Libertatea de a nu te supune este o mare șansă. Interviu acordat de microbiologul și infecționistul Didier Raoult pentru France Soir, cu ocazia publicării autobiografiei lui. VIDEO

Un interviu realizat de publicația France Soir, pe care l-am tradus pentru cititorii români.

Interviul Esențial: Profesorul Didier Raoult a onorat France Soir cu un Interviu Esențial de excepție, cu ocazia publicării „Autobiografiei” sale, apărută la editura Michel Lafon și disponibilă publicului larg începând din 6 aprilie 2023.

În ton cu vremurile, microbiologul și specialistul în boli infecțioase și-a prezentat cartea pe rețeaua de socializare Twitter, unde are aproape un milion de urmăritori.

Cu această ocazie, Didier Raoult a citat-o pe filozofa americană de origine rusă Ayn Rand: „Poți ignora realitatea, dar nu poți ignora consecințele ignorării realității”.

Care este realitatea? În cadrul gestionării crizei sanitare, nu este realitatea politicii și a narativei sale. Profesorul Raoult nu s-a preocupat niciodată de această realitate a artei povestirii și a imediatului.

El a trântit ușa consiliului științific la începutul crizei sanitare. A înfruntat autoritățile sanitare (și pe un ministru) atunci când a demonstrat posibilitatea de a înființa rapid un sistem de testare la scară largă cu echipele sale și cu mijloacele pe care le avea la îndemână. El primește pacienți din toate categoriile sociale la IHU Méditerranée în loc să-i lase singuri, izolați, fără rezolvare și pradă temerilor.

În regim de urgență, el a elaborat un protocol de tratament, recurgând în special la repoziționarea terapeutică a unor molecule bine cunoscute și libere de orice brevet. Și nu din cauza acestei fapte de vitejie în lupta contra coronavirusului a primit Raoult un vot de blam din partea Consiliului Național al Ordinului Medicilor din Franța.

Echivalentul Colegiului Medicilor din România îl acuză pe prof. Didier Raoult că ar fi făcut declarații necolegiale față de unii dintre colegii de breaslă. Cu alte cuvinte, le-ar fi lezat orgoliul personal celor care s-au manifestat împotriva propunerii sale de reacție la criza sanitară.

Acest comportament intransigent își are rădăcinile în tinerețea sa, în perioada liceului: „Existau constrângeri pe care nu le înțelegeam deloc (…) Nu suportam constrângerile stupide. Nu eram toți la aceeași viteză” (vezi primul podcast France-Soir: „În tinerețe, nu suportam constrângerile aberante”, Didier Raoult își prezintă „Autobiografia”).

Acest comportament intransigent își are rădăcinile în tinerețea sa, în perioada liceului: „Existau constrângeri pe care nu le înțelegeam deloc (…) Nu suportam constrângerile stupide. Nu eram toți la aceeași viteză” (vezi primul podcast France-Soir: „În tinerețe, nu suportam constrângerile stupide”, Didier Raoult își prezintă „Autobiografia”).

La maturitate, lucrurile au devenit poate mai „ușoare” pentru Didier Raoult, dar anumite întârzieri și constrângeri rămân: în fața apariției unei pandemii și în fața istoriei care îi împinge pe oameni să acționeze, există cei care sunt obligați să se supună și există cei care pot să fie liberi și care aleg să își exercite libertatea.

Libertatea de a trata, de exemplu.

În acest interviu, Raoult face un bilanț al gestionării crizei sanitare în Occident. Și, în special, în Franța, declarațiile și alegerile făcute de Olivier Véran, fost ministru al sănătății, în fața epidemiei de coronavirus.

De fapt, sfera politică nu a fost nevoită să rămână întotdeauna la locul ei, iar atunci când vine vorba de evaluarea acțiunii sale, rezultatele sunt mai mult decât discutabile. Alte căi au fost alese, cu mai mult succes.

Profesorul Raoult citează, de exemplu, realizările mai cumpătate și mai eficiente, în general, ale țărilor nordice în fața epidemiilor de Covid.

Acestea au fost capabile să își recunoască greșelile și să-și îmbunătățească reacția pe măsură ce cunoștințele științifice despre noul virus s-au înmulțit. Alte țări au dat dovadă de fixism sau supunere oarbă față de impulsivitatea decidenților.

Infecționistul menționează, de asemenea, starea îngrijorătoare a cercetării științifice, subliniază degradarea sistemelor de evaluare și control, dar și presiunea unor interese industriale și financiare deosebit de vorace.

În fine, Didier Raoult se declară mulțumit de recenta opinie favorabilă a Autorității Naționale de Sănătate (HAS) din Franța privind reintegrarea personalului medical suspendat din cauza refuzului vaccinării cu serul experimental Covid-19.

Urmăriți punctele esențiale ale interviului acordat de Prof. Raoult publicației France Soir. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

V-ar mai putea interesa și…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *