Artista Folk Maria Gheorghiu, victima anulării unui concert la Arad din motive ideologice scornite de o „jurnalistă” de extremă stânga

Artista de muzică Folk Maria Gheorghiu, originară din Reșița, trăitoare la București, s-a trezit cu un concert anulat la Arad din pricina unor false acuze de „legionarism”, asociate forțat unor cântece patriotice din repertoriul ei sau unor săli în care a acceptat să cânte, în urma unui articol inflamator, publicat de un website tendențios. Cântăreața, lansată în epoca vechiului Cenaclu Flacăra și având ulterior o carieră muzicală independentă ireproșabilă, respinge acuzele care au dus la anularea pripită a concertului ei de Florii.

„Tocmai ce mi-a fost anulat un concert de Florii la Arad, pentru că niște nenorociți m-au asimilat unei mișcări legionare!!!!!
Nu fac parte din nici o organizație de acest tip!!!!!
Nu fac politică. Singura mea politică este cântecul, el mă definește și cântecele mele nu au nici o legătură cu nici o organizație de tip extremist!!!!
Tocmai m-am întors de la Chișinău unde am participat la Zilele Reginei Maria, unde am cântat Inima de la Balcic.
NU CÂNT ȘI NU PROMOVEZ cântece legionare”, a scris Maria Gheorghiu vineri, 28 martie 2025, pe contul său de Facebook.

A doua zi, la ora 13:10, doamna muzicii Folk românești a intrat în direct la Antena3-CNN pentru a-și face cunoscut punctul de vedere:

„Mulțumesc pentru posibilitatea de a mă delimita și public de acuzațiile care mi-au fost aduse. Mă scuzați, vorbesc destul de greu pentru că sunt sub efectul unor medicamente care să mă calmeze.

Deci, am fost invitată în luna februarie de către Alina Panico, pe care o știam și care este un om cât se poate de normal, o știam și de la Fundația Dan Voiculescu…

Am fost invitată să cânt într-un club pentru niște tineri care și-au manifestat dorința să-mi asculte cântecele. Habar n-am avut că în acel club vor fi probleme pentru că au fost niște însemne pe-acolo. Nici nu le-am băgat în seamă! Eu m-am dus, am cântat – și am cântat doar cântecele mele identitare, gen Inima de la Balcic, Scrisoarea unui țăran moldovean, Nu plânge Maică Românie, Cântă cucu-n Bucovina, Drum bun toba bate și cântecele mele de dragoste din Câmpul de Lavandă.

Nici o conotație legionară, nu s-a scandat nimic la acel concert! Au fost oameni cu copii mici, familii tinere cu copii de 9 – 10 ani acolo. Nici o legătură cu Mișcarea Legionară!

Niciodată (nu am avut intenția de a promova legionarismul, n.r.), m-am delimitat întotdeauna de tot ce înseamnă mișcare extremistă, legionară!

În primul rând, nu uitați că lucrez la un post public de radio (București FM, sucursală a Societății Române de Radiodifuziune, n.r.) și nu-mi permite nici meseria pe care o am să mă asociez politic cu nimeni! Niciodată nimeni nu poate să spună despre mine vreun cuvânt clătinat în ceea ce privește vreo mișcare extremistă sau legionară.

Nu, nici un cântec! Singurul cântec la care se putea face referire este cel scris de Adrian Păunescu în urmă cu 40 de ani și care există de foarte multă vreme publicat și care a fost, se cântă de către toată lumea – Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt -, pe care nu-l mai cânt de mult pentru că am înțeles că poate fi asimilat unor mișcări extremiste și nu-l mai cânt, nici când mi se cere nu-l mai cânt!

Nu am avut nici un cântec care să aibă vreo conotație extremistă sau legionară – nici unul!

Și, atunci, am rămas surprinsă când cei de la Comitetul de Cultură din Arad mi-au anulat concertul de Florii – atenție, niște oameni extraordinari la Arad, întotdeauna am avut o colaborare foarte frumoasă cu ei, de ani de zile cânt la Arad și de Florii, și de Crăciun – chiar în iarna aceasta am cântat colinde. Am avut spectacolul „Sub zodia Mariei”, dedicat Reginei Maria, pe care l-am dus acolo. Niciodată n-am avut nici un fel de probleme, n-am spus în public nimic care să deranjeze, pentru că, dacă ar fi fost așa, nu m-ar mai fi chemat!

Și, acum, dintr-o dată, apare un articol în care sunt asociată cu această mișcare legionară, un articol realizat de o jurnalistă care nu s-a documentat suficient și care n-a știut exact ce-a fost acolo”, a răspuns Maria Gheorghiu întrebărilor prezentatoarei Antena3 – CNN, Mihaela Birzila. Înregistrarea intervenției artistei a fost postată de fiica dânsei, Maria-Cassandra, pe Facebook.

În apărarea afirmației că evenimentul etichetat în mod fals ca având caracter neo-legionar a fost, de fapt, unul obișnuit, cu un public deloc extremist, vine o comentatoare care mărturisește (Daniela Hîrjoabă) că a participat la cântarea Mariei Gheorghiu împreună cu copiii: (articolul continuă sub foto)

Maria Gheorghiu afirmă că „Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt”, un cântec patriotic despre eroii celui de-Al Doilea Război Mondial de pe frontul anti-sovietic, a fost scris, culmea, de poetul Adrian Păunescu în timpul comunismului, el neputând fi etichetat de extremă dreapta din moment ce a apărut sub un regim de extremă stânga. Iată o replică pe care ea o oferă jurnaliștilor de la Agora Press: (articolul continuă sub foto)

Mai târziu în aceeași zi, artista de muzică Folk a postat și un drept la replică, aparent adresat „jurnalistei” fact-checkerițe de la un website tendențios (până la publicarea și actualizarea articolului nostru, site-ul de unde a pornit scandalul nu a binevoit să publice dreptul la replică al victimei sale, o dovadă în plus a probității profesionale a „jurnalistei” preocupate):

„E dreptul meu să mă apăr când sunt asociată unei mișcări extremiste. Am scris un drept la replică.
Ca urmare a articolului dvs, mă văd obligată să vin cu următorul drept la replică: așa cum v-am comunicat și telefonic, singurul concert de anul acesta a fost la Alexandria, organizat de Consiliul Județean și Uniunea Scriitorilor. A mai fost în ianuarie și Festivalul Mediaș Cetate Seculară. În București NU am avut nici un concert. Sunt recent operată pe inimă și am contractat și o pneumonie interstițială atipică foarte agresivă, ceea ce m-a împiedicat să susțin concerte în public, conștientă fiind că nu m-aș ridica la standardele mele și neavând voie nici să forțez inima.
Evenimentul la care faceți dvs referire a fost o petrecere privată cu circuit închis la care au participat doar câțiva din fanii mei apropiați și vechi fani. Spațiul respectiv mi-a fost pus la dispoziție de cei cărora le era dor să mă asculte și care m-au adus la eveniment cu mașina.
Grupul menționat de dvs. nefiind implicat nici în organizarea, nici în desfășurare acestui eveniment privat. NU s-au scandat nici un fel de lozinci legionare sau extremiste. Am cântat cântece de dragoste de pe albumul CÂMP DE LAVANDĂ și câteva cântece patriotice: Inima de la Balcic (dedicat Reginei Maria), Scrisoarea unui țăran moldovean scris pentru frații noștri din Basarabia, Nu plânge, Maică Românie! (cântec scris după scrisoare găsită în ranița unui soldat mort in Primul Război Mondial), Cântă cucu-n Bucovina, Drum bun toba bate și Cântecul lui Lucaci (preotul Vasile Lucaciu, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania din timpul imperiului astro-ungar). Nu am cunoștință ca aceste cântece să aibă vreo conotație legionară sau extremistă. Sper că acest drept la replică va lămuri definitiv eventuale dvs. nelămuriri, eliminând orice fel de confuzii care ar putea să ducă la anumite asocieri forțate”, a scris artista Maria Gheorghiu sâmbătă, 29 martie 2025, pe contul său de Facebook. (articolul continuă sub foto)

Comentariile de susținere cvasi-unanimă – unele, chiar din partea unor membri ai Comunității Evreiești din România, participanți la spectacolele ei – nu fac decât să întărească probitatea morală a doamnei Gheorghiu. (articolul continuă sub foto)

Dar și colegii artiști sau oameni de cultură au făcut scut în jurul doamnei muzicii Folk românești pentru a o apăra de acuzațiile trase de păr ce i s-au adus de către un website aproape necunoscut. Spun „necunoscut”, pentru că l-am căutat cu 3 motoare de căutare diferite și nu am găsit nimic despre sursa scandalului, până ce nu mi-a servit cineva pe Facebook link-ul pe care îl voi afișa în rubrica de comentarii. (articolul continuă sub foto)

Ce a stat la baza scandalului de presă soldat cu anularea nedreaptă a unui concert al unei cântărețe absolut nevinovate? Site-ul unei „jurnaliste” fact-checker (din tagma celor care cenzurau postări nealiniate în pandemie) care se ia la trântă cu niște grupuri sau asociații de suporteri sportivi, entuziaști ai galeriilor de fotbal, activiști anti-comuniști tip „Noii golani” și frății ortodoxe care organizează conferințe, excursii, tabere pentru tineri. Pe toți aceștia îi amestecă de-a valma cu susținători ai AUR sau ai lui Călin Georgescu și scoate un „documentar” despre mișcări presupus neo-legionare față de care, vezi Doamne, organele statului sunt prea „blajine”. Căci cine e turnător online e și ticluitor de sesizări mai mult sau mai puțin întemeiate pe la CNCD sau Procuratură. Totul, cu citate groase din considerațiile unor angajați ai Institutului „Elie Wiesel”, autoarea fiind, pare-se, prietenă de filieră ONG-istă cu persoane care au trecut din câmpul activismului civic în solda unor instituții bugetare. Deși se pretinde verificatoare factuală, „jurnalista” respectivă fie nu cunoaște – și nici nu încearcă să înțeleagă – sensurile din spatele unor simboluri și concepte, fie este înregimentată politic și, prin urmare, își scrie articolele despre inamicii ideologici – reali sau presupuși – pornind de la concluzie spre demonstrație, nu invers. E destul să menționăm că autoarea „demascării” cu iz stalinist îi consideră pe Mircea Vulcănescu și Radu Gyr, scriitori de certă valoare ai Literaturii Române de secol XX, „criminali de război”, adoptând retorica „tribunalelor poporului” ocupantului sovieto-comunist, care i-au aruncat pe acești români iluștri în pușcării politice de „reeducare” prin exterminare, făcând din ei adevărate victime ale comunismului. Dacă ar aplica aceleași judecăți vizavi de victimele Holocaustului, agitatoarea s-ar putea trezi cu eticheta de (neo)nazistă – cu toate că orientarea ei pare a fi de extremă stânga, adică (neo)marxistă. În timp ce deplânge anumite fonduri direcționate de ICCMER pentru încurajarea unor itinerarii turistice de păstrare a memoriei victimelor comunismului, investigatoarea auto-erijată se hrănește cu fonduri de la Rise Project, Factual și alte antreprize de tip soroșist, atunci când nu cere pe site-ul propriu donații de la 20 la 45 de lei pe lună de la cititori. Asta, în timp ce critică modalitatea altor ONG-uri „nealiniate” viziunilor ei politice de a face comerț cu hanorace, tricouri și obiecte imprimate, de pe urma cărora să-și susțină financiar activitățile. (articolul continuă sub foto)

(comentariu Facebook de Titus Constantin, cantautor de muzică Folk)

Dar care-i treaba cu Maria Gheorghiu? Printre altele, în pretinsa inchi…ăăă… investigație, fact-checkerița descoperă că una dintre grupările naționaliste sau creștin-ortodoxe pe care ea le consideră fasciste – într-o pură dialectică marxistă – a avut-o invitată pe Maria Gheorghiu într-o sală pe pereții căreia ar fi fost afișate simboluri discutabile. După cum am văzut în postările ei, artista recunoaște că a cântat în acel cadru, dar că nu ar fi fost unul cu tematică „extremistă”, ea însăși rezumându-și repertoriul la câteva cântece patriotice clasice și la colecția „Câmpului de lavandă” – a nu se citi „campului”! -, care conține cântece de dragoste. (articolul continuă sub foto)

În sala din fotografia citată de website-ul de scandal se presupune că se întâlneau membrii unei grupări identitar-naționaliste ca să asculte… conferințe susținute de preoți ortodocși sau concerte de muzică Folk. Trecem peste denumirea tendențioasă de „sediu conspirativ” (pe care o foloseau comuniștii ilegaliști din perioada interbelică și „jurnalista” preocupată o are și ea în vocabularul predilect), și observăm că e vorba de o sală de întâlniri sau conferințe cum au foarte multe ONG-uri de tineret. Eu însumi am activat când eram licean într-o sală nu foarte diferită de cea din imagine, unde ținea ședințe filiala brașoveană a organizației „Cercetașii României”. În aceeași epocă erau în vogă mișcări civice de tipul „Noii Golani” sau „Acțiunea 2012”, care militau împotriva comunismului și pentru Unirea cu Basarabia. Maximele lor fapte de vitejie erau proteste pe la București și excursii dincolo de Prut. Mitinguri pentru Roșia Montană și Marșul Centenarului (Marii Uniri), ceva mai târziu, spre mijlocul și finele anilor 2010.

Ce simboluri „interzise” pot fi văzute pe pereți? Tricolorul românesc? Harta României interbelice, cu incripții despre ORTODOXIE, NEAM ȘI ȚARĂ? O cruce albastră? Un afiș despre revolta muncitorească anticomunistă de la 15 Noiembrie 1987 din Brașov? Un semn al Victoriei cu mențiunea că au trecut 35 de ani de la Revoluția Română anticomunistă? Secera și ciocanul tăiate cu semnul INTERZIS? Mențiunea „Defend Europe” despre o organizație europeană de dreapta, care militează contra migrației ilegale? Că pe cea legală n-o poate contesta nimeni. (articolul continuă sub foto)

Ei bine, într-un asemenea spațiu a cântat Maria Gheorghiu pe șoseaua Giurgiului în prezența unor tineri, a unor familii cu copii și, conform capturilor, chiar a unor membri ai Comunității Evreiești, care mărturisesc că s-au simțit foarte bine datorită cântecelor ei. Pentru asta trebuia linșată mediatic și pedepsită public prin anularea concertului de Florii de la Arad? Se face o nedreptate unei artiste de mare valoare, punându-i-se în cârcă acuzații neacoperite de realitate, etichete cu vădit impact emoțional și cu posibile consecințe legale care duc spre cenzură, autocenzură și chiar repercusiuni financiare. Astfel de comportamente reprobabile din partea unor oficine de presă cu pretenții de „investigații” și „verificări factuale” nu pot decât să dăuneze libertății de exprimare, mediului artistic și de afaceri, climatului democratic din România. (articolul continuă sub foto)

Conform legii fundamentale a țării, „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisă” – Art. 30 din Constituția României. Prin comparație cu legea fundamentală, legile ordinare care încearcă să combată nazismul (trecem peste faptul că legionarii nu au fost condamnați împreună cu naziștii la Procesul de la Nuremberg), discriminarea sau incitarea la ură sunt de natură să apere libertățile unor grupuri sociale minoritare, să le protejeze de abuzuri, iar nu să încalce drepturile general valabile sau, mai grav, să persecute majoritatea sub pretextul apărării minorităților.

Din păcate, ambiguitățile unor texte legislative adoptate netransparent, fără dezbatere publică de majoritatea parlamentară a PNL sau PSD în ultimul deceniu au lăsat portițe pentru apariția unor excese de zel foarte greu delimitabile de instinctele tiraniei comuniste (cenzură, delict de opinie, crimăgânditul, penalizarea ideilor etc.), contra căreia a fost elaborată Constituția postdecembristă. Rămâne la latitudinea bunului simț al cetățenilor și a bunei-credințe a judecătorilor să prevină eventuale derapaje anti-democratice care pot decurge de aici. Coeziunea socială și solidaritatea de breaslă ar trebui să prevaleze în astfel de cazuri, ceea ce e foarte greu pentru un popor dezbinat sistematic în ultimele două decenii exact de presă, cea care ar fi trebuit să apere democrația. (articolul continuă sub foto)

Dacă nu vor fi intentate procese de natură să o despăgubească financiar și moral pe Maria Gheorghiu -noi sperăm să fie!-, măcar organizatorii de festivaluri să fie mai atenți de unde-și culeg informațiile pentru a nu mai cădea în plasa unor dezinformatori notorii, îmbrăcați în haine de „profesioniști”, a unor „instanțe morale” imorale! Dacă nu de dragul prestigiului evenimentului lor, măcar de dragul publicului spectator! (articolul continuă sub foto)

Până la urmă, tot artista face pasul spre împăcare, întorcând și celălalt obraz – deși asta nu înseamnă neapărat că și cei care i-au anulat concertul la Arad vor fi la fel de concesivi (bine-ar fi să fie!). Deși a trecut prin mai multe stări sufletești tipic umane, de la șoc la auto-apărare, Maria Gheorghiu își regăsește echilibrul în dragoste, lumină și iertare, adică în mesajul principal din majoritatea cântecelor ei Folk.

Tare mult mi-ar plăcea să descoperiți iubirea din cântecele mele! Să ne curățăm de tot răul din noi!

„Am obosit cu toată mizeria asta care mi se întâmplă total nejustificat, nedrept, neadevărat. Nu îmi plac stările conflictuale și mă feresc de ele cât pot, cu atât mai mult de când inima mea a devenit foarte fragilă.
Chiar nu vreau să se oprească de tot câtă vreme simt că mai poate iubi, mai poate dărui!
Mi-ar plăcea să vă aplecați spre latura aceasta a vieții. Fără iubire e totul pierdut.
Nu am să mai comentez nimic despre nedreptatea care mi s-a făcut. Rugămintea mea este să oprim comentariile legate de asocierea mea cu acel material care inflamează și dezbină.
Va rog, vă implor să ne întoarcem la cel mai important sentiment, cel care ar trebui să ne guverneze viețile.
Tare mult mi-ar plăcea să descoperiți iubirea din cântecele mele. Curăță sufletul și îl alină.
Aseară, am primit cel mai frumos cadou din partea unui vechi și statornic prieten de departe, care a avut înțelepciunea de a mă îndepărta delicat de la mizeria care mi se întâmplă și mi-a dăruit o sferă de lumină care să mă protejeze și să mă întărească psihic.
Da, uneori căutatul ne găsește…
Cum ar fi să dați share la această postare?
Cum ar fi să ne amintim că suntem în Postul Paștelui, când ar trebui să ne curățăm de tot răul din noi?”, a scris Maria Gheorghiu în ultima ei postare dedicată (duminică, 31 martie 2025) scandalului căruia i-a căzut victimă nevinovată. Ea a adăugat postării și această ilustrație muzicală, intitulată „În sfârșit, împreună!”: (articolul continuă sub video)

Dezbaterea e esențială într-o democrație și, finalmente, e mai bine că s-a iscat, decât ca totul să rămână tăcere, capul plecat, autocenzură, „corectitudine politică”. Dacă aveți comentarii de adăugat, vă rugăm să o faceți în secțiunea dedicată lor de pe acest site. Aât timp cât sunt politicos și argumentat formulate, le vom publica în decurs de câteva ore, indiferent dacă sunteți de acord cu noi sau ne contraziceți. E dreptul d-voastră să gândiți liber, inclusiv nonconformist, iar noi credem în inteligența cititorilor noștri! Altfel nu ne-am fi întâlnit aici. (articolul continuă sub foto)

ACTUALIZARE: Spiritele nu se lasă calmate nici după apelul la pace și iertare al doamnei Maria Gheorghiu. Astfel, luni, 31 martie 2025, dl. Nicu Alifantis a postat cu mențiunea „No comment” un articol de pe site-ul Puterea.ro cu titlul „Concert de Folk anulat, la Arad, după ce o solistă a fost acuzată de simpatii legionare” (link în comentarii). Evident că, dată fiind notorietatea artistului, postarea a generat câteva sute de comentarii – de această dată, nu toate în apărarea muzicienei. Celor care o acuzau în mod eronat de promovarea unor simboluri extremiste în spectacolele ei, Maria Gheorghiu le-a dat următorul răspuns standard:

„Credeți că, dacă ar fi fost o activitate legionară, aș fi invitat acolo 2 membri marcanți și respectați ai comunității evreiești din România? Credeți că, dacă aș fi avut simpatii legionare, aș fi cântat la Teatrul Evreiesc de Stat alături de doamna Maia Morgenstern? Credeți că, dacă ar fi existat măcar o urmă de manifestare legionară, ar fi fost la acel eveniment mame cu copii de 5, de 8, 9 ani? Pentru conformitate, cei care au participat din cadrul comunității evreiești au depus mărturie. Greșeala mea a fost că nu am verificat ce e cu acel club și faptul că existau inscripții patriotice (nu legionare, atenție).

Am fost invitată de către Alina Panico pe care o cunoșteam de mult, de când am făcut o emisiune cuea pe când era PR al Galeriilor de Artă Artmark. În ceea ce privește cântecul pentru care mă acuzați, l-am scris (compus, n.r.) în urmă cu 43 de ani, înainte de 89, iar versurile le-am luat dintr-un volum publicat (versuri: Adrian Păunescu, n.r.). Cântecul a apărut pe un disc editat de Intercont Music în anii în care nu era interzis să vorbești despre faptul că armata română a trecut Prutul pentru eliberarea teritoriilor românești de la ruși. Despre asta e vorba în cântec.

În ceea ce privește georgismul, vă asigur că nu am asemenea simpatii și că, în general, nu îmi exprim public opțiunile politice. Nu am făcut-o niciodată și nu o voi face. E foarte ușor să pui etichete, să arunci cu noroi și să crucifici pe cineva fără să cunoști adevărul. Nu vă doresc să fiți în locul meu”.

O postare mult mai destinsă și oarecum satirică a făcut luni după-amiază poetul Sorin Poclitaru, autor a numeroase texte cântate de folksingeri, unele cu tematică de amuzament, dar și multe cântece profunde, pline de morală și fior sacru:

„Acum, după anularea concertului Mariei Gheorghiu, ptr simpatii legionare, aștept reacția indignată a Vetei Biriș. Că și ea cântă Bocetul lui Ioan cel fără de mormânt. E drept că n-am auzit-o spunând că e cântecul Mariei, dar ce mai contează.

În atenția CNA!

Vă rog să studiați cu atenție si următoarele piese f cunoscute ptr a străjui cu hotărâre la curățenia culturii românești:

În grădina lui Ion

Ion era țăran român

Ionel, Ionelule

Bade Ioane

Ion opot kivanok”, a scris pe Facebook hâtrul poet din Gura Humorului.

De interes, pe teme similare:

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți alege să sprijiniți presa independentă cu o cafea. Vă mulțumim!