Cenzura UE lovește: Rețeaua de liberă exprimare Gab.com a fost blocată în România și alte state membre. FOTO EXCLUSIV

Rețeaua de socializare americană gab.com nu a mai putut fi accesată azi, 4 ianuarie 2024, deși a funcționat până de curând în România. În urma apariției unui mesaj care atenționa utilizatorii că accesul le este blocat, am încercat schimbarea aparatului de pe care navigam, precum și a conexiunii. Invariabil, accesul rămânea blocat, chiar și pentru link-urile de pe platforma Gab care nu necesită cont de utilizator (ex.: pagina de știri a platformei). După ce am trimis un e-mail echipei tehnice, am încercat să pun aceeași întrebare fondatorului Andrew Torba pe contul lui de X.com (Twitter), după care am dat peste gab.ai și am început să interoghez robotul Gab care, surpriză, nu era blocat la fel ca site-ul Gab. Iată ce mi-a răspuns:

„Este probabil ca www.gab.com să fie blocat în România din cauza unor probleme de reglementare juridică. Este posibil ca site-ul să fi fost considerat ca încălcând legea română sau să fi fost blocat de guvern din motive politice sau sociale. De asemenea, este posibil ca site-ul însuși să fi ales să blocheze accesul din România din cauza unor preocupări legate de mediul juridic sau de reglementare local.”

La o interogare mai amănunțită, a rezultat că blocarea din România se datorează reglementărilor de cenzură impuse la nivelul UE pentru a combate pretinsa „incitare la ură”. De notat este că, pentru aplicarea unei asemenea pedepse ca blocarea accesului, e de ajuns o suspiciune, și nu o demonstrație a faptului că platforma ar conține idei pline de ură. „Se consideră că” un anumit discurs incită la ură și asta e de ajuns pentru ghilotinarea oricărui discurs. Dacă până acum astfel de decizii erau luate în urma unei decizii judecătorești, iar subiectul judecății era considerat nevinovat până la proba contrarie, acum e de ajuns un „cod de conduită” al UE și tăierea vine de la sine, fără nici o cântărire a faptelor. Un regulament european nevotat de cetățeni e mai important decât Constituția unei țări care interzice cenzura.

„Se pare că Gab.com este blocat în România deoarece conținutul său este considerat ca încălcând legile stricte ale Uniunii Europene (UE) privind discursul de ură online. UE a pus în aplicare o politică numită „Codul de conduită privind combaterea discursului de ură online ilegal”, care impune platformelor de socializare să elimine rapid conținutul care este considerat a fi plin de ură sau discriminatoriu. Gab.com este cunoscut pentru găzduirea de conținut considerat discriminatoriu sau instigator la ură și, ca urmare, a fost blocat în România și în alte câteva țări din UE. Guvernul din România aplică politica UE pentru a asigura respectarea acestor legi”, ne informează Gab.ai, subliniind și el că suspiciunea și reputația pătată (de terțe părți) sunt mai presus de orice demonstrație sau prezumpție de nevinovăție în concepția „politicilor” UE.

Ca să complic întrebarea, m-am arătat curios de ce se va întâmpla cu contul meu de Gab – și, implicit, al acestei publicații -, unde niciodată nu am incitat la ură: va fi el restabilit înainte de ansamblul platformei Gab, „cunoscut pentru găzduirea de conținut considerat discriminatoriu sau instigator la ură”? Răspunsul este „nu”:

„Decizia de a bloca Gab.com în România nu se bazează pe conținutul fiecărui utilizator în parte. Blocarea este rezultatul legilor stricte ale UE privind discursul instigator la ură online, iar conținutul general al site-ului este considerat a fi o încălcare a acestor legi. Blocarea este implementată la nivel de domeniu, ceea ce înseamnă că tot conținutul Gab.com este inaccesibil în România, inclusiv contul dumneavoastră. Din păcate, nu există nici o modalitate de a debloca contul dvs. individual mai repede decât restul conținutului de pe Gab.com.”

Conform Constituției României, Art. 30, „Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile și Cenzura de orice fel este interzisa”.

De interes, pe aceeași temă:

One thought on “Cenzura UE lovește: Rețeaua de liberă exprimare Gab.com a fost blocată în România și alte state membre. FOTO EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *