuarie), devenită din 2011 și Ziua Culturii Române, a fost marcată în avans vineri, 13 ianuarie 2023, la bustul „poetului nepereche” din Parcul „Sub Arini” de la Sibiu, începând cu ora 13:00. Pe lângă studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (printre care mai mulți membri și membre ai trupei AFT „Band of Brothers and Sisters”, coordonați de col. Adrian Teodorescu) și Muzica Militară a Garnizoanei Sibiului, au mai ținut cuvântări și/sau recitaluri de poezie/muzică și elevi ai mai multor școli din municipiu. În deschidere, s-a intonat imnul de stat „Deșteaptă-te, Române!” și au luat cuvântul reprezentanții Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA, filiala Sibiu), dr. Dumitru Acu și prof. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu. A fost prezent și un preot al Bisericii Ortodoxe Române. La baza bustului poetului național a fost depusă o coroană de flori și s-a aprins o candelă. VIDEO: (articolul continuă sub videoclip)
„ÎNTÂLNIRE CU MIHAI EMINESCU”
Din partea Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, un actor și 3 actrițe au recitat câte o poezie din opera lui Mihai Eminescu, remarcându-se arta dramatică a interpretării și alegerea cu grijă a unor texte care nu fac parte dintre cele arhicunoscute. Recitaluri de poezie sau muzică pe versuri eminesciene au susținut și elevii a trei instituții școlare preuniversitare din Sibiu: clasa a VII-a a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, coordonată de prof. dr. Maria Daniela Pănăzan; clasa a XI-a a Liceului Tehnologic „Independența”, coordonată de prof. Crina Mariana Mordășan a recitat poezii partriotice din opera eminesciană; un grup de eleve de la Colegiul Național „Octavian Goga” au interpretat cântece pe versurile lui Mihai Eminescu. La final, Muzica Militară a reluat instrumental două dintre melodiile inspirate de poezia lui Eminescu. VIDEO: (articolul continuă sub videoclip)
Materialul video și fotografiile au fost surprinse de reporterul nostru la fața locului. De remarcat complexitatea manifestării, implicarea unor actanți de toate vârstele și din toate mediile culturale/educaționale, profesionalismul și promptitudinea organizatorilor, precum și diferența îmbucurătoare pe care acest eveniment o face prin comparație cu altele mai sărăcăcioase ținute în anii anteriori de autorități în același loc. Totodată, vremea blândă a facilitat desfășurarea în bune condiții, ploile abundente din ultimele zile luându-și o pauză vineri dimineață. (articolul continuă sub fotografii)
Seria de evenimente continuă duminică, 15 ianuarie 2023, la împlinirea a 173 de ani de la nașterea scriitorului și gazetarului Mihai Eminescu.
„Porți deschise” vor fi ținute între ora 10 și 14 la Palatul ASTRA (Biblioteca ASTRA, corpul vechi), unde se vor putea vizita gratuit Compartimentul Colecții Speciale, Muzeul Asociațiunii și Sala Festivă.
O întâlnire cu muzica și poezia va avea loc între ora 11 și 12 în foaierul corpului nou al Bibliotecii ASTRA. Programul artistic este organizat în colaborare cu actrițele Ioana Blaga Frunzescu și Cristina Stoleriu de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, actorul și muzicianul Lucian Dragotă și Tudor Mândrean, absolvent al Școlii de actorie „New Talent” și este dedicat micilor beneficiari ai centrelor rezidențiale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC Sibiu) care vor sosi la Biblioteca ASTRA. (Sursa)
Tot în spațiul Foaierului, în data de 15 ianuarie, va fi deschisă expoziția documentară intitulată „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”, realizată de dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale. Vernisajul acesteia va avea, însă, loc abia luni, de la ora 11:00.
Un eveniment cultural susținut de scriitorul și traducătorul Manuel Valeriu va avea loc duminică, la ora 18:00, la biserica ortodoxă unde slujește pr. Mihai Petian, situată pe str. Oncești din cartierul „Vasile Aaron”.
Luni, 16 ianuarie, manifestările de Ziua Culturii Române continuă în Bibliotecile sibiene
„Viață culturală sibiană în perioada interbelică” (expoziție documentară, B.J. ASTRA, corp nou, foaier)
Expoziția documentară intitulată „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”, realizată de dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale, va fi vernisată luni, 16 ianuarie a.c., la ora 11:00, în Foaierul Bibliotecii ASTRA (corpul nou). Publicul va avea ocazia să descopere în materialele expuse mărturii ale vieții culturale din Sibiul anilor 1919-1939.
Inițiativele și preocupările pentru organizarea și promovarea manifestărilor culturale de la acea vreme (reprezentații teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, șezători culturale sau reuniuni literare) sunt reflectate prin intermediul documentelor expuse: afișe, programe, foi volante și publicații periodice care cuprind diferite informări, anunțuri și cronici ale evenimentelor din spațiul cultural sibian.
Alături de această expoziție, vor fi aduse la lumină documente inedite aflate în patrimoniul bibliotecii publice sibiene: manuscrisul eminescian al poemului „Și dacă…” și piese iconografice reprezentându-l pe Mihai Eminescu.
„Care e locul literaturii române în plan mondial?” (dezbatere, Biblioteca Universității „Lucian Blaga”, parter)
Luni, 16 ianuarie, de la ora 13:00, dezbaterea intitulată „Care e locul literaturii române în plan mondial?” va avea loc la parterul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Plecând de la diferitele tipuri de înțelegere a literaturilor naționale în contexte regionale și internaționale, organizatorii îi invită pe cei interesați de viața culturală și academică la o discuție moderată de Smaranda Bălan cu Andrei Terian, Maria Chiorean, Snejana Ung, Ștefan Baghiu, Răzvan Pop, Mihai S. Rusu și Valer Simion Cosma despre felul în care literatura română a fost proiectată la nivel internațional, despre impactul social al literaturii în general și despre literatură ca reflectare a „lumii” dincolo de perspectivele stereotipe de prezentare a acesteia.
Accesul publicului la evenimentele culturale enumerate mai sus este gratuit, în limita spațiului disponibil.
3 thoughts on “Mihai Eminescu, omagiat la Sibiu de civili și militari. Dacă ați ratat evenimentul din Parcul Sub Arini, Ziua Culturii Române va fi marcată prin alte câteva manifestări locale duminică și luni”