Știri din Educație: Ambasadoarea SUA „celebrează” greva profesorilor de parcă ar fi un marș al diversității. Klaus Iohannis îi dojenește și-i trimite înapoi la catedră. Aproape 87 la sută dintre greviști rezistă ordinului scrâșnit

Pentru că avem anumite dubii privind „coincidența” izbucnirii grevei profesorilor, al căror glas nu s-a auzit niciodată în timpul dictaturii pLandemice, tocmai la sorocul rotației guvernamentale dintre PNL și PSD, am ales să nu acordăm o prea mare atenție revendicărilor salariale ale dascălilor, care nu și-au pus nici măcar un semn de întrebare asupra legilor iohanniste „România Educată”, trecute recent prin parlament fără prea multă dezbatere. Credem, însă, că în orice situație cadrele didactice trebuie să se bucure, inclusiv din punct de vedere financiar, de respectul cuvenit într-o societate bazată pe cunoaștere. Vom face, deci, o scurtă trecere în revistă a episoadelor mai piperate din perioada recentei revolte profesorale.

ACTUALIZARE 9.06.2023: Mii de profesori în stradă la Sibiu, după a doua săptămână de grevă: Nu cedăm! Cu demnitate până la capăt. VIDEO

Luni, 22 mai 2023, dascălii din majoritatea școlilor de stat din România au intrat în grevă, cerând „salarii decente”. Foarte rapid, presa de partid și de sistem s-a apucat să-i culpabilizeze că periclitează examenele de final de an sau de ciclu ale elevilor, că revendicările lor nu ar fi sustenabile, că ei au oricum venituri suplimentare din meditații – de mirare cum nu sunt toți croiți după chipul și asemănarea primului meditator al țării, care susținea că a dobândit 6 case în centrul Sibiului doar din meditațiile pe care le dădea pe când era profesor de fizică!

Joi, 25 mai, președintele Klaus Iohannis îi face o plimbare omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu, instituție cu predare în limba germană. Pentru o asemenea ocazie, directoarea Monica Hay aduce profesori și elevi de acasă, eludând greva, că nu dă bine la imaginea externă. Pe președintele sibian îl scapă gura și le spune elevilor că, uite, are și greva avantajele ei, altfel când ar mai fi apucat ei să se fotografieze cu doi șefi de stat? Apoi face o vizită la sediul Forumului Democrat al Germanilor, care se află în Piața Mare colț cu strada Gheorghe Lazăr, de unde își face apariția „întâmplător” dar convenabil doamna Carmen Iohannis, profesoară de engleză la liceul românesc cu același nume, de pe aceeași stradă. Ea apare însoțită de elevi aduși tot de-acasă, tot din timpul liber dat de greva pe care aflăm că distinsa consoartă prezidențială o boicotează, ținându-și orele prin telemuncă.

Între timp, profesorii protestează a doua zi la București, reprezentanții lor fiind primiți atât la Guvern cât și la Președinție și primind anumite promisiuni, dar nu satisfacerea în totalitate a revendicărilor pentru care au declanșat greva generală.

Miercuri, 31 mai, ambasadoarea SUA la București a dat un interviu pentru G4Media în cadrul căruia a spus că „nu ne aflăm în mijlocul unei crize” și că americanii sunt „foarte mulțumiți de situația actuală” și se bucură să vadă „stabilitatea în politică” în România. Întrebată despre impactul grevei profesorilor și al altor categorii de bugetari, Kathleen Kavalec a gafat spunând că „celebrează”, adică „susține” dreptul la protest al tuturora. „A celebra”, un verb folosit până la redundanță de propaganda homosexualilor, care și-au declarat luna iunie drept „luna mândriei” sau a „diversității” de gen și au atras numeroase multinaționale de partea lor (IKEA, Kaufland, Siemens etc.). Administrația SUA, mai ales sub umbrela „democraților”, a susținut și exportat necondiționat ideologia gender, promovând și finanțând propaganda homosexualității și a transsexualității, un sector care îi țintește inclusiv pe adolescenții din familii normale, care sunt îndoctrinați să-și facă încă de la vârste fragede „tranziția de gen”, adică să se creadă și chiar să devină, prin tratament hormonal și operații chirurgicale, persoane de sex opus celui biologic. Lăsându-i deoparte pe elevi, se pune însă întrebarea: oare ambasadoarea americană chiar nu face diferența între dascăli și homosexuali sau între paradă și grevă?

„Ei bine, desigur că celebrăm… căăă susținem dreptul oamenilor de a protesta și este minunat că într-o democrație oamenii au dreptul să iasă în stradă și să își facă cunoscute părerile. Evident, aceste greve sugerează că există îngrijorări în anumite sectoare. Sănătatea și educația sunt întotdeauna importante pentru cetățeni, așa că urmărim împreună cu toți ceilalți să vedem care sunt preocupările și cum sunt abordate aceste probleme de către guvern”, a declarat ambasadoarea SUA în România, răspunzând primei întrebări a jurnalistului Cristian Pantazi de la G4media.

Joi, 1 iunie, de Ziua Copilului și în prima zi de mini-vacanță de Rusalii a bugetarilor, președintele Iohannis face o declarație de presă de la Castelul Mimi din Bulboaca, Republica Moldova, unde Maia Sandu a dat un ospăț numit eufemistic „summit UE”, la care au participat mai mulți lideri europeni și asiatici, unii din UE și unii din afară (de ex. președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski), având o listă de bucate compusă din feluri ce ar face să crape de rușine inițiativa de reducere a amprentei de carbon prin metoda germană, de scădere a gramajului de carne admis la masa zilnică a cetățenilor de rând. Cu această ocazie, Iohannis, principalul partener al Republicii Moldova, așezat pe un rușinos rând din spatele podiumului, a dat citire unei declarații de presă și a admis câteva întrebări din partea jurnaliștilor. Pe lângă faptul că președintele României a mai întărit încă o dată tezele antiromânești ale statalității Republicii Moldova și integrării acesteia în Uniune fără Unire cu România, precum și ale sprijinului necondiționat acordat Ucrainei în calitate de stat agresor al românilor ortodocși din Bucovina nordică și destabilizator al Deltei Dunării prin adâncirea ilegală a canalului Bîstroe-Chilia, el a mai afirmat și câte ceva despre greva cadrelor didactice: că a durat „un pic cam mult”, că guWernul „lui” a avut grijă să le dea printr-o OUG „tot ce au cerut” și că speră ca dascălii „să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă” după sfârșitul mini-vacanței de Rusalii. La final, Iohannis a ridicat teatral tonul și a scrâșnit: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”. Cu alte cuvinte, o jumătate de amenințare menită să-i întoarcă pe părinții elevilor împotriva profesorilor acestora. El s-a declarat încrezător că „dascălii vor înțelege foarte bine acest semnal” și se vor întoarce frumușel la serviciu începând din 6 iunie.

Iată că oamenilor nu le place mita, amenințarea sau șantajul – o lecție pe care regimul Iohannis n-a învățat-o din pLandemie. Așa că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat marți, 6 iunie, că greva continuă și aproape 87% dintre cadrele didactice rezistă invitației (sau ordinului?) lui Iohannis de a se întoarce la catedră. Ghinion, cum ar spune un mare meditator! Să vedem însă ce ghinioane se vor abate asupra angajaților nonconformiști! De exemplu, mai mulți jurnaliști și analiști politici din presa online sunt îngrijorați că mimarea dialogului, adoptarea prin lege a unor majorări salariale – chit că nesatisfăcătoare – pentru cadrele didactice și invitația mai mult scrâșnită decât jovială de a se întoarce la muncă sunt semnele unei abordări pas cu pas în vederea tragerii la răspundere pe cale juridică a angajaților care nu se vor supune de bunăvoie.

După sindrofia de la Castelul „Mimi” din Republica Moldova, Klaus Iohannis s-a întors la București / Sibiu pentru a-și lua soția și a se deplasa împreună în Germania, la Castelul Benrath din Düsseldorf, unde „Fundația Civică Bad Harzburg” i-a decernat sâmbătă, 3 iunie, „Premiul Civic German” pentru „întreaga sa carieră politică” – probabil un gest de reciprocitate după vizita lui Steinmeier la Sibiu. A doua zi, la Frankfurt pe Main, Iohannis a mai încasat „Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului”, conferit de Centrul împotriva expulzărilor, cu laude din partea lui  Jean-Claude Juncker, fost Președinte al Comisiei UE, un vechi participant la Summitul UE de la Sibiu din 2019.  Dar, în ton cu zvonurile privind costul uriaș decontat de la bugetul statului al deplasărilor cu avioane luxuoase închiriate de Președinție, consoarta președintelui, prima spărgătoare de grevă a țării, s-a afișat purtând la recenta deplasare în Germania bijuterii în valoare de circa 12.000 de euro (costul unei garsoniere de profesor din provincie) – deși ulterior Administrația Prezidențială a comunicat că firma care s-a lăudat că produce diamantele le-a pus la dispoziția „primei doamne” cu împrumut, dar și cu titlu gratuit. La fel ca rochiile și ținutele „adolescentine”, pe care cică d-na Iohannis le returnează după fiecare purtare, fără să le păstreze pentru sine (?).

O părere personală: Nu toți profesorii sunt meditatori, dar dacă statul vrea să nu mai aibă meditatori, atunci să investească în performanța la catedră!

Acum, dacă e să ne referim la subiectul meditațiilor, pot să vă spun, în calitate de observator din interiorul sistemului de învățământ, că nu toți profesorii dau meditații deoarece nu toți sunt de română, matematică, științe sau engleză/germană. Dar și dacă, prin absurd, toți profesorii ar fi și meditatori paticulari, asta n-ar însemna că la slujba lor principală trebuie plătiți ca ultimii pârliți. E treaba fiecăruia ce face cu timpul liber. Vorba liberalilor: ia-ți două joburi! Dar dacă ai două joburi, asta nu înseamnă că salariul principal se justifică să fie cât mai mic, pentru că oricum realizezi venituri în contemplare. Spuneți-le medicilor de la stat că, dacă au câteva ore la clinica privată, înseamnă că pot trăi cu minimul pe economie la spital! Spuneți-le beneficiarilor de pensii speciale că, de conduc o afacere, se pot mulțumi cu pensia minimă! Și, oricum, aceste categorii sunt plătite mult mai bine decât cadrele didactice. De acord, o lume ideală ar fi una fără meditații, dar atunci statul să plătească angajații din Educație suficient cât să nu le mai trebuiască venituri suplimentare, să doteze școlile cu tot inventarul logistic necesar și să diminueze numărul de elevi din fiecare clasă, pentru că un dascăl care are la fiecare oră de „urlat” la 31 de puberi mai gălăgioși decât el n-are cum să facă performanță la catedră cât să nu se mai simtă, la nivel individual, nevoia de compensare a lacunelor prin meditații!

Vă așteptăm să vă spuneți părerea și în secțiunea de comentarii a acestui articol.

DE INTERES, PE ACEEAȘI TEMĂ:

2 thoughts on “Știri din Educație: Ambasadoarea SUA „celebrează” greva profesorilor de parcă ar fi un marș al diversității. Klaus Iohannis îi dojenește și-i trimite înapoi la catedră. Aproape 87 la sută dintre greviști rezistă ordinului scrâșnit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *