Povești vânătorești alături de colecționari pasionați: Vânătoarea de altădată – cărți poștale și documente vechi, un album lansat de Laurențiu Constantinescu și Ion Doru Poiană la Muzeul Cinegetic din Sibiu
Câteva zeci de persoane de toate vârstele și preocupările au fost prezente vineri, 20 ianuarie 2023, la Muzeul Cinegetic „August von Spiess” din Sibiu la o lansare a unei cărți în format de enciclopedie, cu pagini lucioase și ilustrații color: „Vânătoarea de altădată – cărți poștale și documente vechi”, publicată de autorii Laurențiu Constantinescu și Ion Doru Poiană la Editura CONSTANT.
Structurată pe nu mai puțin de 42 capitole care ocupă circa 130 de pagini A4, cartea conține atât mărturii istorice despre modul în care era organizată „Vânătoarea de altădată” (cărți poștale, invitații la vânătoare, permise de vânătoare etc.), cât și ilustrații cu animale sălbatice, cadrul natural, precum și infrastructura asociată acestei „nobile” îndeletniciri (cabane și asociații vânătorești). Totodată, sunt inserate și pasaje de literatură semnate de vânători care, la rândul lor, au fost și scriitori pasionați (August R. von Spiess însuși, Mihail Sadoveanu, Ionel Pop – cel care a editat între 1933 și 1948 revista „Carpații – Vânătoare, Pescuit, Chinologie” – ș.a.)
Printre ilustrațiile cu animale îl regăsim inclusiv pe câinele de vânătoare al lui August von Spiess, care i-a salvat viața. Animale sălbatice care au stimulat râvna vânătorilor și imaginația ilustratorilor – pe lângă urs, lup, mistreț sau cerb – mai sunt și râsul, dropia (cea mai mare pasăre sălbatică) și cocoșul de munte. Sunt imortalizate diferite momente generatoare de emoții, de la cel al asfințitului soarelui și până la cel al morții vânatului.
„Pentru toți cei care sunt împotriva vânătorii: nu vânătoarea dăunează vânatului, ci braconajul. Trebuie făcută distincția între cele două. Vânătorii și vânătoresele noastre au făcut ca potențialul cinegetic al țării să fie cunoscut și apreciat peste hotare”, au apreciat gazdele evenimentului.
„Pe parcursul întregului album, acuratețea detaliilor și culorile folosite fac din fiecare carte poștală o operă de artă, iar fotografiile-document sunt mărturii valoroase ale unor personalități-vânători din istoria noastră mai recentă.
Lectura este plăcut „condimentată” atent cu pasaje din literatura cinegetică a secolului trecut – mă refer în special la scrierile lui Ionel Pop și ale colonelului August Roland Von Spiess, reușind să mă captiveze și să-mi reîmprospăteze emoții din primii ani de vânătoare.
Acest album, după părerea mea, este un tezaur rar și greu de găsit altundeva. Sunt mândru că sunt român”, a apreciat Dimitrie Sturdza în prefața lucrării.
„Piesele cuprinse în albumul de față sunt reprezentate, pe de-o parte, de imagini ale unor tablouri de vânătoare, expoziții internaționale sau cabane de vânătoare, iar pe de altă parte, unele realizate de ilustratori renumiți, cum ar fi Fromme Ludwig, Donadini Jr., Mailick A., Thiele Arthur ș.a., de câteva fotografii (circulate prin poștă), precum și de alte documente care au legătură cu vânătoarea (permise de vânătoare, invitații ș.a.).
Toate piesele din album reproduc parte din colecția Doru Poiană și sunt rodul unei activități de peste o jumătate de secol de colecționare a cărților poștale ilustrate cu această tematică, dar și a îmbinării pasiunii de cartofil cu cea de vânător.
Punerea în valoare a cărților poștale ilustrate din colecție s-a realizat prin inserarea unor precizări sau citate plăcute, păstrând parfumul epocii. Ne-am străduit să redăm unele descrieri, întâmplări și povestiri ale unor personalități proeminente ale timpului, împătimite de această îndeletnicire nobilă care este vânătoarea”, precizează autorii în introducere, citând figuri celebre precum: Emil Viktor Geysa Witting (4 aprilie 1880 – 16 aprilie 1952), August Roland von Spiess (1864 – 1953), Ionel Pop (24 noiembrie 1889 – 27 ianuarie 1985). (articolul continuă sub fotografie)
Restul e literatură!
„Străine priveliști fugare, / Voi nu știți că-n inimă port / O dulce mireasmă de floare – / Parfumul trecutului mort!” – George Topârceanu.
„Dacă nu simțești pe fruntea aburită vântul înălțimii, dacă nu-ți trece prin toate încheieturile acea trudă plăcută, soră cu frământările prăpăstiilor, și dacă nu adormi în descântecul pământului, eliberarea ta din monotonia vieții nu-i decât o minciună. A duce sus către stele viața mică de toate zilele e o profanare” – Mihail Sadoveanu.
„Rând pe rând pasiunea vânătorească își schimbă fața. Vânătorul, la început ahtiat după bogăție de pradă, dacă își ia răgaz să despletească cosița plăcerilor lui, vede că firele cele mai multe și cele mai într-aurite nu sunt pătate de sânge. Ceea ce îi strecoară în cenușiul vieții visuri și zile de lumină nu este doborârea unui vânat, chiar dacă ea ar fi însoțită de peripeții și i-ar dovedi îndemânarea. Numărul și calitatea prăzii, cu vremea, își pierd orice farmec, și se lămurește tot mai mult adevăratul izvor al încântărilor vânătorești: revenirea trecătoare a înstrăinatului la casa în care au copilărit strămoșii lui îndepărtați, și unde îl primește cu brațe duioase mama lui, Natura” – Ionel Pop, „Întâlniri cu animalele”, 1960.
După cele 4-5 luări de cuvânt, autorii albumului „Vânătoarea de altădată” au oferit autografe cumpărătorilor, iar, apoi, cei prezenți au avut ocazia să viziteze gratuit sălile tapetate de trofee împăiate ale Muzeului, fiind invitați de gazde și la un pahar de vorbă unde au depănat nelipsitele „povești vânătorești”. Cartea s-a vândut cu 150 de lei exemplarul, un preț prohibitiv pentru mulți dintre cititorii de rând, dar corect pentru o lucrare realizată integral în culori și în condiții grafice excepționale. Este o lucrare valoroasă pentru biblioteca pasionaților, dar și a curioșilor care vor să-și îmbogățească orizontul de cultură generală, putând constitui un memorabil obiect de făcut cadou atât celor mici, cât și celor mari, care vor ști să-l aprecieze.
La micul magazin al instituției se găsesc, de altfel, mai multe lucrări pe teme înrudite, la prețuri mai accesibile – dar cu mai puține ilustrații sau tipărite pe hârtie obișnuită. Muzeul Cinegetic „August von Spiess” din Sibiu, aflat pe strada Școala de Înot la nr. 4, poate fi vizitat de miercuri până duminică între orele 10 și 18 (casa de bilete închizându-se la ora 17:30).
Citiți și: Lansare de carte – Vânătoarea de altădată, cărţi poştale şi documente vechi (Tribuna.ro)
One thought on “Povești vânătorești alături de colecționari pasionați: Vânătoarea de altădată – cărți poștale și documente vechi, un album lansat de Laurențiu Constantinescu și Ion Doru Poiană la Muzeul Cinegetic din Sibiu”