Avocata Elena Radu, la aniversară, ne explică ce e prescripția specială, îndemnându-ne să verificăm informațiile vehiculate de presă. Mulți ani trăiască! VIDEO alături de avocatul Toni Neacșu
Președinta Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept (CASD), av. Elena Radu, și-a petrecut miercuri, 26 octombrie, ziua de naștere pe social media făcând o demonstrație juridică menită să demonteze anumite manipulări care au apărut în presă pe tema prescripției speciale. La un moment dat, în emisiunea transmisă live pe Facebook și YouTube a intervenit și av. Toni Neacșu. Redăm mai jos explicațiile pertinente ale celor doi și, în special, ale sărbătoritei, căreia îi urăm „La Mulți Ani!” și îi mulțumim pentru întreaga sa luptă civică și juridică pentru denunțarea abuzurilor din starea de urgență/alertă și până astăzi.
„Va mulțumesc tuturor pentru urările pe care mi le-ați transmis! 43 ani.
După câteva ore de conversat pe ce e aia prescriptie speciala, cine e vinovat de fapt, cum sa încerc sa explic romanilor pe înțelesul lor ca să nu se mai lase manipulati: ajunsai la concluzia ca și mie îmi lipsește o doaga.
Dacă de ziua mea stau sa explic termeni juridici, de unde se trag problemele, când altii se duc la plimbare, pentru simplul fapt ca nu suport nedreptatea și auzind la chioșcul din cartier vecinii cum au fost manipulati pe la TV ca s-au dat hotărâri cu direcție, în favoarea unuia sau altuia, e clar ca am nevoie de psiholog.
Dacă vreți să îmi vedeți moaca la 43 ani și ce ma preocupa pe mine azi, puteți urmări aici:
Nepreptatea dăunează grav sănătății!
NU sunt un exemplu de urmat! Asa ca de ziua dvs, vedeți-vă de viata! Insa, in restul timpului, încercați totuși sa va informați, sa filtrati informația, ca să nu vă lăsați manipulati, iar atunci când constatați ca se mediatizează nedreptatea, reacționați!
Acceptând nedreptatea la care este supusa un cetățean sau o autoritate publica pentru ca își îndeplinește obligațiile, acceptați ca și dvs sa fiți supuși la un moment dat unei nedreptăți, fara sa aveți vreo posibilitate sa va apărați și sa vi se facă dreptate.
PS: vedeți ce înțeleaptă am devenit la 43 ani?
Vă spusai de dimineață ca cine nu are bătrâni să-și cumpere!
Urmăriți-ma in continuare ca poate devin și mai înțeleaptă, ca deh, varsta și experienta te ajuta sa înțelegi lucrurile mai bine. (De multe ori și experientele negative sunt o lecție de viata. Câte lecții nu am primit eu in cei 43 ani…)
Nu este necesar sa va placa de mine. Vreau numai sa încercați sa va gândiți dacă ceea ce spun nu este cumva corect, indiferent dacă va place sau nu ce auziți ca spun”, a scris avocata Elena Radu pe Facebook miercuri, 26 octombrie 2022.
Cităm, pentru o mai bună înțelegere, și o postare anterioară:
„Ce zise ICCJ-ul azi?
Că mărul este măr, iar părul este păr.
În goana după condamnări, atât au pervertit normele penale încât s-a ajuns să fie întrebat ICCJ cu privire la orice.
Cred că mai au puțin și întreabă ICCJ dacă normele de drept penal se pot aplica prin analogie.
Și dacă tot scrise din nou ICCJ negru pe alb că normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial), n-avem prescripție specială nici azi.
Asta deoarece după declararea ca neconstituționale, încă odată, a dispozițiilor art. 155 alin. (1) Cod penal, la presiunile celor ahtiați după condamnări, au dat OUG nr. 71/2022 în care au ”reglementat” prescripția specială.
Art 115 alin. (6) din Constituție spune că prin OUG nu pot fi afectate drepturi și libertăți fundamentale.
Or, prescripția aia specială de a băgat-o Guvernul prin OUG afectează dreptul la libertatea individuală.
Așa că iar va declara CCR neconstituțională și OUG nr. 71/2022, iar nu va fi vreo prescripție specială în vreo lege și rămâne numai prescripția generală.
Normal că atunci când CCR va declara neconstituțională OUG nr. 71/2022 vor sării unii ca arși să acuze CCR că ”apără penalii”.
Însă, nu CCR va fi vinovat, ci Guvernul că s-a apucat să dea OUG -uri în domenii în care îi este interzis prin Constituție.
Vinovați vor fi și parlamentarii, dacă aprobă OUG nr. 71/2022.
Legea de aprobare a OUG nr. 71/2022 este înregistrată la Camera Deputaților – cameră decizională – sub nr. PL-x 419/2022.
Însă, Parlamentul nu poate să facă constituțional un OUG neconstituțional. A zis-o CCR-ul în nenumărate Decizii. Dacă OUG este neconstituțional și legea de adoptare a OUG este neconstituțională.
Senatorii au votat în unanimitate legea de aprobare a OUG nr. 71/2022.
Binențeles că marii specialiști din comisia juridică a Senatului au dat aviz favorabil în unanimitate.
Pe mine mă miră cum de Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil. Dar, nah, când este ordin, cu plăcere!”, a mai precizat av. Elena Radu, președinta Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept (CASD).