28 noiembrie 2022: 33 de ani de la înveșnicirea Părintelui Arsenie Boca. Slujbă arhierească la Prislop. O minune a Sfântului Ardealului, istorisită de Mitropolitul Ardealului

ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au oficiat luni Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Prislop. Mii de pelerini au fost prezenți la slujba arhierească și s-au rugat la momentul părintelui Arsenie Boca. Acum 33 de ani, pe 28 noiembrie 1989, Părintele Arsenie trecea la Cele Veșnice, dar nu înainte de a fi pictat tainic chipul Sfântului Ștefan cel Nou în altarul bisericii din Drăgănescu. La finalul Sfintei Liturghii săvârșite de cei 3 arhierei alături de peste 40 de preoți, ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit celor prezenți despre cel denumit de popor „Sfântul Ardealului”, relevă pagina web a Mitropoliei Ardealului.

O altă mărturie despre o minune a părintelui Arsenie Boca a fost dată de ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, într-o videoconferință surprinsă de Radio Trinitas. VIDEO și text:

„O persoană, o familie și-a luat de la Prislop portretul Părintelui. L-a pus în ramă, în casă și se ruga și, la un moment dat, din hârtia respectivă, din chipul acela (s-a văzut că) a curs ceva. Să zicem mir, nu știu ce o fi fost. Preasfințitul a aunțat primprejur, a chemat pe preot. Preotul s-a speriat, a anunțat la centru. Or venit de-acolo și-or văzut: continuu, continuu curgea!

Și unii „binevoitori” – dar tot cu acceptarea lui Dumnezeu – au anunțat și organele de control să le zică: ăsta-i falsm, vrea să facă nu știu ce… Și-au venit – era pe vremea comunismului – acei anchetatori și-au dat mărturia lor: da, într-adevăr, așa s-a întâmplat, noi am văzut cu ochii noștri! Și… am trecut-o acuma printre lucrările… (Părintelui Arsenie Boca, în dosarul de canonizare, n.r.).

Poate că a fost un semn pentru… și nu putem să-l tălmăcim noi cum vrem noi, după mintea noastră. Dar, dacă e o lucrare a lui Dumnezeu, rămâne! Dacă nu-i o lucrare a lui Dumnezeu, dispare”, a explicat Mitropolitul Ardealului. (articolul continuă dedesubt)

Foto: Vlad Pârău

Părintele Arsenie Boca a fost propus spre canonizare Sinodului B.O.R. de către Sinodul Mitropoliei Ardealului la data de 5 septembrie 2019, după ce demersurile locale în acest sens fuseseră demarate în noiembrie 2015. Până astăzi, la București nu s-a luat încă o decizie pe această temă (care a fost luată, totuși, în dezbatere), deși Sinodul B.O.R. a anunțat pe 25 februarie 2021 că pregătește canonizarea a 12 preoți și călugări români pentru anul 2025, dintre care unii prigoniți pentru credință sub regimul ateist-totalitarist dinainte de 1990 (a fost anunțat un număr de 12 „candidați” pentru trecerea în rândurile sfinților, unii dintre ei pomeniți nominal, alții trecuți deocamdată sub tăcere). Printre cei enumerați se află Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Pr. Arhim. Cleopa Ilie de la Sihăstria, Arhim. Gherasim Iscu de la Tismana, potrivit Basilica.ro. Potrivit altor surse, acestora li s-ar mai adăuga Părintele Paisie Olaru şi Părintele Dionisie cel orb de la Colciu (Muntele Athos). Procesul de canonizare, după o evaluare temeinică în cadrul Sinodului B.O.R., se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului. Propunerile sunt făcute în contextul în care 2025 va fi anul în care Patriarhia Română sărbătorește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la ridicarea la rangul de patriarhie. Este posibil ca alți sfinți români să mai fie canonizați și la următoarele date „rotunde” din viitorul B.O.R.

Ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, Părintele Arsenie Boca a fost starețul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, apoi, al Mănăstirii Prislop. Datorită personalității sale, mii de credincioși veneau să-l asculte. Însă, tot din acest motiv, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii totalitarismului socialist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, deținut politic la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului sosesc, zilnic, sute de pelerini din întreaga țară, potrivit Doxologia.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *