Colindătoarea Sara Georgiana Nukina a fost condusă pe ultimul drum de preoți și colindători. Postul de televiziune Antena 3 CNN a difuzat mai multe imagini video fără acordul echipei Lumina Cuvântului, încălcând drepturile de autor. COMUNICAT

Sâmbătă, 17 noiembrie 2022, cântăreața Sara-Georgiana Nukina, în vârstă de numai 18 ani, a fost condusă pe ultimul drum după ce a fost răpusă de o tumoră cerebrală cu care s-a luptat în ultimii 2 ani. Tatăl ei, originar din Japonia, fusese botezat de ÎPS Teodosie al Tomisului, primind numele de Gheorghe și avându-l naș pe poetul Adrian Păunescu. Slujba de înmormântare a tinerei a fost oficiată sâmbătă la Biserica cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din București. Fiind o poveste deosebită și impresionantă, televiziunile, care, de obicei, nu prididesc să hulească B.O.R., s-au înghesuit să relateze drama familiei româno-nipone. Însă nu prea s-au omorât cu munca de teren, preferând să compileze prin redacție filmări făcute de alții de la fața locului. Astfel, echipa „Lumina Cuvântului” acuză televiziunea Antena3 – CNN că a folosit fără să ceară acordul cel puțin două filmări postate pe pagina de Facebook „Lumina Cuvântului”, ascunzând vederii logo-ul care mărturisea cui îi aparțin materialele.

ACTUALIZARE 26.01.2023: ANTENA 3 CNN spune că regretă că a preluat filmări de la Lumina Cuvântului fără a menționa sursa: Ștergerea logo-ului de pe materialul copiat s-a făcut „cu bună-credință și fără intenție”

„În data de 17 decembrie, postul de televiziune Antena 3 CNN a difuzat un reportaj video editat din mai multe videoclipuri printre care două aparținând Lumina Cuvântului. Videoclipurile noastre au fost descărcate ilegal și editate ulterior. Logo-ul Lumina Cuvântului a fost blurat și acoperit grafic, astfel încât nu se mai poate identifica sursa imaginilor și de asemenea nu a fost menționată sursa lor. Unul dintre videoclipurile noastre care a fost difuzat fără acordul nostru, a fost transmis în direct pe pagina noastră de Facebook. Reportajul difuzat a fost postat ulterior pe contul de YouTube al televiziunii Antena 3, acesta fiind condiționat de reclame comerciale.

Este regretabil faptul că o televiziune care se pretinde a fi prestigioasă și demnă de un parteneriat cu CNN, descarcă videoclipuri ilegal și difuzează imagini încălcând drepturile de autor și de proprietate intelectuală. Lumina Cuvântului este un proiect jurnalistic independent și este protejat prin lege în ceea ce privește drepturile de autor și proprietate intelectuală. Amintim faptul că pirateria informatică este interzisă conform legislației în vigoare. (Legea nr. 8/1996) Pirateria informatică reprezintă descarcarea de conținut digital protejat de drepturi de autor fără permisiune. În ciuda ilegalitatii acesteia pirateria online este practicată din anumite motive și prin urmare se pare că este chiar încurajată de către anumite instituții de presă.

Echipa Lumina Cuvântului este deschisă pentru colaborări în ceea ce privește elaborarea de materiale jurnalistice, datele noastre de contact fiind vizibile atât pe contul nostru de Facebook cât și pe contul nostru de YouTube. În ceea ce privește difuzarea celor două videoclipuri, nu am primit nici o solicitare scrisă sau verbală din partea Antena 3.

Considerăm că prin acest gest regretabil al televiziunii Antena 3, încrederea în instituțiile de presă ar putea să scadă, astfel că publicul televiziunii mai sus menționate a fost dus în eroare prin faptul că televiziunea a prezentat imagini de la fața locului, fără ca reprezentații instituției să fie prezenți, ci doar s-au difuzat imaginile publicate de către terțe persoane în mediul online sau alte entități jurnalistice independente fără ca sursa lor să fie menționată.

A fost trimisă o solicitare pentru a se oferi un punct de vedere în ceea ce privește această situație însă postul de televiziune nu a răspuns până în acest moment”, se arată într-un comunicat transmis de Echipa Lumina Cuvântului.

În cazul în care Antena 3 va dori să solicite un drept la replică, ne poate scrie la adresa: redactia@cerulcodrulsiparaul.ro.

VIDEO Antena3: (articolul continuă dedesubt)

VIDEO Lumina Cuvântului: (articolul continuă dedesubt)

„Veșnica ei pomenire, Sara Georgiana Nukina!

Sara Nukina a fost fiica unei românce și a unui japonez convertit la ortodoxie și botezat de către Înaltpreasfințitul părinte Teodosie, slujba fiind săvârșită împreună cu un sobor de șapte preoți, naș fiind Adrian Păunescu. Sensei Nukina Nobuyuki, de trei ori campion național al Japoniei la karate, și-a cunoscut soția româncă în Japonia, în urmă cu aproape 25 de ani, dar au decis să trăiască în România. Sara Nukina a promovat tradiția și portul japonez dar și pe cel românesc în diferite festivaluri, concursuri, emisiuni tv, a cântat în diferite concerte caritabile, a cântat în spitale pentru copiii și pacienții adulți, a participat la diferite competiții sportive. Sara Nukina a fost adevărată ambasadoare a cântecului popular românesc. Încercările au început pentru Sara Nukina cu doar câteva zile înainte să împlinească 16 ani, din cauza unor dureri de cap care nu se mai opreau. În urma acestor dureri a ajuns de urgență la spital. Ea a urmat un tratament în Viena mai mult timp.

Era deja o tradiție ca Sara Nukina să încânte oamenii cu colindele pe care le interpreta cu atâta dragoste. Noi, cei din echipa Lumina Cuvântului, am cunoscut-o pe Sara Nukina când a participat la un festival de pricesne. De atunci am avut mai multe colaborări și am fost impresionați de dragostea acestui copil dar mai ales, am fost impresionați de maturitatea cu care a luptat cu această boală. După ce a primit acest diagnostic și după ce a primit o parte din tratamentul de la Viena, ne-am reîntâlnit în cadrul unui concert de colinde. Era un copil zâmbitor, puternic și care ne arăta nouă adulților cum se luptă cu o boală. Suntem convinși că a fost o luptătoare până în ultima clipă iar pentru noi rămâne un exemplu de om puternic. Am primit o lecție mare de la un copil puternic.

Rugăm pe Domnul Dumnezeu să așeze acest suflet minunat acolo unde El rânduiește și să o pomenească întru Împărăția Sa”, se arăta în descrierea transmisiunii live de la slujba înmormântării pe pagina Lumina Cuvântului.

Este vorba de o redacție independentă, fără patron și fără sponsori, care își realizează emisiunile în regie proprie și din fondurile lor personale. Membrii acesteia sunt: Cornelius Florin Stoica (realizator), Valeriu Florin Stan (jurnalist), Vasile Nedediță (jurnalist), Silviu Constantin Nedelcu (colaborator). Cei care doresc să susțină munca acestor oameni inimoși o pot face prin intermediul platformei Patreon prin abonament lunar sau prin sponsorizare singulară. „Lumina Cuvântului” a depășit recent pragul de 100.000 de urmăritori pe Facebook, având 8630 de urmăritori și pe YouTube.

2 thoughts on “Colindătoarea Sara Georgiana Nukina a fost condusă pe ultimul drum de preoți și colindători. Postul de televiziune Antena 3 CNN a difuzat mai multe imagini video fără acordul echipei Lumina Cuvântului, încălcând drepturile de autor. COMUNICAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *