
Filmul „Adame, unde ești?” despre viața într-o mănăstire athonită va fi proiectat deseară la Parohia Lazaret II din Sibiu. Sinopsis de diac. Alexandru Plîșca
Filmul „Adame, unde ești?” de Alexandru Zaporoșenco și Alexandru Plîșca va fi proiectat duminică, 2 martie, la ora 18:00, după vecernie, în Parohia Ortodoxă Lazaret II – Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Sibiu, unde slujește Părintele Prof. Univ. Dr. Vasile Mihoc. Pelicula a fost turnată la Mănăstirea Dohiariu din Muntele Athos, avându-l ca personaj central pe fostul stareț al acesteia, Arhimandritul Grigorie Zoumis.
De fapt, personajul central este modul de viețuire athonită și filmul e un excelent prilej de a vedea cum se trăiește în Sfântul Munte pentru cine nu a fost niciodată acolo sau nu poate să meargă, dar și pentru cei care au făcut-o și au rămas cu dorul după această insulă a Maicii Domnului sau republică monahală, cum i se mai spune. Pe parcursul celor aproape două ore cât durează proiecția, sunt abordate cam toate aspectele viețuirii de călugăr sau de pelerin într-o mănăstire athonită: de la slujbele religioase – inclusiv cea a tunderii în monahism sau cea a Sfintelor Paști – și până la feluritele ocupații ce țin de organizarea economică și de activități practice voluntare – „ascultări”: munca la bucătărie și sala de mese, zidăria, pescuitul, agricultura, creșterea animalelor și nu numai. Apar schițate și unele ispite sau conflicte mocnite, semn că indiferent cât de mult ar căuta mântuirea, frații rămân tot oameni, cu bune și cu rele.
Filmul impresionează prin tandrețe, abordare poetică și exhaustivă, obiectivitate și libertate: nu impune o viziune unică asupra celor prezentate, ci lasă fiecărui privitor ocazia să înțeleagă și să ia cu el acea parte care l-a impresionat mai mult, care a rezonat cel mai bine cu sinele său lăuntric. Câți privitori, atâtea maniere de înțelegere! Motiv pentru care, la final, se va purta o discuție cu cel puțin unul dintre producătorii filmului, precum și cu preoții parohiei – gazdă.
Redăm, mai jos, câteva informații despre această peliculă, puse la dispoziție de diaconul ucrainean Alexandru Plîșca (Oleksandr Plyska):
„SUBIECTUL FILMULUI
Filmarea peliculei „Unde ești, Adame?” a fost realizată în Sfântul Munte Atos, la Mănăstirea Dochiariu, în timpul vieții și cu binecuvântarea regretatului Egumen, Arhimandritul Grigorie Zoumis.
Filmul se arată a fi o observare delicată a vieții de zi cu zi a monahilor, a lumii lor interioare și a viețuirii uimitoare într-un loc unic, unde timpul nu are drept unitate de măsură oră.
Vedem oameni care sunt aprofundați in rugăciune, muncă, încercări, greutăți fără de număr și dureri.
Imaginile lepădării de sine și ale altruismul monahal nu lasă pe nimeni indiferent și astfel, spectatorul parcurge calea proprie în căutarea răspunsurilor la profunde căutări personale, cum ar fi de pildă, „oare unde se găsește inima mea?”, „unde mă aflu eu?”, la baza cărora stă întrebarea fundamentală, adresată întregii omeniri: „Unde ești, Adame?”.
Într-o oarecare măsură, filmul se arată a fi un imn înălțat Credinței, Ortodoxiei și monahismului, slăvind sfințenia, stare care într-un final, poate fi dobândită de către cei ce se sârguiesc în căutarea ei.
ÎN CE CONSTĂ UNICITATEA ACESTUI FILM?
Acesta este un document istoric, el nu conține jocuri de roluri și scenarii scrise din timp, replici și situații gândite în prealabil, nefiind prezentă „vocea din spatele ecranului”. Scenariul s-a așezat într-un mod firesc, precum un mozaic compus din viețile eroilor filmului.
In film nu este prezentă nici exaltarea, nici propaganda. Pelicula oferă fiecărui spectator libertatea de percepție, indiferent de opiniile legate de apartenența sa religioasă, confesională, etică sau politică.
Autorii nu insistă impunând nicio idee sau opinie, aici fiind prezentată viețuirea monahilor și viața mănăstirii în toată profunzimea și splendoarea lor, în timp ce spectatorul își trăiește doar propria experiență. Scufundându-se in atmosfera filmului, îmbrățișați fiind de o empatie sinceră și plină de compasiune, spectatorii devin involuntar nu doar martori, ci și participanți la evenimente, înfăptuind astfel o lucrare trudnică cu mult folos în adâncul propriilor inimi.
INFORMAȚII DESPRE PROIECȚIILE FILMULUI
În Romania, premiera filmului „Unde ești, Adame?” a avut loc în septembrie 2023, la Palatul Patriarhal. Filmul a fost proiectat atât în marile orașe și în localități din Romania, cât și în parohiile românești din Germania, Franța, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Spania și Olanda.
Participarea la festivaluri de film.
Filmul a fost selectat și proiectat în cadrul a două festivaluri de film de categoria „A”, acreditate de FIAPF.
•Festivalul de film din Cracovia, Polonia, care este și ce mai vechi festival de film documentar din Europa.
•Festivalul de film din Tallinn, numit și Tallinn Black Nights Film Festival.
Filmul ” Unde ești, Adame?” a obținut premii la următoarele festivaluri de film.
•Festivalul de film „POKROV”, Kiev, Ucraina, unde a primit Grand-Prix.
•Festivalul culturii creștine Zaicear, Serbia, unde a primit Grand-Prix.
GIFT of Canada, •Festivalul international de film grecesc, unde a primit Premiul pentru cel mai bun film documentar.
Cu adânc respect și nădejde în sprijinul Sfinției Voastre, protodiacon Alexandru Plyska.
Date de contact:
+380992908691 (WhatsApp, Viber).
plyska74@gmail.com ”
Dacă v-a plăcut acest articol, puteți alege să sprijiniți presa independentă cu o cafea. Vă mulțumim!
