Ne vom întoarce într-o zi, mesajul martirilor anticomuniști, cântat în Piața Mare a Sibiului de absolvenții Academiei Forțelor Terestre. Filmarea, ștearsă de pe pagina de Facebook a MApN

Poezia fostului deținut politic anticomunist Radu Gyr, „Ne vom întoarce într-o zi”, s-a numărat printre melodiile cântate de „Trupa AFT – Band of Brothers and Sisters” (Trupa Fraților și Surorilor) la festivitatea de absolvire „Gaudeamus” a studenților din cadrul Universității „Lucian Blaga din Sibiu”, printre care se numără și studenții militari. Ceremonia a avut loc joi, 9 iunie 2022, și a fost precedată de o defilare. Transpunerea muzicală nu este o creație originală a tinerilor studioși, ea fiind deja introdusă în circuitul muzicii folk de cantautorul Mircea Rusu. „Pentru voi, dragi studenți, eroii zilei de mâine. Sângerând și iubind vă veți întoarce înapoi”, a fost dedicația pe care a rostit-o chitaristul formației, îmbrăcat în uniformă militară. Filmarea, inițial postată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (MApN), a fost ulterior cenzurată, după ce au apărut indignări referitoare la apartenența lui Radu Gyr la Mișcarea Legionară în perioada interbelică, a observat site-ul G4media, fără a menționa faptul că, în calitate de director al teatrelor în scurta epocă a guvernării legionare, Gyr a ajutat la înființarea Teatrului Barașeum, devenit după 1945 Teatrul Evreiesc de Stat. Deși în 2019 președintele Klaus Iohannis – conform Constituției, capul Armatei – sărbătorea în Piața Mare cei 30 de ani de la căderea comunismului, se pare că în 2022 Armata Română practică cenzura operelor scrise de eroii anticomuniști, cu toate că mesajul poeziei, scrisă în închisorile comuniste de exterminare a dizidenților, nu avea nimic de a face cu vreo ideologie politică, ci doar cu speranța creștinească a foștilor deținuți politici de a se „întoarce într-o zi”, în ciuda eliminării lor fizice, mai precis în ziua cea neînserată a Vieții de Apoi. Gestul este cu atât mai simbolic cu cât, la 33 de ani de la căderea comunismului, Sibiul se mândrește că este „oraș martir”, iar în Piața Mare sunt instalate două plăci comemorative ale eroilor anticomuniști – e drept, monumentele se referă doar la eroii Revoluției din Decembrie 1989, dar și foștii deținuți politici sunt tot eroi anticomuniști, indiferent de încercările „corectitudinii politice” de a diminua importanța jertfei lor, pe care au plătit-o cu viața, fie că au supraviețuit sau nu torturilor și experimentelor de „reeducare” INUMANE din închisorile politice comuniste.

Redăm, mai jos, conținutul poeziei „Ne vom întoarce într-o zi” de Radu Gyr:

Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc în nori,
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi,
Şi cei de azi, cu paşii grei,
Nu ne-or vedea, nu ne-or simţi,
Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,
Uşor, ţinându-ne de mâini,
Toţi cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.

Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Şi-n cântecul pe care şi-l
Vor spune alţii după noi.

Noi, cei pierduţi, re-ntorşi din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem şi-n disperări,
Şi-n răni ce-n piepturi se ascund.

Şi-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge zi de zi,
În tot ce mâine, ca şi ieri
Va sângera sau va iubi!

Redăm, mai jos, și interpretarea muzicală a studenților Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, pentru a rămâne ca mărturie în pofida cenzurii site-urilor oficiale:

Nu la fel de cenzurată a fost „Romanța de cântat în permisie” a folkistului Cristian Buică, membru marcant al Cenaclului „Flacăra”, pe care absolvenții AFT au reinterpretat-o în regie proprie, iar presa a preluat-o cu mare încântare. „Pentru că urmează o lungă permisie, Romanță de cântat în permisie. Muzica Cristian Buică, Versuri Ioan T. Mihai. Acum puteți aplauda, să știți, că nu este interzis la aplauze”, a fost introducerea făcută de chitaristul formației „Band of Brothers and sisters”. VIDEO Știri de Sibiu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *