Aici sunt banii d-voastră: Aproape 50 de milioane de euro se vor plăti din bugetul României pentru ajutorarea celui ucrainean, conform legii votate de parlamentari și promulgate de Iohannis. Contribuția era voluntară. VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 8 ianuarie 2024, o lege inițiată de Guwernul PSD-PNL, la cererea Comisiei UE, de ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina. Conform PL-x nr. 714/2023, din bugetul României, se vor acorda cca. 50 milioane de euro, eșalonate pe următorii 4 ani, pentru finanțarea datoriei bugetului de stat al Ucrainei. Deși ajutorul era „voluntar” pe hârtie, Comisia UE a stabilit atât cuantumul, cât și perioada de acordare a ajutorului românesc către Ucraina, iar parlamentarii PSD-PNL au votat în noiembrie 2023 „de musai ca de bună-voie”, în ciuda problemelor cu bugetul național, care se agravează an de an.

De altfel, criza economică și prețurile nesimțite sunt principala nemulțumire a agricultorilor și transportatorilor români, a căror revoltă a izbucnit la două zile după ce Iohannis a semnat ajutorul financiar românesc pentru Ucraina. La întrevederea din primele zile ale protestului, ministrul finanțelor le-a spus negociatorilor desemnați că statul nu le poate da agricultorilor mai mulți bani „din cauza angajamentelor asumate de România la UE” prin reprezentanții săi (fiind vorba în acest caz de PNRR). Dar iată că pentru finanțarea agendei externe a UE în Ucraina se pot lua zeci de milioane de euro din bugetul României! Statul român are bani doar atunci când / pentru cine vrea, prioritatea lui nefiind cetățenii români. Nici măcar informarea acestora, căci astfel de decizii sunt bine anonimizate pe site-urile instituțiilor, cu titlul evaziv de „acord de contribuție” – la ce / pentru cine nu ni se spune.

Fac o paranteză pentru a vă reaminti că ieri a apărut știrea că Pfizer dă în judecată statul român pentru neachitarea a 28 de milioane de doze de „vaccin” Covid comandate de Guvernul unei țări cu o populație mai mică decât acest număr, în care peste 60% dintre cetățeni au fost împotriva inoculării serului experimental. La fel ca în cazul ajutorului pentru Ucraina, nici comanda de doze atribuite de Comisia UE nu era obligatorie pentru statele membre, Guvernul României având la dispoziție 5 zile pentru a renegocia sau a refuza contractul.

Dar guvernanții noștri nu s-au gândit de două ori, cum n-o fac nici acum cu ajutorul „voluntar” pentru Ucraina. Dacă, până în prezent, câțiva membri de frunte ai vechiului guvern sunt anchetați de procurorii anti-corupție pe tema comenzilor faraonice de „vaccinuri” din pLandemie, cum se gândesc că vor scăpa actualii guvernanți atunci când bugetul României, deja puternic afectat de criză, nu va mai putea susține donațiile nesăbuite față de statul vecin și „prieten”?

Despre „prietenia” ucraino-română stau mărturie școlile românești închise în regiunile Cernăuți și Bugeac, manualele de limbă minciuno-moldovenească și dragarea Canalului Bîstroe în detrimentul celor utilizabile în delta românească a Dunării. VIDEO:

One thought on “Aici sunt banii d-voastră: Aproape 50 de milioane de euro se vor plăti din bugetul României pentru ajutorarea celui ucrainean, conform legii votate de parlamentari și promulgate de Iohannis. Contribuția era voluntară. VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *