Alți doi membri fondatori s-au retras din Coaliția pentru Națiune. Mihai Făgădaru, mesaj tulburător de peste timp: Să vă iubiți unul pe altul precum Mântuitorul v-a iubit pe voi! Nu apostolii neamului trebuie să fim, ci apostolii lui Hristos. Abia apoi, El va salva neamul

La doar două luni de la înființarea partidului suveranist „Coaliția pentru Națiune”, trei dintre cei patru membri fondatori ai acestuia s-au retras din organizație, cel rămas fiind avocatul Dan Chitic. Vom prezenta, pe rând și echidistant, poziția fiecăruia. Comentariul subiectiv pe care îl aducem este că asemenea ieșiri, indiferent de cauze/motive și chiar de dreptate și nedreptate, nu fac decât să erodeze încrederea electoratului naționalist și așa destul de fragmentat, precum și forța politică a unui posibil pol naționalist de a contrabalansa ofensiva neomarxistă (să nu uităm că, deși un partid nou-înființat „de dreapta” a intrat în chip „miraculos” în Parlament, la ultimele alegeri alte câteva formațiuni pretabile aceluiași public au căzut sub pragul necesar). Astfel, devine mai actual ca niciodată apelul lui Mihai Făgădaru, eroul protestelor anti-dictatură, ca liderii forțelor naționale să se iubească unul pe altul, să fie slujitori unii altora, să aibă smerenie și să caute să fie mai înainte de toate apostoli ai lui Hristos, pentru a putea apoi să se erijeze în „apostoli ai neamului”. Veți replica, probabil, că nu este valabil îndemnul lansat acum un an de Mihai Făgădaru pentru că el se adresa unor lideri eminamente civici, iar acum vorbim despre lideri ai unei forțe politice. Ba da, mesajul rămâne actual, întrucât îi vizează și pe doi dintre fondatorii Coaliției pentru Națiune din 2022 (Iulian Capsali și Dan Chitic) și pentru că, dincolo de persoanele enumerate în acea postare, subiectul era DIHONIE vs. UNITATE. Vom cita acest emoționant mesaj venit ca de dincolo de mormânt în întâmpinarea unor probleme la fel de actuale anul acesta ca și anul trecut. Dar, mai întâi, să (re)vedem declarațiile celor 4 (foști) lideri ai Coaliției pentru Națiune! Le vom enumera în ordine cronologică inversă.

Dan Chitic, răspunzând pe grupul său de Telegram întrebării „Ce s-a întâmplat cu Coaliția Pentru Națiune? Aud ca 3 din 4 fondatori au părăsit-o?”:

„de ce mă întrebați pe mine. eu sunt tot aici… și nu m-ați auzit că mi-as fi vorbit de rău (foștii) colegi, deși ei au făcut-o din plin… așa ca, „ați greșit adrisantul”! Eu continui să fac ce știu: să vin cu soluții și să mă bat pentru ele. Nu vreau să mă pierd în discuții sterile sau bârfe.
Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a scris utilizatorul Dan MV Chitic necenzurat Chat pe grupul de Telegram în comentariile unei postări din 24 noiembrie 2022 despre Legea Solidarității și a impozitării marilor afaceri și averi.

Cu o zi înainte, regizorul și publicistul Iulian Capsali anunțase că se retrage din Coaliția pentru Națiune, invocând diferențe de viziune și promițând construirea unei „alternative” la CpN.

„Dragi prieteni,
Împreună cu Răzvan, am decis să ne retragem din Coaliția pentru Națiune.
Opinia noastră cu privire la ceea ce ar trebui să fie această construcție politică, precum și modul de a dezvolta un partid, diferă mult de a altor membri. E de notorietate faptul că am avut divergențe care au dus la fracturi. Personal, a trebuit să lupt pentru principii care mi se păreau de la sine înțelese pentru un partid conservator.
Am sperat să rezolvăm problemele pe parcurs, dar rezistența era prea mare.
Este o eroare care ne va fi învățătură de minte pentru viitor.
Știm cât de mulți v-ați pus speranțele în noi și, de aceea, vom construi, de pe o bază solidă, o alternativă pornită de la principiile și valorile intrinseci acestui neam.
Vă asigurăm că suntem aceiași pe care-i știți de mulți ani și în care v-ați pus încrederea. Politica nu ne va schimba cu nimic; niciodată nu vom face compromisuri de care să ne fie rușine.
Chiar dacă trompetele sistemului ne vor calomnia, suntem obișnuiți de mulți ani cu acest tratament. Pentru noi vorbesc mereu faptele și tăria cu care apărăm Tradiția, Libertatea și Adevărul.
Vom reveni cu lucruri cât se poate de concrete. Foarte curând.
Doamne ajută!”, a scris Iulian Capsali pe Facebook, la 23 noiembrie 2022.

Un anunț asemănător a postat în aceeași zi și medicul Răzvan Constantinescu, etichetându-l pe Iulian Capsali în postare.

„CURÂND
Dragi prieteni,
Eu și Iulian am decis să ne retragem din Coaliția pentru Națiune.
Viziunea noastră cu privire la ceea ce ar trebui să fie această construcție politică, precum și modul de a dezvolta un partid, diferă mult de cea a lui Dan, cu care, din păcate, nu am reușit să ajungem la un numitor comun. Coaliția pentru Națiune a pornit la drum cu un balast de efectiv (celebrii ”traseiști politici”) și ideologic (democrație participativă prost înțeleasă), iar timpul ar fi adâncit, probabil, compromisurile care nouă ni s-au părut inacceptabile. Am sperat să rezolvăm problemele pe parcurs, dar nu am găsit sprijinul necesar. Este o eroare care ne va fi învățătură de minte pentru viitor.
Știm cât de mulți v-ați pus speranțele în noi și, de aceea, vom construi, de pe o bază solidă, o alternativă pornită de la principiile și valorile pe care deja le-am enunțat, comune cu ale voastre. Vă asigurăm că suntem aceiași pe care-i știți de mulți ani și în care v-ați pus încrederea. Politica nu ne va schimba cu nimic; niciodată nu vom face compromisuri de care să ne fie rușine.
Vocile ”binevoitoare”, pe care le veți auzi și acum – fie că-s ale sistemului, fie că-s ale celor care ne-ar vrea în afara luptei – nu pot estompa apartenența unora la structuri, nici cinstea și curățenia altora. Faptele vorbesc pentru noi, nu vorbele.
Vom reveni cu lucruri cât se poate de concrete. Foarte curând.
Doamne ajută!”, a scris medicul Răzvan Constantinescu pe Facebook la 23 noiembrie 2022. O zi mai târziu, la 24 noiembrie, dr. Răzvan Constantinescu a făcut mai multe declarații și dezvăluiri în emisiunea online a moderatorului Luis Lazarus (a se urmări VIDEO pe Facebook).

Cu 3 săptămâni în urmă, avocatul Dan Chitic răspundea demisiei primului „fondator demisionar”, Aurelian Popa, printr-o postare în care punea lipsa de unitate pe seama unor păcate și neputințe omenești. Fără a încerca să-i punem vorbe în gură, putem presupune rezonabil că aceeași postare ar putea să „le sune” și „fondatorilor demisionar” Capsali și Constantinescu, în lipsa unei alte reacții mai ample din partea lui Chitic.

„Despre păcate și despărțiri

Oamenii din păcate se despart. Când spun „din păcate” o spun fără a pune sintagma între virgule, respectiv „oamenii, din păcate, se despart.” – deși și asta este extrem de adevărat și de aplicabil în zilele astea și mereu! Am spus-o fără virgule fiindcă despărțirile sunt rezultatul direct al păcatelor. Pentru că oamenii doar din cauza păcatelor se despart – ca să o spun mai clar.
Știu, mulți se așteaptă să încep să arunc cu lături în omul ce tocmai a plecat de lângă mine, să dezvălui păcatele și greșelile lui, să-i disec până la os fiecare trăsătură de caracter. Așa cum face el. Nu, eu nu o să o fac asta. Nici nu o să-i rostesc numele. Voi încerca însă să subliniez ce este important pentru viitor, pentru a construi, și nu ce a fost determinant pentru demolarea unei relații construite în ani de zile. Căci asta ar fi un păcat în sine.
Care este păcatul „determinant” în această despărțire?
Ca de obicei… același! Același despre care vă vorbeam și zilele trecute: orgoliul! Mândria! Trufia! – oricum ați vrea să-i spuneți.

Nu multele și mai marile sau mai micile păcate ale celui plecat au dus la acest deznodământ. Nu lăcomia, nu minciuna, nu bârfele și uneltirile, nu șantajele și sabotajele, nu astea au fost motivul pentru care plecatul a plecat. Pentru toate astea, de care el însuși se face vinovat și pe care el însuși le-a săvârșit în mod continuat, pentru toate astea a fost sancționat cu cea mai ușoară sancțiune posibilă în statutul CpN după avertisment și a fost suspendat din funcțiile de conducere ale partidului. Atât! Realist vorbind era prea puțin în raport cu gravitatea și multitudinea faptelor plecatului, dar am zis că noi nu vrem „moartea” păcătosului, ci îndreptarea lui.
Problema lui e că și acest „prea puțin” a fost „prea mult” pentru orgoliul lui. Cum să fie el sancționat? El, plecatul, nu greșește niciodată, chiar când e prins cu minciuna în gură și cu „cuțitul” în mână și adânc înfipt în spatele celui ce i-a fost alături în luptele lui cu alții… El nu poate fi sancționat niciodată, nici măcar cu cea mai ușoară sancțiune, căci el nu greșește niciodată!
Și a plecat… cu scandal! Că doar scandalul face rating… căci scandalul este meseria și unica sa calificare! În plus, scandalul sigur mai aduce doi-trei lei de pe urma prieteniilor pe care tocmai le îngropi în zarvă și grotesc. Acum toate mizeriile scrise în momente de rătăcire de către alți egotici prieteni, pe care până mai ieri plecatul îi critica cu foc, acum sunt suficient de bune pentru a fi exhibate și expuse ca trofee ale penibilului – recunosc, nu sunt capabil să citesc tabletele cu concentrat de puroi publicate pe ici pe colo de către plecatul nostru prieten: îmi e rușine de rușinea lui!
Și uite cum trufia hrănită cu mânie și adăpată abundent cu lăcomie devine diabolică, se transformă într-o furie frustă și destructivă și dezgolește cele mai hâde și mai sulfuroase părți ale omului. Ale plecatului. Iar plecatul, frustrat și cu orgoliul sângerând, ar fi gata să facă orice pentru a distruge ce până mai ieri mima că el însuși construiește.
Nu va reuși.
Ceea ce reușește însă să ne învețe plecatul fără nume… da, să ne învețe!, este cum nu trebuie să fim! Nu trebuie să fim lacomi, mincinoși, complotiști, intriganți, hoți… și mai ales, trufași!
Pentru a rezista împreună trebuie să renunți și la lăcomie, și la intrigi, și la minciună, și la furt și, mai ales, la orgoliu… doar așa reușim să rămânem împreună, renunțând la rădăcina tuturor păcatelor, trufia. În orice familie, în orice grup, în orice echipă, așa cum este și Coaliția pentru Națiune.
În rest, dorind îndreptarea și nu moartea (căci despărțirea e o formă „light” de moarte) trufașului, îi reamintesc acestuia că, neprimind încă demisia sa, eu încă aștept să-și ispășească sancțiunea, să expire suspendarea trufașului, și plecatul să se întoarcă. Asta doar dacă nu ar fi prea orgolios, prea mândru de propriile-i păcate.
Atât pe subiectul ăsta, căci dacă voi insista mai mult risc să fie incidentă și în cazul de față înțeleapta vorbă românească : „Hoțul cu un păcat, păgubașul cu zece.”!”, scria Dan Chitic pe Facebook pe 3 noiembrie referitor la plecarea lui Aurelian Popa.

Acesta din urmă scrisese pe 2 noiembrie că pleacă din Coaliție din pricina descoperirii unui „protocol secret de colaborare” negociat între ceilalți trei, în absența lui. El făcea îndemnul „etic” ca cei care au încredere în el să plece la rândul lor din Coaliție, iar cei care încă vor să continue în cadrul partidului după tot ce au citit în postarea explicativă, să continue după cum doresc. Totodată, el preciza că rămâne același activist civic și jurnalist-cetățean, fără a face nici o aluzie la vreo traiectorie politică ulterioară (dar fără s-o nege explicit).

„MIC GHID DESPRE
Cum să NU redăm România Românilor
sau exercițiu de TRANSPARENȚĂ ȘI SMERENIE

#pentruNațiune

A sosit momentul să vă anunț pe această cale că am decis UNILATERAL să îmi dau demisia din Coaliția pentru Națiune – CpN; îmi dau demisia din toate funcțiile și din calitatea de membru de partid;
Parcă vă și aud gândurile :
„Pfff … Aurelian Popa, pleacă din CpN?”
Da. Plec.

Minciuna, bisericuțele, amenințările, bullyingul dar și ȘANTAJUL DE TIP SECURISTIC au intrat, tiptil tiptil, din păcate, și în acest partid nou, motiv pentru care proiectul politic numit CpN, din punctul meu de vedere, este MORT;

Nu poți fi #pentruNațiune persistând în minciună;

Motivele și probele, pe scurt :

1.Am aflat de existența un protocol secret „de colaborare”, negociat în trei, mai exact între Răzvan Constantinescu, Iulian Capsali și – surprize – surprize – surprize – „prietenul” Dan Chitic;

PROTOCOL versiunea 3 – autor, domnul doctor

PROTOCOL versiunea 4 – cu roșu aveți comentariile „prietenului” Dan Chitic; acest document mi-a fost trimis de „prietenul” însuși (desigur ca să se apere în fața mea când i-am spus și arătat că am v3-ul);

Nici nu mai contează dacă s-a semnat sau nu așa ceva.

Toni Neacșu a avut dreptate după plecarea lui când mi-a zis: „ăsta e SRLeu’, Aureliane, ăsta nu e partid „;

2.Am observat vineri seara, o postare „enigmatică”, ștearsă ulterior, în care are loc – practic – un fel de șantaj cumva;

Cum suna postarea?

„Începând de mâine seară, veți afla povestea unui medic necăjit de la țară care a nimerit în conjunctura nepotrivită;” – Răzvan Constantinescu

(ei trei – muschetarii – negociau, practic, protocolul secret dar se și șantajau reciproc prin postări publice; UAU!)

LINK print-screen postare

La o zi după postarea asta ștearsă, mi-a parvenit acest document (via whatsapp);

LINK SCRISOARE „de șantaj” – autor domnul doctor

Dan Chitic a văzut, azi, cu ochii lui că scrisoarea provine chiar de la domnul doctor;

Nu m-o fi crezut?

Avea neapărată nevoie de această confirmare?

Deci „prietenul” Dan crede despre mine, și el, că sunt securist, trotinetist, mincinos, etc.?
Nu se poate.

Mariana Alecu (care a făcut obiectul unor avansuri din partea lui domnului doctor și bullying, urmate de îndepărtarea ei din partid din partea „președintelui” Dan Chitic) a avut și ea dreptate:

„Partidul este deja infiltrat de securiști și securisme, Aurelian, eu plec; cu ăștia nu ajungi nicăieri, te vor îngropa; ai grijă;”

Cum? Dan? Răzvan? Iulian?

„Muschetarii” să mă îngroape?

3.Am ridicat problema în interiorul partidului trimițând documentele pe adresa de email a secretariatului general al CpN;

Domnul doctor nu recunoaște că ar fi autorul scrisoricii, Chitic nimic, Capsali – silentio stampa (cel mai jmecher);

În cursul zilei de azi, absolut predictibil, pe grupul de Telegram CpN BeX, a sosit asta:

LINK DOCUMENT SANCȚIUNI BEX

1, 2, 3 – HaHaHaHaHa

Așadar le urez tuturor un CpN BeX nestatutar plăcut cu (înregistrare video securistică) și-am plecat;

Dragilor citiți, evaluați și decideți singuri pentru voi înșivă;

Eu unul nu pot trăi în minciună și cu „dracul în casă”, expresie folosită de către Dan Chitic, cu referire directă la Răzvan Constantinescu
(pot dovedi TOT cu probe și/sau martori, nici măcar să nu vă treacă prin minte);

Deci nici ei trei „SECREȚII” partidului, de fapt, nu se halesc unul pe altul;

De ce să-i încurc eu, când ei aleg să se sfâșie între ei?

Repet: Nu poți fi #pentruNațiune persistând în minciună;

Închei prin a vă spune că Suveranismul, Naționalismul dar și Patriotismul, pe scurt – cauza noastră – va continua;

Îmi voi continua neabătut activismul și jurnalismul participativ.

Cred că, prin acțiunea mea de azi, nu abandonez lupta pentru Adevăr ci, din contră, o sprijin și mai mult;

Nu este vina voastră, a membrilor, vă rog să aveți grijă de voi.

Dacă, după ce citiți tot ce e aici, mai doriți să continuați, continuați. E alegerea voastră.

Eu însă, de azi încolo, vă îndemn pe toți să plecați din CpN, mă adresez celor care ați avut sau aveți încredere în mine.

Fac acest îndemn „etic” pentru că vi-l datorez.

Așadar, ies din CpN fără să privesc înapoi nici o secundă.

În acest fel fac loc altora: poate Piperea, poate Neacsu, poate Vali ( Smiling face ), cine știe?

VA URMA ( dar numai dacă e nevoie :))) )”, a scris Aurelian Popa pe Facebook la 2 noiembrie 2022.

Pe 19 noiembrie 2021 a murit în condiții bulversante activistul civic și teologul Mihai Făgădaru, una dintre vocile protestelor anti-dictatură din perioada stărilor de alertă. Cum Facebook-ul are obiceiul să reamintească postări relevante din trecut, am redescoperit imediat după comemorarea unui an de la trecerea la Cele Veșnice a lui Mihai Făgădaru o filmare și postare din octombrie 2021 când, la vreo săptămână după marele protest reunit din Piața Victoriei, izbucnise „dihonia” între anumiți capi ai organizațiilor civice. Deși Mihai îi etichetase în postare – fără a judeca pe nimeni – pe activiștii civici Iulian Capsali, Mihail Tîrnoveanu, Dan Grăjdeanu, Dan Chitic, Pompiliu Diplan, reținem în noul context numele lui Capsali și Chitic, deveniți între timp lideri politici, și îi rugăm – la fel, fără a judeca pe nimeni – să recitească îndemnul venit, parcă, de dincolo de moarte:

„Apel către naționaliști !
Fraților, am văzut cu întristare dihonia ce a intrat între unii dintre noi.
Ce zice Mântuitorul la cina cea de taină?
….Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit, așa și voi să vă iubiți!
Nu Apostolii neamului trebuie să fim.
Ci apostolii lui Hristos !
Abia apoi El va salva Neamul. Căci numai întru El suntem un neam.
Cine se va smeri mai mult acela nu numai că a învins nedreptatea, ci chiar pe diavol.
Deci, frații mei, cu iubire vă spun:
„Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă”, le transmitea pe 7 octombrie 2021 Mihai Făgădaru liderilor de opinie și de ONG-uri care au contribuit la protestele împotriva dictaturii politico-medicale. La mai bine de un an distanță, acest îndemn le poate fi adresat măcar la doi dintre cei patru fondatori ai Coaliției pentru Națiune, ambii cu preocupări atât creștinești, cât și național-suveraniste: Iulian Capsali și Dan Chitic. VIDEO (articolul continuă dedesubt)

https://rumble.com/v1x5bcs-mihai-fgdaru-s-v-iubii-7-octombrie-2021.html

„Chiar dacă vă spun ceva ce știați, poate în momentele de cumpănă și de întristare, de tulburare, de ispită, nu e la suprafață, atuncea m-am hotărât să fac acest scurt clip, această scurtă intervenție și, când ne mai întristăm așa, îl mai ascultăm împreună! Deci posibilitatea aceasta de virtute nu n-o dă decât Dumnezeu, fraților! Hai să ne aducem aminte ce zicea Mântuitorul la Cina cea de Taină, foarte important, în care toți apostolii – și nu ai neamului, ai neamurilor! – erau de față. În potențial era și Iuda, dar nu gândesc asta despre vreunul dintre voi, ferească Dumnezeu! Dar, repet: apostolii erau la Cina cea de Taină și Mântuitorul a dat un sfat care este foarte prezent și va fi, dar e foarte prezent cu situația actuală dintre voi, dintre noi.

Ce zicea Mântuitorul? Să vă iubiți unul pe altul. Dar cum? Precum Eu (Mântuitorul) v-am iubit, așa și voi să vă iubiți! Dar noi nu apostolii neamului trebuie să fim, ci apostolii lui Hristos – în primul rând asta, apostolii lui Hristos, da? Abia apoi, El va salva neamul, căci numai întru El suntem un neam, nu? El e Vița, noi, mlădițele! Cine nu aduce rod în Acesta se va usca, nu va avea rod, se va usca și se va arunca în foc. Nu așa scrie?

Deci, frații mei, cu iubire vă spun, tot cuvintele Mântuitorului: Cel care vrea să fie întâi între voi să fie tuturor slugă! Și, atuncea, ce rezultă din asta? Iertați-vă unii pe alții, ca duhul acesta de mândrie, de vrăjmășie să fugă! Un singur vrăjmaș avem, fără de trup: cel viclean, cel rău, diabolos, cel care ne desparte!

Înainte să salvăm neamul ăsta, trebuie să ne păzim și sufletele de bolile care macină poporul, căci și noi tot din popor suntem, nu? Care sunt alea? Le știm, cel puțin de 30 de ani: dezbinarea și lipsa de credință.

Deci: Iertați-vă și veniți împreună la Sfântul Potir să vă împărtășiți cu viață, ca să rodească mai departe dragostea lui Hristos în voi! Este primul lucru, este esențial lucrul ăsta! Iar supărările care vor apărea inevitabil le vindecăm luând sfat de la duhovnic. Și ar trebui să avem unul singur – duhovnic în sensul de sfătuitor la ceas de taină, la ceas de întristare, de timpuri grele. Și, cu adevărat, acuma trăim timpuri grele ce nici omenirea nu a mai trăit. Se pregătește ceva mult mai greu, și chiar dacă nu s-ar pregăti, noi trebuie să fim ai lui Hristos și în pace și în război. Dar, totuși, suntem în război de când ne-am născut, războiul acesta duhovnicesc în care nu avem voie să pierdem. Și nu vom pierde, pentru că suntem ai lui Hristos, pentru că El ne va da biruința, noi trebuie doar să fim (ai Lui). Haideți să fim, fraților!”, le transmitea Mihai Făgădaru pe 7 octombrie 2021 liderilor de atunci ai societății civile creștine și pro-Libertate. Iar duhovnicul pe care îl propunea el ca sfătuitor de taină al mișcării de renaștere națională era nimeni altul decât ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Haideți să fim, fraților!” este, cu alte cuvinte (Haideți să fim frați / Să ne luăm de braț!), și îndemnul imnului „Peste Centenar” cântat de Vlad Pârău la 2 octombrie 2021 pe scena protestului din Piața Victoriei, pe care a urcat în aceeași seară și Mihai Făgădaru. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

De interes, pe aceeași temă: Din trântirea Constituției la Curtea Constituțională s-a născut un strigăt: Ridică-te, popor Român! VIDEO

Un an de zile fără Mihai Făgădaru și Marius Neagu, oameni pentru care urarea funebră se poate schimba în cântare de HRISTOS A ÎNVIAT!

Rămas bun, Mihai Făgădaru!

Un nou partid s-a născut din spuma protestelor anti-dictatură. Coaliția pentru Națiune vrea să redea România românilor. Suveranism, protecționism, unionism și alte 12 principii sunt prevăzute în actul fondator

One thought on “Alți doi membri fondatori s-au retras din Coaliția pentru Națiune. Mihai Făgădaru, mesaj tulburător de peste timp: Să vă iubiți unul pe altul precum Mântuitorul v-a iubit pe voi! Nu apostolii neamului trebuie să fim, ci apostolii lui Hristos. Abia apoi, El va salva neamul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *