Cel mai probabil presa independentă va câștiga din ce în ce mai mult teren. Opinia jurnalistului Cornelius Florin Stoica de la Lumina Cuvântului
un articol de Cornelius Florin Stoica (jurnalist independent la „Lumina Cuvântului”)
În ultimul timp am văzut din ce în ce mai mulți tineri care pun bazele unui proiect jurnalistic independent. Atenția mi-a fost captată de Andrei Florin Ciobanu, care a pus bazele unui proiect jurnalistic independent, de Vlad Pârău, care scrie periodic în online, dar și de alți tineri. Probabil acesta va fi viitorul. Este adevărat, dacă vrei să faci bani din asta, în mod clar NU vei face. Cel mai probabil vei cheltui, dar de câștigat, nici vorbă! Câștigul jurnalistului independent este acela că este urmărit și că a reușit să își promoveze informațiile. În rest…..cam atât.
Sunt mulți tineri care nu prea își găsesc locul. Redacțiile sunt pline, alții sunt angajați cum sunt angajați, televiziunile preferă să angajeze oameni formați (formatați) în propriile școli de televiziune și așa mai departe.
În presa scrisă sau audiovizuală au apărut interesele. Dacă jurnaliștii independenți fac documentare într-o zonă de interes politic, rare sunt cazurile în care știrile se și dau pe post. Continui să dau exemplul unui primar care a plătit presa din România, atenție (!!) din bani publici. Primarul a cheltuit 12 milioane de lei din bugetul public al sectorului 3, care au ajuns la mai multe trusturi de presă din România, pentru promovarea a patru campanii locale. Digi24, Digi Sport, Antena 3 și România TV au primit cele mai mari sume, toate de ordinul milioanelor de lei. Da, veți spune că presa din România oricum nu prea mediatizează acele subiecte în care un primar realizează ceva. Da, absolut, dar așa presa nu va mai publica știri dacă primarul acela face lucruri cum nu trebuie sau dacă se fac abuzuri. Nu mai iese bănuțul. Este exact ca în reclame. Un post de televiziune nu va da la știri niciodată un reportaj despre efectele nocive ale produselor McDonald’s, Coca Cola sau despre efectele distructive ale dependenței de jocurile de noroc/pariuri pentru că de acolo vin cei mai mulți bani .
Jurnalismul independent vine, totuși, cu mici dezavantaje care se pot reglementa în timp:
-Publicul nu prea este obișnuit cu această formă de jurnalism. De aceea numărul celor care urmăresc un jurnalist independent este destul de mic;
-Nu întotdeauna ești luat în serios. De aceea anumite instituții ale statului sau alte persoane juridice își rezervă „dreptul” de a nu răspunde unei solicitări;
-Până ajungi să te faci cunoscut, este foarte posibil se te lovești de mai multe ori de „NU”, iar invitații să te refuze pentru că nu au suficientă încredere în tine;
-După ce ajungi să devii mai cunoscut, toți ceilalți din breaslă încep să te vadă ca pe un concurent, nu ca pe un posibil colaborator. Din păcate, trăim în era concurenței, nu a colaborării pentru a dezvolta proiecte frumoase pentru interesul publicului.
Ar mai fi multe de spus dar până atunci doresc să urez mult succes tuturor celor care aleg acest drum al jurnalismului independent.
Ar putea să vă mai intereseze și:
Un articol de Cornelius Florin Stoica (jurnalist independent la „Lumina Cuvantului”) este pur si simplu incitant si bine documentat. Stilul si analiza sa au scos in evidenta latura problematica a presei libere moderne care se confrunta cu schimbari abrupte in acest spartiu. Sunt convins ca acest articol va fi un punct de referinta pentru adolescentii care vor sa se inscrie in aceasta noua generatie de jurnalisti independenti. Hai, Cornelius! Tine-o tot asa!