Sfântul Dimitrie, marele mucenic, cinstit la Biserica Azilului din Sibiu
Aproximativ 100 de credincioși și credincioase, precum și persoane vârstnice rezidente, au participat joi, 26 octombrie 2023, la Sfânta Liturghie de la Biserica Azilului din Sibiu, o parohie ortodoxă ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Slujba și predica au fost susținute de preotul paroh Ioan Ersiliu Pop, coslujitori fiind alți doi preoți invitați. La final, cei prezenți au primit un pachet cu produse de patiserie și un pahar de suc. Le facem toate urările de bine celor care astăzi și-au sărbătorit onomastica! (articolul continuă dedesubt)
Biserica celui mai vechi spital din Sud-Estul Europei se găsește la Sibiu. Actualmente, este o parohie creștin-ortodoxă cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie
„Asistența socială în orașele medievale era asigurată de ordinele monastice. În 1292, conducerea orașului predă ordinului „Sfântului Spirit” o casă care a fost folosită și înainte drept spital, pentru a veni în ajutorul celor săraci, bolnavi și venetici. Ansamblul de clădiri, care a fost construit în jurul Bisericii Azilului (spitalului) prezintă elemente stilistice începând din perioada goticului. Biserica este construită din cărămidă și are elemente gotice (corul și sacristia), căpătând forma ei actuală, preponderent barocă, în secolul al XVIII-lea. Ansamblul este și astăzi folosit ca azil de bătrâni”, se arată pe panoul turistic amplasat la intrarea pe poarta azilului.
„Biserica Azilului, construită în secolul al XIII-lea ca prima biserică a locuitorilor vechiului Sibiu”, stă scris pe o plăcuță din zidul exterior al bisericii. Evident, la acea vreme nu putem vorbi despre un lăcaș de cult ortodox, ci de unul romano-catolic.
De când a devenit ortodoxă biserica din curtea azilului?
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh s-a sfințit, prin punere de sfinte moaște, altarul bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Biserica Azilului din Municipiul Sibiu, de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în anul 7519 de la zidirea lumii, iar de la Nașterea după Trup a lui Dumnezeu-Cuvântul 2010, luna octombrie, ziua 31, parohi fiind Pr. Ioan Trifan (Parohia Sibiu – Adormirea Maicii Domnului) și Pr. Dumitru Adrian Munthiu (Parohia Sibiu Cetate III).
Așezământul și Biserica Azilului au îndeplinit mai multe funcționalități de-a lungul timpului: spital, biserică parohială, azil, mănăstire. În documentul din 1292 se precizează că a fost o casă folosită drept spital și unde cruciații din Ordinul Sfântului Duh „să slujească Liturghia și, după putința lor, din milosteniile făcute lor sau ce li se vor face de acum înainte de către credincioșii lui Hristos, să vină în ajutorul celor slăbănogi, venetici și șchiopi, ușurându-i de nevoile lor.”
După transformările din 1760-1761, așezământul a devenit o biserică în formă de navă, cu boltă semicilindrică, sprijinită pe șase stâlpi masivi, de plan rectangular, cu fundații solide. Interiorul bisericii a fost podit cu scânduri așezate pe un pavaj de cărămizi.
Cedată după anul 1906 Primăriei Orașului, Biserica Azilului a devenit doar o prețioasă relicvă istorică și un teren de cercetare arheologică, fiind părăsită întunericului și intemperiilor.
După 1990 și până în 2010, prin grija celor doi preoți parohi, cu implicarea Arhiepiscopiei Sibiului, a Primăriei Municipiului Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu, dar și cu ajutorul dat de numeroși binefăcători, s-au executat numeroase lucrări de restaurare, consolidare și amenajare a lăcașului de cult.
Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai voit să ai în locul acesta locaș sfințit, caută spre robii Tăi, care Îți aduc ale Tale dintru ale Tale, îi miluiește cu puterea Ta cea mare, dă-le mulțimea bunătăților Tale cele cerești și pământești, ca totdeauna să se preamărească Numele Tău prea Sfânt. Amin”, se arată în Hrisovul Bisericii Sfântului Dimitrie din Sibiu, semnat de ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscop și Mitropolit, precum și de PS Visarion, episcopul Tulcii, de protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, și de preoții slujitori. (articolul continuă dedesubt)
De interes, pe aceeași temă: