Avram Iancu va fi omagiat în prima zi de școală de liceul din Sibiu care îi poartă numele
Avram Iancu, eroul român al Revoluției de la 1848 din Transilvania și conducătorul românilor liberi din Țara Moților, militant pentru emanciparea națională a poporului român, dominant dar oprimat în Ardealul secolului al XIX-lea, va fi comemorat luni, 11 septembrie 2023, la liceul din Sibiu care îi poartă numele cu mândrie de 30 de ani încoace. Evenimentul va avea loc la o zi după împlinirea a 151 de ani de la înveșnicirea eroului român.
„Vă invităm să participaţi la comemorarea patronului şcolii noastre, eroul naţional Avram Iancu!
Luni, 11 septembrie, ora 9, odată cu deschiderea anului şcolar, liceul nostru, Liceul Tehnologic Avram Iancu, îşi va comemora patronul.
Anul acesta, evenimentul poartă o încărcătură mai deosebită, deoarece se împlinesc 30 de ani de când liceul poartă numele, cu deosebit respect şi mândrie, eroului naţional Avram Iancu.
Această manifestare constituie un preambul la şirul activităţilor pe care le vom desfăşura pe întreg parcursul anului 2024, an închinat memoriei Crăişorului Munţilor.
La eveniment va participa toată suflarea Instituţiei, toţi elevii şcolii, toţi profesorii în frunte cu directorul şcolii, precum şi invitaţi dintre autorităţile şi presa locale.
Preotul invitat va oficia o scurtă slujbă de pomenire a eroului de la a cărui moarte se împlinesc 151 de ani. Vor urma discursurile. Iar, la final, se va intona Marşul lui Iancu, se va gusta din pâinea şi vinul sfinţite şi se vor răsfoi cărţile despre Avram Iancu. (continuare sub foto)
Liceul Tehnologic Avram Iancu este un liceu cu tradiţie în pregătirea vrednicilor meşteşugari şi ingineri ai judeţului în trei mari domenii: Fabricarea produselor din lemn (Tehnician designer mobilă şi amenajări interioare), Mecanică (Tehnician proiectant CAD şi Tehnician mecatronist) şi Silvicultură. Liceul desfăşoară atât cursuri la zi (cele trei domenii amintite mai sus), învăţământ liceal şi profesional, cât şi la frecvenţă redusă (ştiinţe umane) şi seral (prelucrarea lemnului).
Vă invităm să ne fiţi alături!”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției noastre, în exclusivitate, de doamna bibliotecară Doina Blaga.
Data aleasă pentru comemorarea eroului român nu ține decât conjunctural de începutul anului școlar din 2023, fiind legată mai degrabă de ziua trecerii revoluționarului la Cele Veșnice. „Crăișorul Munților” a fost găsit mort în dimineața zilei de 10 septembrie 1872 în localitatea Baia de Criș, fiind îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie 1872 în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.
Avram Iancu poate fi considerat (co)ctitor de instituție de învățământ la Sibiu, el fiind unul dintre donatorii pentru întemeierea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și cultura poporului român. În urma luptelor din zona Munților Apuseni date pe parcursul Revoluției Pașoptiste, comandanții (prefecții) legiunilor române Avram Iancu, Simion Balint şi Ioan Sever Axente au fost recompensaţi cu 2.500 fl în 1852, drept despăgubire pentru daunele suprotate în anii 1848-1849. Aceştia, având suflete mari, pe măsura vitejiei lor, au donat banii pentru înfiinţarea unei „asociaţii literare române”. De la început s-au format două tabere: unii doreau înfiinţarea unei societăţi literare, alţii susţineau fondarea unei universităţi româneşti, ambele având ca scop luminarea românilor ardeleni şi nu numai. (sursa)
După 1992, un fost liceu comercial român din Sibiu, fondat după Primul Război Mondial, devenit liceu tehnic după Al Doilea Război Mondial, va prelua numele revoluţionarului pașoptist ardelean. Este vorba de Liceul Tehnologic „Avram Iancu” de pe strada Movilei, numărul 8. Motivul pentru care instituția de învățământ a preluat numele eroului român este că „Avram Iancu a poposit în peregrinările lui şi în zona veche, centrală a Sibiului, unde se găseşte şcoala”. (sursa)
De interes, pe aceeași temă: