Prostia se plătește. În cazul lui Baconski, cu cardul! Cum l-ar fi ars la parale mierosul cafegiu Florescu pe onctuosul băsist. FOTO / VIDEO
Onorabilul domn (mujic?) Baconski a avut ocazia recent să se preocupe mai puțin de data Paștilor și mai mult de ziua de salariu. El povestește indignat pe Facebook cum cafegiul Gheorghe Florescu, poate cel mai vechi din București, autorul unui volum de memorii publicat la Ed. Humanitas, l-ar fi ars la buzunare cu ocazia târgului de carte Bookfest, unde avea un stand provizoriu. Teodor Baconski s-a dus să-și cumpere un ibric și a primit „bonus” o cafea de două – trei ori mai scumpă decât prețul și-așa piperat al ibricului. Obișnuit cu plocoanele și cu plata cu cardul, mușteriul nu s-a dumirit decât a doua zi cu cât i-a fost vândută „cea mai scumpă cafea din lume”. Vorba românului: cine nu belește ochii… Ciudat este că în fotografia de grup mai apare și cartea de confesiuni a cafegiului, care nu face obiectul disputei ulterioare: o fi jucat doar ea rolul de cadou sau a fost un simplu material de recuzită care să dea bine în poză? (articolul continuă dedesubt)
Teodor Baconski, întristat de România „asfel”. Poate o dorește „alfel”?
„Am povestit încântat despre ”cumpărăturile” făcute la cafegiul Gheorghe Florescu. Ei bine, fiți totuși FOARTE ATENȚI cu acest negustor. Am luat un ibric (175 ron) și el mi-a pus mieros în brațe și o pungă de cafea. Nu scria prețul nici pe pachet, nici în mica vitrină de la Bookfest. Azi văd, consultându-mi contul, că distracția a costat… 745 RON.
Am bănuit că e o ”eroare” a casierei lui Florescu și l-am sunat, ca să-mi restituie cel puțin 500 de ron. Ca să aflu că, neîntrebat și fără să mă pot informa transparent, mi-a vândut, chipurile, 200 grame din (citez) ”CEA MAI SCUMPĂ CAFEA DIN LUME” (2000 lei kilogramul!!!!). Escrocherie calificată!
Cum onctuosul Florescu ”m-a făcut” ca la alba-neagra, nu pot decât să scot de pe pagina mea poza – pe care tot el mi-a cerut-o – și să descurajez orice vizită la magazinul acestui domn.
Te întristează România și prin asfel (sic! – n.r.) de practici necinstite, din păcate larg răspândite. Țepari cu pretenții de ”artiști”, hoți cu aere de păstrători ai ”tradiției”. Tradiția șmecheriei și a șarlataniei…”, s-a jeluit Baconski pe Facebook, amintindu-ne de fabula cu vulpea la struguri.
Nu contestăm faptul că, desigur, nici negustorul n-o fi un înger, căci, altminteri, nu s-ar ocupa să înmulțească „banul, ochiul dracului”… Dar uimitor este faptul cum intelectualul băsist îi face cafegiului un portret de parcă s-ar uita el însuși în oglindă: „hoți cu aere de păstrători ai ”tradiției”. Tradiția șmecheriei și a șarlataniei.” Un fel de „hoțul strigă hoții”… După cum remarca un comentator de pe pagina lui Florescu, oare nu Baconski-i hoțul cu voturile o dată la 15 secunde de la Paris? Acestea sunt vorbe care umblă prin târgul lui Zuckerberg.
Dar, ca să nu fim acuzați că suntem părtinitori, vom preciza din capul locului că noi nu-i găsim altă vină d-lui Baconschi decât aceea că a acceptat ceea ce el credea că era un cadou fără să întrebe dacă este într-adevăr, apoi că a plătit fără să verifice suma tastată pe cititorul de carduri sau afișată pe bonul fiscal eliberat pe loc. Totodată, scuza lui Florescu privind vizibilitatea prețurilor nu exclude un posibil dialog „mieros” din care tocmai prețul să fi lipsit atunci când produsul suplimentar i-a fost pasat clientului, orbit probabil de flatarea prin propunerea de a face o fotografie. Suntem de acord că și comerciantul trebuie să fie transparent, dar și clientul, vigilent.
Cafegiul Gheorghe Florescu se apără: „Așa cum se vede extrem de clar în fotografie, în fața fiecărui borcan de cafea se află și prețul”
„Ei, dragii mei, și uite-așa, pe nepusă masă, te trezești nevoit să dai în judecată un fost ministru de externe, pentru defăimare și calomnie.
Să vă fie rușine, domnule Baconschi, aveam o cu totul altă impresie și alte așteptări de la dumneavoastră.
Cuvintele dumnevoastră, scrise fără a fi îndeajuns gîndite, deși cu asta vă lăudați că vă ocupați, ne fac rău nu doar mie ca persoană, ci și tuturor celor alături de care fac eforturi uriașe în fiecare zi pentru a oferi clienților mei cele mai bune cafele din lume și delicatese din toate colțurile lumii.
Delicatesele sînt produse rare și costă. Bunul simț însă nu costă nimic.
Așa cum se vede extrem de clar în fotografie, în fața fiecărui borcan de cafea se află și prețul. Nu e aglomerație, deci nici măcar nu se poate spune că ar fi fost obturat în vreun fel.”, a scris Gheorghe Florescu pe Facebook. (articolul continuă dedesubt)
O scrisoare pierdută (și nerecunoscută încă!) face ravagii pe Internet: Un cont de Facebook cu numele și fotografia lui Baconski îi cere lui Florescu pe Messenger aproape toți banii de cafea înapoi, dar fără a fi dispus să-i restituie cafeaua!
Pe Internet circulă o captură de ecran cu o conversație avută pe Messenger între ceea ce pare a fi contul de Facebook al lui Baconski și ceea ce pare a fi contul de Facebook al lui Florescu. Nu putem verifica dacă ilustrația de mai jos este veridică sau nu, în timp ce Baconski susține că l-ar fi contactat telefonic pe cafegiu, ceea ce înseamnă că ar fi vorbit cu el, deci nu i-ar fi scris. Dar nici nu putem lua drept adevăr absolut ceea ce afirmă Baconski sau Florescu în postarea în care fiecare încearcă să se scoată pe sine basma curată.
Dacă se va demonstra veridicitatea schimbul de replici de mai jos, am putea avea un indiciu despre cine este vinovatul cel mai mare: negustorul se oferă să restituie contravaloarea cafelei, dar clientul nu vrea să dea produsul înapoi sau nu-l mai are (având în vedere că și-a verificat extrasul de cont abia a doua zi, se presupune că dimineața și-o fi băut cafeaua). Totodată, clientul dorește să păstreze ibricul achitat, dar și cafeaua la preț redus: din discuție reiese că nu ar fi dispus să dea mai mult de 70 de lei pe „cea mai scumpă cafea din lume” – diferența dintre prețul cafelei și banii pe care îi așteaptă clientul înapoi este de 70 de lei. (articolul continuă mai jos)
Dat fiind că Baconski mi-a restricționat comentariile pe pagina lui de Facebook, nu sunt „dispus” să preiau de-acolo comentarii de-ale fanilor lui. Vă citez, în schimb, câteva dintre comentariile prietenilor lui Florescu – pe cele mai puțin lingușitoare, dar a căror argumentație mi s-a părut pertinentă:
Raisa Ambros: „Nu știm ce s-a întâmplat exact, dar corect ar fi distinsul domn să aducă marfa înapoi pentru a i se returna banii, așa se face în toate țările civilizate. Nu ceri banii înapoi fără să returnezi marfa”
„Se știe și la Londra despre preturile la cafea de la Delicatese Florescu. Ne-a povestit cu drag despre cafeaua Sf. Elena chiar domnul Florescu acum câțiva ani, în timpul vizitei sale la Londra, când și-a lansat cartea. Și am gustat din cele mai rare cafele din lume. M-am convins personal ca nici la Harrods, unde l-am însoțit pe domnul Florescu, nu au cele mai bune cafele din lume.
Selectia de cafele de la Delicatese Florescu e unică.
M-a amuzat faptul ca un domn distins cumpără un ibric și nu are intenție sa cumpere o cafea de calitate. Probabil vroia doar ibricul, sa își facă acasă din cafeaua de care bea de obicei.
Domnul Florescu e cunoscut peste tot în lume, nu are nevoie sa se promoveze cu un domn care nu îi apreciază cafeaua.
Iar domnul care a zis ca în Europa ți se spune prețul verbal peste tot unde te duci, o fi având dreptate pentru ca i s-a întâmplat lui o data, de 2 ori. Poate ar trebui sa precizeze în ce localitate i s-a întâmplat. Nu exista asa ceva peste tot în Europa. Totul e electronic, e scris cu cifre peste tot, chiar și înainte sa atingi cu telefonul sa plătești, se vede clar cifra care urmează sa o plătești. Nu mai vorbesc ca în toate magazinele mari e totul self service la casa. Mai ales ca în fiecare țară din Europa se vorbește o limba diferita, dacă mergi ca turist, te rogi de ei sa iți răspundă în engleza, iar vânzătoarele nu întotdeauna o vorbesc. Tocmai de asta prețul e afișat ca cifra, nu ți se spune verbal mereu. Cel putin nu la Londra, nu la Roma, etc. Ți se spune mereu doar dacă întrebi sa precizezi: cât?
Nu știm ce s-a întâmplat exact, dar corect ar fi distinsul domn să aducă marfa înapoi pentru a i se returna banii, așa se face în toate țările civilizate. Nu ceri banii înapoi fără să returnezi marfa.
Dacă cere banii înapoi fără sa returneze marfa, și mai pretinde sa pună el prețul (de 2 bani) pe o cafea rara… Atunci înțelegem despre ce persoana e vorba.”, a scris Raisa Ambros.
Eduard Barbu: „Dacă e așa cum spune, atunci avem de-a face cu o tehnică de manipulare grosolană. Dacă nu e cum spune, atunci domnul Baconschi se află în nălucire”
„Domnule Florescu, mai întâi ajutați-ne să pricepem ce s-a întâmplat.
Domnul Baconschi minte când spune că i-ați pus în brațe niște cafea care costa de aproape 3 ori cât ibricul?
De aici trebuie pornit. Că dacă e așa cum spune, atunci avem de-a face cu o tehnică de manipulare grosolană. Dacă nu e cum spune, atunci domnul Baconschi se află în nălucire.
De aici trebuie pornit, de la descrierea cât mai exactă a situației, de la desfășurarea momentelor situației. Altfel, veți pierde și procesul și mai mulți clienți.
Să nu credeți că-l favorizez pe domnul Baconschi – m-a blocat pe Facebook; dar mi-a atras atenția că dumneavoastră în loc să infirmați ce a descris domnul Baconschi, ne spuneți că prețul era afișat. Or, faptul că prețul era afișat la raft, n-are nicio relevanță logică în raport cu ce a descris domnul Baconschi, anume că i-ați pasat o pungă de cafea în brațe într-un context de afabilitate reciprocă care s-a lăsat cu o fotografie (de epocă).”, a scris Eduard Barbu.
Adrian Severin: „Păi vedeți, dle. Florescu, dacă vă pozați cu cine nu trebuie!”
„Păi vedeți, dle. Florescu, dacă vă pozați cu cine nu trebuie!
În fiecare an trec pe la Bookfest și de fiecare dată beau o cafea la standul-cafenea al lui Gheorghe Florescu. A asocia o carte bună cu o cafea bună este o plăcere adevărată. O plăcere cu atât mai mare cu cât se completează cu ascultarea unor povești despre istoria cafelei și cu conversații pline de spirit, purtate cu amatori de carte și de cafea, despre câte în lună și în stele.
De fiecare dată am vrut să plătesc consumația și de fiecare dată dl Florescu a refuzat banii, tratându-mă ca pe oaspetele lui. Mulțumesc! Voi reveni la Bookfest la anul viitor…”, a scris pe facebook Adrian Severin, fost diplomat și politician din partea PD / PSD (într-o vizibilă intenție de a-l oftica pe Teodor Baconski, fost diplomat și veșnic politician PDL / PMP, care se pare că n-a avut parte de prea multe gratuități la standul cafegiului Florescu. Noroc că nu există armean „putinist”, că-i mai ticluia băsistul o postare!).
Ca ziarist din provincie, nu aveam de unde ști cine este Gheorghe Florescu dacă nu aș fi urmărit emisiunea Cora Zone (coproducție Metropola TV și Cristoiu TV), în cadrul căreia jurnalista și scriitoarea Cora Muntean i-a luat un interviu cafegiului și scriitorului chiar în interiorul cafenelei sale din Capitală. Vă invit să-l urmăriți mai jos. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)
V-ar mai putea interesa și…
One thought on “Prostia se plătește. În cazul lui Baconski, cu cardul! Cum l-ar fi ars la parale mierosul cafegiu Florescu pe onctuosul băsist. FOTO / VIDEO”