Hram de primăvară în a treia zi de Paști la Biserica Părintelui Vasile Mihoc din Sibiu, de sărbătoarea Sfinților Rafail, Irina și Nicolae

Parohia Ortodoxă Lazaret II din Sibiu, păstorită de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, și-a sărbătorit marți, 18 aprilie 2023, hramul de primăvară, dat în cinstea Sfinților Mucenici Rafail, Irina și Nicolae, de neam grec și credință ortodoxă, trecuți în calendar în chiar a treia zi de Paști. Hramul de toamnă al aceleiași parohii ortodoxe este Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Invitat la împreună-slujire a fost Pr. Constantin Dumitrache de la Moșuni (jud. Mureș), ceilalți preoți slujitori fiind Pr. Ioan Mihoc și Pr. Petru Iuga. Răspunsurile au fost date de corul coordonat de dl. Ștefan Mihoc, unul dintre cei 13 copii ai Părintelui Vasile. La final, cele câteva sute de credincioși au fost invitați în curtea bisericii la o agapă creștină, de la care nu au lipsit merinde tradiționale de Paști, de la drobul de miel până la cozonac, dar în special ouăle roșii, ciocnite ad-hoc cu formula „Hristos a înviat! – Adevărat, a înviat!”. (articolul continuă sub foto)

Sfinții Rafail (Rafael), Irina și Nicolae au pătimit mucenicia din mâinile turcilor, în insula grecească Lesvos – Lesbos, la anul 1643. În 1959, cei trei sfinți martiri au început să se arate unui mare număr de persoane cu viață curată: bărbați, femei, copii. Rafael era starețul mănăstirii din Karyes, de lângă satul Thermi – Lesvos, Nicolae era diaconul său, iar Irina era o fecioară în vârstă de numai 12 ani, fiica primarului din Thermi, care se afla la mănăstire, împreună cu părintii ei, în momentul în care turcii au năvălit in biserică.

Sfinții Martiri Rafael (Rafail), Irina și Nicolae L-au mărturisit pe Hristos, dându-și viața pentru credință, acum mai bine de 500 de ani, pe Colina Karyes, însă ei sunt socotiți drept sfinți ai secolului nostru. Iar asta, deoarece abia în perioada anilor 1959-1962, ei au început să apară, fie în vis, fie în rugăciune, anumitor creștini cu viață aleasă, potrivit crestinortodox.ro.

V-ar putea interesa și…

One thought on “Hram de primăvară în a treia zi de Paști la Biserica Părintelui Vasile Mihoc din Sibiu, de sărbătoarea Sfinților Rafail, Irina și Nicolae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *