Dacă ar fi avut Caragiale la vremea lui telefon mobil cum are acum Șoșoacă… D-ale lui Cristoiu. La mulți ani de vlogging! VIDEO

Scriitorul și gazetarul Ion Cristoiu regretă faptul că scriitorul, dramaturgul și gazetarul Ion Luca Caragiale nu avea un smartphone pe care să-l întrebuințeze așa cum face senatoarea Diana Șoșoacă – și nu numai ea -, căci astfel am fi avut și noi mai multe mărturii savuroase din viața de simplu cetățean a lui Caragiale, din care nu ni s-au păstrat decât mărturii fragmentare, adunate de Academia Română într-un volum de corespondență (scrisori, telegrame etc.). Întrucât azi, duminică 14 ianuarie 2024, dl. Cristoiu împlinește 4 ani de la difuzarea primului său jurnal video, îi dorim, pe această cale, La Mulți Ani rodnici! 

„Cred că de mai multe ori am scris că Ion Luca Caragiale este genial și când scrie scrisori și corespondență! Barbu Brănișteanu de la „Adevărul” scria, după moartea lui Caragiale, că nenorocirea noastră, a românilor, e faptul că nu am avut pe cineva care să-l însoțească pe Caragiale și să noteze tot ce spunea el. Eu am spus că, dacă ar fi avut la vremea respectivă, cum are acum Șoșoacă … telefon mobil… transmite în direct ce zice ea…

Vă imaginați Caragiale dacă avea telefon mobil ca Șoșoacă, cum se ducea undeva, că el era și actor, spunea… el un banc! Din nenorocire, are Șoșoacă, n-are Caragiale! Ăsta este ghinionul românilor.

Corespondența lui, de care s-a ocupat Șerban Cioculescu, scos în 1942 – dacă nu mă înșel – volumul 7 de opere, a fost reeditată și completată de Academie în această serie (arată o carte, n.n.)… A fost o idee extraordinară, gen Gallimard! Am aici și recitesc a treia oară volumul de Corespondență și vă spun încă o dată: este fermecător Caragiale în corespondență, când scrie! Să vedem și ce probleme avea Caragiale:

El era prieten cu Gherea. Știți că Gherea era proprietarul restaurantului gării din Ploiești. Hă-hăăă, socialist-socialist, dar câștiga! Și scrie Caragiale de la Berlin miercuri, 27 iulie 1905, bine-nțeles, o scrisoare că n-avea bani. Și spune:

„Frate Costică, dacă cunoști pe cineva la Casa Școalelor de la Ministerul Cultelor, rogu-te, fă-ți pomană cu mine și întreabă-l pe dl. G. Stănescu, subadministratorul care ține locul lui Cristu Negoiescu în concediu, ori întreabă-l pe dl. contabil de acolo, cine-o fi, ce s-a făcut cu nenorocita afacere a lui Caragiale (trebuia să primească niște bani de la Casa Școalelor).

De 15 săptămâni aștept. Scriu, depeșez cu răspuns plătit și d-lui ministru și impiegaților și nimini nu se-ndură să-mi dea o vorbă de răspuns. Parcă scriu în Lună, nu pe Pământ! (și-aicea vine amărăciunea lui Caragiale. Era Caragiale!)

Ciudată purtare! Așa se tratează la noi cine nu e politic temut și, mai ales, cine e un literat prost ca mine, fiecare după merit!”

Extraordinară această observație! Era Caragiale, în 1905 era mare, uriaș, era la Berlin și, cu toate astea, nu-i dădea nimeni atenție și are această replică genială: Bă, zice, dacă eram politician temut acuma, eram, nu știu, Grindeanu, dau un exemplu, aoleu, păi venea Raluca Turcan în persoană, dacă era la Culte!”, a povestit Ion Cristoiu despre neajunsurile unui alt Ion de peste veacuri, și anume I.L. Caragiale.

În jurnalul său video de sâmbătă, 13 ianuarie 2024, el a mai tratat despre protestele fermierilor în Capitală și despre cum PNL se face că n-ar fi partener la guvernare cu PSD-ul care păstorește Ministerul Agriculturii. VIDEO:

De interes, pe aceeași temă:

One thought on “Dacă ar fi avut Caragiale la vremea lui telefon mobil cum are acum Șoșoacă… D-ale lui Cristoiu. La mulți ani de vlogging! VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *