Ora de Religie la BAC. Controversă ori pragmatism? EDITORIAL

Mi se pare că greșim – inclusiv detractorii – atunci când abordăm materia Religie la BAC de pe poziții „moral-religioase” (pro sau contra). Pragmatic, Religia e o materie care se studiază (mai nou la cerere) până în clasa a XII-a. Are tot dreptul de a figura printre disciplinele la alegere din ceea ce pe vremea mea se numea proba a 5-a. Acolo se poate opta între Istorie/Geografie, Economie, Logică, Filosofie, Sport etc. De ce nu și Religie? Nu e nici o șmecherie aici, candidații care ar alege Religia nu vor trece proba mai ușor, ci… dimpotrivă! Religia se studiază o oră pe săptămână în toți cei 4 ani, cu o programă deci de 4 ori mai stufoasă decât Filosofia, care la Real se studiază doar un an. Așa că cine alege Religia o face pe cont propriu. Dar e democratic ca această libertate de alegere să existe!

PS: Văd că Recorder se ia la baionetă cu ortodocșii, că ce să și facă o astfel de publicație? Ignorând total faptul că Religia se predă diferențiat pentru toate cultele și așa se va și susține la BAC – elevii ortodocși vor da la Religie creștin-ortodoxă, cei catolici la Religie romano- sau greco- catolică, reformații la Religie reformată etc. Eu cred că doamna Carmen Iohannis, care apare mereu de Paști la catedrala catolică din Piața Mare, chiar și-ar îndruma elevii să dea BAC-ul la Religie!

Această cugetare mi-a fost provocată de un text scris de Constantin Răzvan Popovici, pe care îl citez mai jos:

„Decredibilizarea Educației – Sincronizare perfectă

Biserica Ortodoxă Română și alte culte religioase din România au propus introducerea Religiei ca materie opțională la Bacalaureat. Pentru cine cunoaște îndeaproape legile educației și știe ce înseamnă cu adevărat organizarea și procesul de pregătire a disciplinelor școlare această propunere ar trebui să fie primită cu bucurie, înțeleasă ca o oportunitate de dezvoltare a elevilor din punct de vedere educațional.

Din punct de vedere istoric, la baza culturii românești rămâne religia creștină! Nu putem separă istoria, literatura, arhitectura și cultura română de importanța credinței. Religia este și rămâne fundamentală pentru înțelegerea existenței noastre și felului în care ne-am dezvoltat din punct de vedere cultural.

În ziua în care cultele religioase anunțau Ministerului Educației cererea Religiei ca materie opțională la Bacalaureat, „jurnaliștii” de la Recorder trâmbițau o „investigație” din 2021 prin care s-a dorit în mod clar discreditarea instituției Bisericii Ortodoxe Române.

De ce nu a fost difuzat materialul în momentul în care a fost sesizată situația? Dacă Recorder își dorește cu orice preț „adevărul” de ce a așteptăm până acum?

În ultimii ani am observat cu toții în media o ură deschisă față de Instituția Bisericii și față de preoți. Nu voi comenta cazul preotului din investigație ci felul în care se folosesc aceste informații pentru discreditarea și decredibilizarea Bisericii.
Atunci când este vorba despre educația copiilor noștri ce anume primează? Mijloacele parșive ale unora și agendele ascunse sau cu adevărat procesul de educație?

Bagatelizarea educației și privarea acesteia de o componentă fundamentală precum religia prin tot felul de mijloace obscure este de neacceptat. Examenul de Bacalaureat reprezintă un examen al maturității și al constientizării de sine, care fără de Religie rămâne mai sărac și mai supus voilor vremii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *