Crucea de Lorena, care se găsește pe steagul Slovaciei și pe stema Ungariei, crucea celtică, crucea ierusalimiteană, Inima lui Iisus și mai multe simboluri catolice, etichetate mincinos drept embleme naziste de niște verificatori factuali de extrema stângă din Franța

Un website francez „împotriva propagării urii pe Internet”, care pretinde că inventariază simbolurile „extremei drepte”, a enumerat mai multe simboluri catolice tradiționale, inclusiv diferite forme de cruci și „Sfânta Inimă a lui Iisus” alături de simboluri naziste bine cunoscute, informează Breitbart.com.

Site-ul francez Indextreme, care militează „împotriva urii” pe Internet, susține că urmărește „să observe, să inventarieze și să facă publice simbolurile grafice folosite de extrema dreaptă în Franța” și plasează diverse simboluri romano-catolice obișnuite alături de cele ale nazismului și ale altor ideologii de extremă dreapta.

Proiectul de supraveghere a Internetului, care a fost creat de graficianul Geoffrey Dorne și de fotojurnalistul Ricardo Parreira și a fost promovat de site-ul francez de stânga StreetPress, enumeră mai multe simboluri împărțite în diverse categorii, de la expresii și gesturi la animale, steaguri, numere și cruci.

În secțiunea privind crucile, svastica nazistă este evidențiată alături de mai multe simboluri romano-catolice tradiționale, inclusiv Crucea Ierusalimului (simbolul creștin al orașului Ierusalim), Crucea de Burgundia, Crucea Pattée și Crucea de Lorena, care se regăsește pe steagurile Ungariei și Slovaciei.

Crucea de Lorena a fost folosită și de Franța Liberă antinazistă condusă de generalul Charles De Gaulle în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a luptat împotriva regimului nazist alături de Aliați.

Includerea Crucii de Lorena printre simbolurile „naziste” în Franța ne amintește și de apariția unei broșuri școlare „împotriva urii”, publicată anul trecut în Canada de către Rețeaua Canadiană Anti-Ură (CAHN), organizație de extrema stângă finanțată de guvernul canadian, care susținea că steagul Red Ensign din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ar fi un simbol al urii.

CAHN a fost, de asemenea, acuzată că are legături cu grupul violent de extremă-stânga Antifa, iar anul trecut un judecător canadian a stabilit că „Rețeaua Canadiană Anti-Ură (CAHN) a ajutat, de fapt, Antifa și că mișcarea a fost violentă”, respingând un proces de defăimare intentat de un membru important al grupului de extremă-stânga împotriva jurnalistului canadian Jonathan Kay.

Pe lângă faptul că a declarat mai multe cruci catolice drept simboluri ale urii, Indextreme pretinde că și Sfânta Inimă a lui Iisus, un important simbol catolic ce înfățișează dragostea lui Dumnezeu pentru omenire, este de asemenea legată de extrema dreaptă.

„Astăzi, Sfânta Inimă a lui Iisus este renumită datorită partidului politic de extremă dreapta Civitas, o ramură a Institutului Civitas, fondat în 1999. Civitas este o mișcare naționalistă, fundamentalistă și petainistă. Este cunoscută pentru pozițiile sale anti-avort, homofobe și transfobe”, se arată pe site-ul Indextreme. Activiștii de extrema stângă cred cu tărie că orice mișcare pro-viață, laică ori religioasă, care militează pentru dreptul la viață al pruncilor nenăscuți, precum și pentru familia naturală formată din femeie și bărbat sau împotriva căsătoriilor între inși de același sex, este una fundamentalistă și extremistă (eventual „legionară”, aviz ONG-urilor Pro Vita din România, n.r.).

Chiar și simbolul creștinătății timpurii Chi Rho (XP, monograma greacă a lui Iisus Hristos), despre care se crede că a fost folosit de Constantin cel Mare (crucea constantiniană) și care a devenit o emblemă imperială romană, este catalogat ca fiind folosit drept un simbol de extremă dreapta de către cei doi autori ai site-ului. În mod ciudat, cam așa ceva credeau și persecutorii creștinilor din epoca pre-constantiniană.

Citarea simbolurilor catolice principale ca „naziste” pe un așa-numit website „anti-ură” vine în contextul în care Franța a fost martora unor atacuri repetate și constante asupra lăcașurilor de cult și cimitirelor catolice, a membrilor clerului catolic și a enoriașilor, inclusiv a unor asasinate, cum ar fi uciderea părintelui Jacques Hamel din 2016.

Numai în 2021, peste 800 de incidente anticreștine au fost semnalate în Franța, inclusiv cel cu ocazia căruia extremiștii de extremă stânga Antifa au atacat cu cruzime o procesiune romano-catolică din Paris care îi comemora pe martirii uciși în timpul „comunei din Paris” de la 1871.

Monseniorul Denis Jachiet, episcopul catolic auxiliar al Parisului, a comentat violențele respective spunând: ” Am fi crezut că ne întoarcem în urmă cu 150 de ani. Este suprarealist”.

„Era clar că voiau să se bată. Erau de la Antifa”, a spus el și a adăugat: „Ne-au smuls bannerele din mâini, au doborât steagul francez de comemorare, pe care l-au călcat în picioare, i-au lovit pe enoriași. Au aruncat cu pubele de gunoi, sticle, chiar și garduri de sârmă în noi”.

One thought on “Crucea de Lorena, care se găsește pe steagul Slovaciei și pe stema Ungariei, crucea celtică, crucea ierusalimiteană, Inima lui Iisus și mai multe simboluri catolice, etichetate mincinos drept embleme naziste de niște verificatori factuali de extrema stângă din Franța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *