Președintele României a discutat cu Zelenski problema minorității române din Ucraina la o săptămână DUPĂ ce Kievul a promulgat legea anti-minorități. Subiectul ocupă locul 3 în comunicatul Administrației Prezidențiale. Ion Cristoiu: Felul în care a reacționat președintele României este umilitor pentru România

Președintele republicii, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. Cel mai înalt reprezentant al politicii externe românești a condamnat din nou atacurile armatei Rusiei asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră țării vecine, atât prin ajutorarea refugiaților, cât și prin susținerea integrării Ucrainei în UE, și nu s-a referit la protejarea minorității românești (peste 500.000 de etnici români) din Ucraina decât în al treilea rând, deși această problemă ar fi trebuit să ocupe primul loc pe agenda bilaterală. Reamintim faptul că Zelenski a promulgat în ultimele zile din decembrie 2022 o lege total ostilă minorităților naționale, scrisă cu dedicație pentru ruși, dar care îi afectează în egală măsură pe maghiari, polonezi, români sau tătari, având totodată un caracter profund nedemocratic și necorespunzător standardelor UE.

„Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate. (…)

În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, Președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul publicat miercuri, 4 ianuarie 2023, de pagina web presidency.ro.

Ne întrebăm de ce reacția președintelui Iohannis este atât de tardivă, de ce nu s-a manifestat în nici un fel în perioada dintre adoptarea de către Rada Supremă a abominabilei legi anti-minorități și pasul final de promulgare a ei de către Zelenski. De asemenea, ne întrebăm ce efecte mai pot avea discuțiile dintre miniștrii de externe ai celor două țări, dacă Ucraina nu a ținut seamă în decembrie de nota de protest a MAE român, care a fost emisă la timp și care ar fi trebuit să producă efecte în țara vecină, mai ales venind din partea unei vecine și aliate de nădejde precum România.

Gazetarul Ion Cristoiu merge mai departe, spunând în cel mai recent jurnal video al său că Iohannis n-a avut tupeul să-l sune el pe Zelenski în chestiunea minorității românești din Ucraina, ci ar fi fost el sunat de președintele ucrainean pe tema ajutoarelor de război, ocazie cu care a prins și președintele român curajul de a ridica problema minorității române din Ucraina, dar pe la coada discuției, de la paragraful al 3-lea încolo.

„Am spus că normal era ca președintele României, care e și reprezentantul unui stat democratic, în momentul în care legea din Ucraina trebuia să meargă la promulgare, să-l sune – în chip diplomatic, dând și un comunicat – pe Volodimir Zelenski, să-i spună politicos că România nu e de acord cu această lege nu numai pentru că e minoritatea română, ci pentru că este o lege anti-democratică, pentru că d-l Klaus Iohannis se pretinde a întruchipa democrația desăvârșită în România și în Europa. D-l Klaus Iohannis n-a făcut-o și ne-am trezit că el a abordat ieri, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale… nu mai repet momentul umilitor că Zelenski nu a spus nici un moment că s-a discutat asta. S-a limitat să scrie pe Facebook despre acest dialog, noi am aflat că s-a discutat ca al 3-lea subiect acest lucru în cursul convorbirii telefonice de la Klaus Iohannis și eu am spus (că) dacă aș fi fost lider din opoziție l-aș fi somat pe Klaus Iohannis să ne dea stenograma din care rezultă că a discutat cu Volodimir Zelenski despre drepturile (minorității române)… despre legea educației naționale anti-democratică din Ucraina.

Ei, acum… țineți-vă bine: aseară, în podcastul pe care l-a avut el azi-noapte, Volodimir Zelenski a declarat că nu Klaus Iohannis l-a sunat, ci el l-a sunat pe Klaus Iohannis și, împreună, au făcut un fel de maraton diplomatic. Afirmația lui Zelenski este de o gravitate uluitoare: deci, dacă nu suna el – și a sunat nu în legătură cu legea (minorităților), ci a sunat mai mulți lideri, printre care și pe al nostru, cu care a discutat despre cum să îl înarmăm noi și mai mult. Problema este că dacă nu suna Zelenski, Klaus Iohannis nu suna niciodată! Adică, dacă nu-l suna Zelenski pe el, problema încălcării drepturilor românilor din Bucovina nu era? Încălcarea democrației nu era? Ce poate fi mai umilitor? Mă, el (Klaus Iohannis) n-a avut nici măcar curajul să-l sune pe Volodimir Zelenski, nu mai zic să înceapă, să-l sune pentru lege(a minorităților)!

Domnule, ce se întâmplă? (…) Nu înțeleg de ce nu are curaj minim, minim, curaj ca între egali, nu e vorba să strigi… Deci, am auzit o fantezie prin unele redacții că dacă președintele făcea caz de asta, se declanșau în România sentimente anti-ucrainene! Nu, se declanșau sentimente anti-ucrainene pentru că Ucraina, prin Volodimir Zelenski, persecută minoritatea, pe românii care sunt românii noștri! Nu are importanță, adică dacă ar face Serbia sau Bulgaria, imediat am face gălăgie! Nu gălăgie, îi spui… Dar, în cazul de față, având în vedere că avem un lider care, la ora actuală, este liderul planetei, Volodimir Zelenski, putea să-i spună măcar politicos! Tot tonul acelui comunicat este de o miorlăială infinită și acuma descoperim că Klaus Iohannis n-a avut nici măcar curaj să-l sune el pe Zelenski în legătură cu persecutarea minorității române din Ucraina!”, a explicat istoricul clipei Ion Cristoiu. VIDEO: (articolul continuă dedesubt)

Urmăriți și: E sigur că Iohannis a vorbit cu Zelensky și despre drepturile minorității românești din Ucraina? (Ion Cristoiu) VIDEO:

One thought on “Președintele României a discutat cu Zelenski problema minorității române din Ucraina la o săptămână DUPĂ ce Kievul a promulgat legea anti-minorități. Subiectul ocupă locul 3 în comunicatul Administrației Prezidențiale. Ion Cristoiu: Felul în care a reacționat președintele României este umilitor pentru România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *