Fake news ordinar propagat de G4media: Patriarhia – adică Agachi și Bănescu – s-ar dezice de un comunicat existent pe site-ul Bailica.ro

După ce zilele trecute a circulat pe social media un comunicat de presă al Patriarhiei Române sub formă de fotografie a unei adrese scrise pe hârtie, conținând criterii „orientative” pentru modul în care creștinii își pot selecta reprezentanții (adică în conformitate cu valorile evanghelice), dar fără referire la nici un candidat sau partid, site-ul G4media a publicat un articol în care susține că documentul e fals și că Patriarhia îl dezminte, ba mai mult, dacă era adevărat, BOR ar fi susținut un „candidat cu trăsăturile lui Călin Georgescu”.

De fapt, conținutul documentului se găsește mot-a-mot pe agenția de știri patriarhală – e drept, în format digital, nu pe hârtie -, iar așa-zisa „Patriarhie” care chipurile infirmă validitatea documentului e de fapt redusă la domnii Agachi, un purtător de cuvânt mai recent decât documentul, și Vasile Bănescu, vechiul purtător de cuvânt, cunoscut pentru ieșirile lui aliniate politic din ultimii ani – care, cel mai probabil, l-au costat și funcția.

Cu alte cuvinte, nu Patriarhia infirmă un comunicat existent pe Basilica.ro, ci doi domni nițel confuzi, unul fiind nou pe post și altul, care se exprima la G4media, Hotnews și Digi24 mai des decât pe Basilica.ro. Rușine, G4media, pentru acest fake news ordinar!

„Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat în aceeași zi pentru G4Media că Biserica nu îl susține pe Călin Georgescu, ci rămâne neutră în scrutinele electorale”, ne explică, ritos, trompetele de la oficina de extremă stângă. Aici dl. Agachi are dreptate, căci Patriarhia nu îndeamnă la susținerea nici unui candidat sau partid, ci la folosirea criteriului conformității cu valorile evanghelice în alegerea oricărui candidat sau partid.

Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”, se arată la punctul 8 din îndreptarul Sinodului BOR privind anul electoral, publicat pe Basilica.ro la 10 martie 2024.

Al treilea dintre cele 10 criterii orientative recomandate de Sinodul BOR enunță explicit „promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării”.

Aici, documentul oficial publicat de Agenția de Știri a Patriarhiei se lovește cap în cap cu ceea ce susține site-ul G4media: „Patriarhia Română se dezice, miercuri seară, de un comunicat fake inscripționat astfel încât pare emis de biroul de presă al BOR, prin care ar îndemna la votarea candidatului cu trăsăturile lui Călin Georgescu: Anti-avort, familie formată doar dintr-o femeie și un bărbat, spiritualitate, apărarea ”cu demnitate” a intereselor poporului român pe plan extern etc”.

Iată comunicatul care a circulat pe social media și pe care G4media, împreună cu „reprezentanții patriarhiei”, s-au grăbit să îl declare fals:

Iată și punctul 8 + 9 al Îndreptarului Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, publicat pe Basilica.ro la 10.03.2024:

„8. Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate. În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate;
II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale şi sociale ale Bisericii;
III. respectul pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
IV. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
V. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
VI. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
VII. apărarea şi promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;
VIII. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului şi dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente şi viitoare;
IX. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor şi a diasporei române, precum şi promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
X. apărarea şi promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern şi intern.

9. Desigur, aceste criterii pot fi completate cu alte criterii utile pentru orientarea alegătorilor spre un vot corect, responsabil și folositor țării.

Îndreptarul a fost aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024” – Basilica.ro.

Constatăm că atât hotărârea sinodală citată, cât și conținutul acesteia, coincid întru totul cu textul comunicatului care a circulat miercuri, 27 noiembrie 2024, pe Internet. Singura necunoscută e dacă această reiterare a fost emisă sau nu de Biroul de Presă al Patriarhiei Române (motiv pentru care vom adresa o întrebare către această instituție), și nu dacă Patriarhia susține sau nu valorile creștine care sunt publicate în Îndreptarul de pe site-ul său oficial.

Ștefana Totorcea, jurnalist Basilica.ro, a scris într-o postare din 28 noiembrie următoarea explicație: „Biserica a emis un îndreptar al alegătorului creștin la începutul anului și acum acesta circulă cu antetul Patriarhiei și data de 27 noiembrie 20204. Poate că intenția falsificatorului a fost bună, dar nu face decât să atragă Biserica într-o dezbatere electorală extrem de divizivă. Iar asta nu va folosi nimănui. Hai să rămânem cu mintea limpede. Ambele tabere sunt parte din Biserică. Mila Domnului”.

Ce constatăm e că pe data de 27 noiembrie, Alexandru Boboc a republicat pe Basilica.ro comunicatul din 10 martie, dar fără partea a doua, care conținea criteriile orientative pentru votul creștinilor, ci doar cu prima parte, în care li se interzice clericilor să facă politică. Textul e semnat de Biroul de presă al Patriarhiei Române și conține doar punctele 1-5 din comunicatul anterior, care avea 9 puncte (publicat de Andrei Ursulean pe Basilica.ro și aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1731 din 29 februarie 2024).

Aceasta nu e prima dezinformare crasă acreditată de G4media. Nu putem uita cum l-a atacat respectivul site pe Rareș Andrei Păuna de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, student și chitarist, pentru că a cântat „Ne vom întoarce într-o zi” de Radu Gyr la festivitatea de absolvire din Piața Mare. Poezia nu avea nimic legionar în ea, versurile se adecvau perfect contextului de rămas bun, ba mai și există un cântec făcut celebru de Mircea Rusu Band pe aceste versuri. Iar trompetele USRiste de la G4 acuzau Armata Română de legionarism! Trebuie mult discernământ și verificare în aceste zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *