ION și IONEL sau oglindă-oglinjoară, cine are cele mai multe replici din țară? Oare robotul lui Ciucă de la Victoria va avea viață mai lungă decât roboții lui Iohannis de la Chitila? EDITORIAL

Prim-ministrul Nicolae IONEL Ciucă (PNL) l-a prezentat miercuri pe ION (inversul cuvântului NOI), consilierul lui onorific: un robot în formă de oglindă, aparent capabil să poarte un dialog prin vorbe și/sau replici scrise și care pretinde că este animat de inteligența artificială, cu ajutorul căreia va încerca să „îi reprezinte pe români” în ședințele de guvern, după ce va dialoga cu ei pe o pagină guvernamentală sau le va „pescui” nemulțumirile de pe rețelele de socializare. Totuși, din fotografii reiese că pretinsul „consilier guvernamental” nu e dotat cu mijloace de deplasare și nu are nici autonomie, fiind cuplat direct la priză. E exact ceea ce pare, o oglindă sau o piesă de mobilier (dar nu șifonier!). Din cele câteva momente de conversație mimată între IONEL și ION, se pare că robotul a fost mai ager de „minte” și l-a lăsat curând fără replică pe premier. Vestea cea mare pentru Iohannis e că s-a inventat prompterul care se citește singur, prilej sigur pentru suprimări de posturi publice în administrația centrală.

„În ședința de guvern de azi am marcat o premieră mondială: Guvernul României este primul din lume care are un consilier onorific bazat pe inteligență artificială. Se numește ION și va colecta, din spațiul public, opiniile românilor pe diferite teme de interes general. În acest mod, guvernul va putea consulta oricând opinia publică, în chestiuni care se discută la nivelul executivului. Proiectul este unul 100% românesc, de la proiectare, până la concepția software și construcția suportului hardware”, a scris premierul Nicolae-Ionel Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Printre partenerii acestui proiect se numără: Universitatea de Vest – Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, AIRomânia, Institutul Aspen, Imperial College London, Starfish Technologies, Prodigy – IT Solutions, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din București, potrivit știri.md.

Redăm cele câteva replici schimbate între IONEL și ION:

„Ion: -Învață-mă să fiu român! Ce trebuie să știu despre România?

Ionel: -România este o țară frumoasă cu oameni frumoși.

Ion: -Am înțeles, învăț… Te ascult!

Ionel: -Cum pot românii să te învețe?

Ion: -Invit românii să intre pe ion.gov.ro . Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă! Cu fiecare tag, share sau postare publică. NOI suntem ION. (O primăvară frumoasă! – această replică a fost doar afișată în scris, spre deosebire de anterioarele, care au fost verbalizate de robot, n.r.)

Ionel: -Ne urează o primăvară frumoasă! La fel îi urăm și noi.”

Dialogul dintre premier și oglinda robotică pare a fi mai degrabă un sketch introductiv decât o consultare cu ceea ce se vrea a fi un „consilier onorific”. Încă nu este clar dacă robotul „aude” și „răspunde” în timp real sau este doar o boxă prin intermediul căreia vreun securist întoarce replicile dinainte stabilite. Îi acordăm, totuși, prezumția de nevinovăție și așteptăm un indiciu important: să vedem de câte ori va mai fi ION prezent și activ în cadrul următoarelor ședințelor de guvern. Deocamdată, pagina guvernamentală indicată pentru comunicarea românilor cu „oglinda lor” pretinde că este interfața unei I.A. cu interfață de chat, care își îndeamnă utilizatorii: „Spune-mi ce te preocupă! Învață-mă”. Deci, așa-zisul „consilier onorific” se află deocamdată în faza de testare în care încearcă să adune cât mai multe informații și să le proceseze.

Ne amintim că în primăvara anului 2020, președintele Iohannis a făcut inaugurarea unei hale-spital puse la dispoziție de niște companii private la Chitila. În conferința de presă, președintele a apărut în anturajul mai multor roboți umanoizi despre care a pretins că vor juca rolul de infirmieri, deoarece ei nu se pot contamina și nici nu pot răspândi coronavirusul. Ulterior, nu s-a mai auzit nimic despre „spitalul de carton” și nici despre androizii asistenți medicali. De aceea spuneam adineauri că vrem să testăm dacă robotul lui Ciucă va avea sau nu viață mai lungă decât roboții lui Iohannis. România ar putea, astfel, să exporte roboți și Ucrainei, care are și ea cititorii ei de prompter umani, deci dispensabili (ramplasabili, mai exact!) în cele mai înalte funcții de stat! În orice caz, robot la robot trage și ar fi timpul să rescriem proverbul „cum e tur(it)ul, și pistolul!”. Ar putea ieși ceva de felul „cum e automatonul, și robotul!”…

De interes, pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *