Și-au tras canalul Dunăre-Marea Neagră! Ucrainenii recunosc oficial că au adâncit și adâncesc canalul Bîstroe și brațul Chilia al Dunării. VIDEO jurnalul lui Ion Cristoiu

Deși autoritățile române au negat până în ultimul moment faptul că partea ucraineană a trecut la adâncirea canalului Bîstroe și a brațului Chilia fără să se consulte cu vecinii români, ci doar notificând Comisia Europeană, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de la Kiev a anunțat încă de vineri, 17 februarie 2023, că aproape că a dublat adâncimea canalului Bîstroe prin lucrări de dragare, pentru a permite tranzitarea lui de nave de mare tonaj, sub pretextul nevoii exportului de cereale. Vechi diferend între Ucraina și România, proiectul „Bîstroe” fusese oprit în deceniul anterior prin intervenția forurilor europene și a organizațiilor de mediu, adâncirea canalului putând schimba debitul apei pe brațele Dunării, afectând Rezervația Biosferei Delta Dunării, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Istoricul clipei, Ion Cristoiu, dezvăluie manevrele ostile făcute de ucraineni, care pun România în fața faptului împlinit, cu complicitatea tacită a autorităților de limbă română și simțire bruxelleză de la București. Dacă UE ar fi un restaurant, România e în poziția chelnerului, iar Ucraina se poartă de parcă ar fi rudă cu patronul, remarcă Ion Cristoiu.

„Astăzi, presa a dat de dimineață o însemnare de pe Twitter a Ministerului Infrastructurii și al Transporturilor din Ucraina în care spune că, pentru prima dată de la independența Ucrainei, pescajul care trece prin canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5. „Continuăm să dezvoltăm cluster-ul portuar al Dunării împreună cu partenerii noștri europeni” (Dar nu și cu primii voștri vecini din UE, românii? Sau românii sunt parteneri, dar nu-s europeni? – n.r.).

Mai pe după-amiază, s-a reprodus în România și un text mai mare de pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Ucraina, care confirmă această adâncire de la 3,9 la 6,5 a canalului Bîstroe și, foarte important, ne dă și detalii în legătură cu aceasta. Vă prezint așa cum apare pe site în ucraineană și eu o să vă citesc ideile principale, remarcându-le.

Este foarte important să precizez înainte de toate că atât textul de pe Twitter, cât și acest text pe care vi-l arăt acum, au fost postate pe data de 17 (februarie 2023, n.r.), suntem în 20! De pe 17 până pe 20 februarie, Bogdan Aurescu, ministrul nostru de Externe, a afirmat într-una că nu e adevărat, că ucrainenii fac numai lucrări de întreținere. Deci, încă o dată: ministrul nostru de Externe, care trebuia să demisioneze în cazul eșecului Schengen, de pe 17 până pe 20 susține cum că Ucraina nu face decât niște lucrări de amenajare. Complice la această minciună ordinară este și guvernatorul Deltei, pus de PNL, și viceguvernatorul! Deci, avem de a face cu o tentativă de a ne minți pe față, dar, pe data de 16, ucrainenii au fost mult mai corecți și ne-au spus că nu fac lucrări de întreținere, ci ei chiar au adâncit canalul.

Ia să vedem ce spune (comunicatul ucrainean, n.r.): Conform ordinului din 16 februarie emis de Portul Ismail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la km. 0 al gurii Bîstroe al Dunării până la km. 77 al gurii Chilia este de 6,5 m, iar din km. 77 până la km. 116 al estuarului, de 7 m. La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 m.

Deci, ne spun clar că, în timp ce noi ajutam, dădeam bani la refugiații ucraineni, Televiziunea Română a dat emisiuni în limba ucraineană, românii au fost invitați să ia ucrainence/ucraineni acasă, să-i întrețină, în timp ce noi ne-am făcut pulbere porturile și drumurile pentru a le transporta cerealele în Occident – pe care să le mănânce apoi porcii -, în timp ce noi am făcut să treacă pe șest pe la noi prin țară tot felul de trupe și armament occidental, în timpul acesta ucrainenii adânceau canalul Bîstroe!

Așa, și spune: Zona portuară a Dunării și-a dezvoltat semnificativ capacitatea de transport în ultimul an. Doar în martie anul trecut, circulația mărfurilor în porturile Ismail, Reni și Ust-Dunăre a crescut de 3 ori. Dintre acestea, au fost exportate peste 17 milioane de tone de produse. Ca urmare a acestei dinamici și a problemelor care încă persistă cu exporturile prin porturile maritime, dezvoltarea infrastructurii regiunii Dunării este un domeniu prioritar al activității noastre.

Pauză! Deci, Ucraina are acces la Odesa. Ca să poată să transporte masiv, trebuie să meargă pe mare sau să treacă prin Dardanele sau cu trenul sau cu mașinile. În acest moment, pe canalul respectiv, dacă este adâncimea mică, de 3,5 m, nu se pot transporta decât cu țârâita. La fel și dacă, cumva, s-ar merge pe brațele românești (ale Dunării). Deci, ce fac ucrainenii și ne anunță că fac: renunță încetul cu încetul la porturile maritime pentru că le-au cucerit rușii și vor face port la Dunăre, ceea ce înseamnă adâncirea acestui canal. De fapt, practic, ei fac un alt braț al Dunării, dar un braț al Dunării pe care pot intra și – nu știu – nave de război, uriașe. De ce nu merg pe brațele noastre nave uriașe? Pentru că fac pulbere Delta. Doi, în momentul în care adâncești acest canal, apa din Deltă se duce acolo. Deci, va fi un dezastru!

Hai să vedem ce mai spune: În cadrul acestei lucrări și datorită succeselor Armatei Ucrainene la Marea Neagră – adică faptul că nu au cucerit rușii Odesa -, am deschis deja estuarul Bîstroe pentru transport maritim și am crescut potențialul de transbordare al porturilor. De asemenea, continuăm lucrările de dragare în partea ucraineană a Dunării – acolo unde este brațul Chilia. Am reușit să creștem pescajul permis al navelor pentru prima dată de la declararea Independenței. Datorită acestui fapt, vom putea asigura transport naval mai eficient și mai sigur între Marea Neagră și Dunăre și vom putea crește fluxul de transport de mărfuri prin porturile de la Dunăre.

Ce ne spune acest comunicat? Ceva înfiorător! Deci, repet: Ucrainenii, din aprilie anul trecut, au adâncit acest canal – ceea ce nu au voie -, dar, mai mult, că lucrează într-una pentru a face din acest canal o cale navigabilă prin care să treacă nave tot mai mari, tot mai mari. Or noi, inițial, când s-a construit acest canal și Uniunea Europeană a zis: bă, mai încet cu aceste canale că distrugeți Delta! Când nu era război și Ucraina era oaia neagră a Uniunii Europene, U.E. a fost cea care a făcut gălăgie – organizațiile de mediu mai aveau un pic și protestau. Încă o dată, prin acest comunicat, prin aceste două documente, Twitter și ăsta (cel de pe site-ul Ministerului Infrastructurii din Ucraina, n.r.), ucrainenii recunosc, nici măcar nu se ascund, ba chiar sunt mândri că fac pulbere Delta.

Deci, încă o dată, nu sunt lucrări de întreținere, cum spuneau porcii ăia de la Administrația Deltei Dunării, cum spunea Aurescu, noroc că a venit Sorin Grindeanu și a zis… Deci, încă o dată: Bogdan Aurescu ne-a mințit într-una că el n-are nici o informație, că sunt lucrări așa, acolo. Și venea guvernatorul Deltei Dunării, ăla care ar trebui să fie dat afară de 200 de ori că e pus de actuala coaliție, cred că e PNL-ist, și spunea: nu, domnule, noi n-am văzut, ni s-a părut nouă că am văzut acolo o macara… Deci, încă o dată: partea ucraineană spune și n-o spune în cadrul unui interviu, a unei postări, ci spune clar că e un plan, că sunt mândri că din 1991 ei n-au mai avut un asemenea succes în adâncirea canalului și în lărgire.

Stimați telespectatori, trecerea navelor de mare tonaj prin Deltă e o blasfemie pentru că distrugi Delta, care e și un bun al Europei, de aia UE a sărit atunci, de aia au sărit organizațiile de mediu. Ucrainenii vin și spun: dă-o-ncolo de Deltă, facem noi, adâncim canalul ăsta și în loc de porturi la Marea Neagră avem canalul ăsta, trecem prin Bîstroe pe Dunăre și gata! Bun, întrebare: unde sunt organizațiile de mediu din România? Mai țineți minte că ONG-urile de mediu din România au blocat toate lucrările de infrastructură, au oprit autostrăzi că era gândacul călător, … Măi, și acuma, când distrug ăștia Delta, o distrug, și Delta nu-i a lui Iohannis, este a Europei și este a românilor, e una dintre cele mai interesante și fascinante rezervații naturale ale Europei. O distrug ăștia cu acordul UE! De ce fac ucraineinii asta? Că ei sunt la ora actuală comandanții planetei, cine să le spună lor?

Deci, smiorcăielile noastre la Uniunea Europeană… dar nici nu zicem, că n-au curaj… Bun, deci ei, la ora actuală, acționează. Acuma le spun la occidetali: ce, mă? N-avem voie să facem canalul ăla? Păi noi ne sacrificăm pentru voi. Cum, bă, n-avem voie să hăituim preoții ortodocși români? Păi, imediat nu vă mai apărăm de ruși, da? Imediat vă pârâm la tata Biden! Ce-i pasă lui, că nici nu știe el ce-i aia Deltă! Am zis la un moment dat cu amărăciune: băi, dacă nu ne iau ăștia Suceava, pun gâtul! Păi, cum s-o ia? Păi cum fac asta!”, a explicat gazetarul Ion Cristoiu în jurnalul său video de duminică, 19 februarie 2023.

Oferim cititorilor noștri traducerea integrală a comunicatului ucrainean referitor la canalul Bîstroe:

„Dezvoltarea clusterului portuar dunărean: de acum înainte, navele cu un pescaj de 6,5 metri pot trece prin gura de vărsare Bîstroe

Potrivit unui ordin emis de portul Izmail la 16 februarie, pe tronsonul de la kilometrul 0 al gurii Bîstroe a fluviului Dunărea până la kilometrul 77 al gurii Chilia, pescajul navelor este de 6,5 metri, iar de la kilometrul 77 până la kilometrul 116 al gurii Chilia – 7 metri. La începutul invaziei la scară largă, pescajul maxim era de numai 3,9 metri.

Creșterea pescajului a făcut parte din programul „Solidarity Lanes” al UE, care are ca scop promovarea dezvoltării unor rute logistice alternative pentru exporturile ucrainene.

„În ultimul an, clusterul portuar dunărean și-a dezvoltat semnificativ capacitatea de export. Numai din luna martie a anului trecut, transbordarea mărfurilor în porturile Izmail, Reni și Ust-Dunărea a crescut de 3 ori. În total, peste 17 milioane de tone de produse au fost exportate din aceste porturi, inclusiv peste 11 milioane de tone de produse alimentare.

Această dinamică și problemele încă existente în ceea ce privește exporturile prin porturile maritime fac din dezvoltarea infrastructurii din regiunea Dunării o prioritate pentru noi. Ca parte a acestei activități și datorită succesului Forțelor Armate ucrainene în Marea Neagră, am deschis deja estuarul Bîstroe pentru navigație și am crescut capacitatea de transbordare a portului. De asemenea, continuăm dragarea în partea ucraineană a Dunării.

Am reușit să creștem pescajul admis pentru nave pentru prima dată de la independența Ucrainei. Acest lucru ne va permite să asigurăm o navigație mai eficientă și mai sigură între Marea Neagră și fluviul Dunărea, precum și să creștem fluxul de mărfuri prin porturile dunărene”, a comentat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministru pentru reconstrucția Ucrainei – ministrul pentru comunități, teritorii și infrastructură.

Creșterea pescajului navelor pentru trecerea prin estuarul Bîstroe la nivelul specificat a fost posibilă prin eliminarea efectelor derapajului, îndepărtarea sedimentelor din sol, eliminarea fisurilor și restabilirea caracteristicilor de tranzit în cadrul apelor porturilor maritime ucrainene.

Lucrările de întreținere pe partea ucraineană a Dunării se desfășoară în cooperare cu Comisia Europeană, România și Comisia Dunării. Această organizație guvernamentală internațională este responsabilă pentru asigurarea și dezvoltarea navigației libere pe Dunăre pentru navele comerciale”, a precizat Ministerul Infrastructurii și Transporturilor din Ucraina.

Doar că România n-a cooperat, ci a protestat!

În aceeași zi în care portul Ismail (nu e interesant că Ucraina își numește un port cu numele unui județ românesc interbelic?) își emitea ordinul său referitor la navigația pe canalul Bîstroe și brațul Chilia al Dunării, iar Ministerul Infrastructurii din Ucraina mințea că își desfășoară „lucrările de întreținere” pe Dunăre în cooperare cu România și Comisia Europeană, adjunctul reprezentantului permanent al României la Uniunea Europeană trimitea Comisiei U.E. o notă de protest față de manevrele ucrainene de pe brațele Dunării – unde există denunț e clar că nu poate exista cooperare.

„Partea ucraineană susține că aceste lucrări nu au impact semnificativ asupra mediului, însă nu a realizat până în acest moment vreun studiu care să fundamenteze convingător științific o astfel de concluzie”, se arată în scrisoarea analizată de ȘTIRIPESURSE.RO.

„Autoritățile ucrainene derulează și în prezent activități de dragaj pe traseul canalului de navigație, fără informarea autorităților române și cu încălcarea dispozițiilor convenționale”, mai explică doamna Clara Staicu, adjunctul reprezentantului permanent al României la Uniunea Europeană.

Documentul integral poate fi citit aici, în format PDF sau pe site-ul nostru, în format TEXT integral.

Pe aceeași temă:

JURNALUL VIDEO ION CRISTOIU 19.02.2023:

6 thoughts on “Și-au tras canalul Dunăre-Marea Neagră! Ucrainenii recunosc oficial că au adâncit și adâncesc canalul Bîstroe și brațul Chilia al Dunării. VIDEO jurnalul lui Ion Cristoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *