Sibiu: Internetul mobil 5G de la Digi, disponibil la nivel stradal în mare parte din oraș

Operatorul de telefonie Digi Mobil și-a anunțat clienții vineri, 9 ianuarie 2024, că tehnologia 5G, considerată de unele grupuri civice și de unele studii ca dăunătoare sănătății și mediului, este disponibilă la nivel stradal în cea mai mare parte a municipiului Sibiu.

Până la jumătatea anului 2023, Digi Mobil și-a închis treptat frecvențele 3G pentru a-și putea focaliza resursele pe implementarea tehnologiei 5G. Un pas similar au făcut majoritatea operatorilor de telefonie mobilă din România, ultimul care va închide frecvențele 3G fiind Orange, începând din iunie 2024.

Închiderea frecvențelor 3G a afectat un număr mare de persoane vârstnice și de nostalgici ai telefoanelor mobile cu butoane sau ai smartfoanelor lansate în prima jumătate a anilor 2010. De exemplu, pe telefoanele mobile și smartfoanele cu sistem de operare Symbian nu se mai poate folosi conexiunea 3G la Internet de la Digi Mobil, cu toate că apelurile și SMS-urile funcționează în continuare în banda de frecvențe 2G.

Disputa cu privire la deschiderea frecvențelor 5G și impactul radiațiilor electromagnetice de mare intensitate asupra organismului uman este mai veche la nivel european. În 2019, municipalitatea din Bruxelles a blocat un proiect-pilot de furnizare a Internetului fără fir la viteză 5G în capitala UE din cauza temerilor legate de sănătatea cetățenilor.

Primii pași pentru implementarea tehnologiei de comunicații 5G în România au fost făcuți de guvernul Dăncilă (PSD), apoi demersurile au continuat pe vremea guvernării PNL-USR-UDMR din timpul stării de alertă, sprijinite politic de majoritatea PSD din Parlament. Finalmente, îndelung-contestata Lege 5G a fost votată de parlamentarii români joi, 15 aprilie 2021.

De interes, pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *